Grevens Glue Galore 2018


I år var det 20-års jubileum för Grevens Glue Galore (GGG) i Borensberg och mer än 12 medlemmar från IPMS Stockholm besökte tävlingen i Dansäterskolan.

 

Årets jubileumstävling bjöd på flera rekord med 112 utställare och 521 tävlingsobjekt, plus de som deltog utom tävlan. Vinnarna i de 15 klasserna, tre st i varje klass, röstas fram av tävlingsdeltagarna som får lägga sina röster på två modeller i varje klass. Totalt mer än 3500 röster räknas.

 

Tävlingsklasserna Flyg större format och Truck byggsats hade vuxit mycket kraftigt jämfört med föregående års tävling.

 

Självklart har GGG ett café med fika, läsk, bullar, kakor, mackor och korv som vi deltagare kunde vila våra ibland trötta ben i. För lunch så drog vi iväg till Borensbergs Värdshus som ligger mycket vackert vid Göta Kanal.

 

Alla typer av modeller finns representerade men det  är en övervikt av olika typer av bilar och lastbilar.
GGG har många handlare som fyller upp hela mitten på salen.

 

Man kunde  inte bara beundra fina modellbyggen utan ett antal finbilar i fullskala fanns att beskåda på skolans innergård.

 

Det var 20-års jubileum för GGG och IPMS Sverige uppmärksammade detta genom att dela ut ett pris till arrangören Claes Beck-Friis. En rörd Claes med fru Elin tar emot IPMS Sveriges plakett.

 

IPMS Stockholm delar ut ett seniorpris och ett juniorpris på de tävlingar vi har medlemmar närvarande.  Vi har inga strikta kriterier för dessa priser utan närvarande medlemmar ska tycka om modellen och det är en fördel om modellen har Stockholm/Sverige som förebild och om möjligt inte får andra priser i tävlingen.

 

I år enades gruppen från Stockholm (finns inget krav på konsensus) på en 51 Alfa Romeo i gruppen Big Scale. Ingemar Haglund var en glad mottagare av IPMS Stockholm pris för bästa modell.

 

Till bästa modell i avdelningen för juniorer så enades vi om en 55 Chevrolet Pro Mod.

 

Ivar Joelsson tar emot IPMS Stockholm pris för bästa modell juniorer. Priset till den glada vinnaren var en Chevrolet Corvette, ja dvs en modell.

 

Den här rapporten innehåller ingen listning av alla pristagare (finns här) och heller inte bilder på alla fantastiska modeller. Men Best in Show en 60 Ford Anglia av Juha Airio kan vi inte utelämna.

 

IPMS Stockholm blev även rikligt belönade med ett specialpris från LE-förlag. CEO Andreas Leandoer valde ut tre modeller som förlaget gillade speciellt mycket och belöningen innefattar framtida publicering i en av förlagets modellingböcker. Lasse Enfjord vann med dioramat ”Supermarine Walrus”, Mikael Vannestam med vignetten ”Salute” och Mikael Byström med dioramat ”Saved”. Utöver publicering fick alla tre en penna, t-shirt och böcker utgivna av förlaget.

 

Som vanligt är det vissa som kommer fullastade till träffen och andra som är fullastade på väg hem. Det som slår en när man läser alla GGG Facebook-inlägg är hur trevligt arrangemanget uppfattas och hur nöjda alla är på väg hem. IPMS Stockholm kan bara stämma in i denna hyllningskör.

 

Text: Hans Fehrnström

Bilder: Hans Fehrnström, Olle Lindau