Besök på F-15 flygmuseum.


Det här var mitt 4:e besök på F-15 flygmuseum i Söderhamn.  Det ligger 25,6 mil från IPMS föreningslokal i Enskede.

Det är tydliga skyltar från avfarten på motorvägen och vid avfarten är det en Viggen på en pinne. På den här bilden är den sliten, nu är den nymålad för inte så länge sedan.

 

 

 

 

 

 

 

Museet ligger i en gammal hangar, i den visas alla plan som varit stationerade på F15. I byggnaden innan hangaren finns det uppbyggda miljöer som visar den dagliga verksamheten.

 

 

 

 

 

 

 

J-21, Lansen, Viggen, Vampire, Bulldog…………………. Många fina plan att titta på, alla i bruksskick och med mycket av kringutrustningen inkopplade. Det syns tydligt att de som arbetade med planen har varit med och utformat utställningen.

 

 

 

 

 

 

 

Det första man ser i hangaren är en J21 med en pilot som skjuter ut sig!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den här bilden är tagen uppe på vingen till J21:an – just det uppe på vingen! Det är trappor och stegar till de flesta planen så att vi detaljnördar kan ta massor av användbara bilder. Bulldoggen som hänger upp o ner i taket behöver man inte gå upp på vingen för att ta bilder inifrån cockpit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om det nu är så att det är speciella detaljer man vill titta på är det bara att prata med den kunniga och hjälpsamma personalen som hjälper till med det.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tänk att vi fick stå på vingen till en Viggen och titta på hur mekanismen till den fällbara fenan såg ut. Medan killen från museet förklarade hur man gjorde det!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Personalen berättar gärna om tekniska detaljer och hur man arbetade med de olika planen. En och annan underhållande historia blir det också.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dessutom är det tydliga skyltar på alla föremål.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bra att göra färgprov och ta med för att jämföra den där ”blåa” Draken färgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

På utsidan står det en Lansen, Viggen och ett nytillskott till museet en Draken från Västerås. Man har gjort en klargöringsgrupp till Viggen och till Lansen är det en tankutrustning ansluten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är inte bara för oss flygplansnördar. för barnen finns det en liten lekhörna, trampbilar och en fin flyplanssimulator. Den syns bakom Vampiren på den här bilden. Ett prisvärt Cafè med kakor och glass och en souvenirshop finns det också.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För de vuxna barnen finns en mycket bra Viggensimulator, boka tid på nätet då det är många som vill flyga. Bilden är tagen från deras hemsida.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett mycket sevärt museum, det blir garanterat ett femte besök!

Anders Edblad