Förstabesök Mosonshow 2024 1


 

Som skalamodellbyggare ska man någon gång besöka Mosonshow i ungerska staden Mosonmagyarovar. Det blev ett besök kombinerat med fem dagar i Wien där jag bodde med delar av familjen. Det finns utmärkta tågförbindelser med t ex ÖBB som varje timme förbinder städerna för ca 20 euro enkel resa. Sportanläggningen där eventet äger rum heter UFM Arena vilket kan vara bra att känna till för taxiresan från stationen.

 

Varken stationsbyggnad eller dess väntsal verkar inte ha förändrats så mycket sen 40-talet. Det finns tom möjlighet att köpa biljetter i luckan i väntsalen vilket jag inte visste när jag inför återresan höll på och fibblade med en trilskande ÖBB app och kreditkort. Efter lite väntan dök det upp en ledig taxi som kör de ca 5 km till arenan för mycket facila 1800 forint. Motsvarar 55 kr så det är läge att ge rejäl dricks.

 

Utställare betalar på plats med antingen kort eller cash. Efter betalning så sker incheckning av modellerna och när jag kom till incheckningsbänken och sa att jag inte hade några modeller så blev det bekymrade miner. Jag hade ju betalat vilket jag trodde var inträde, men det är helt gratis inträde. Jag förklarade att jag så gärna stöttar evenemanget och då blev det glada miner.

 

Bilderna ovan är tidiga och många som bor i ”närområdet” har inte kommit ännu. Staden ligger verkligen i Centraleuropa med nära till flera länder. Jag hörde t ex mycket italienska. När det sen började fyllas på med modeller visade det sig bli mycket trångt på många bord och de som kom sent fick nästan inte plats. Jag har inte tagit reda på hur många modeller som ställdes ut men det var många. Och nivån är mycket mycket hög!

 

Jag tycker det är intressant att studera återväxten i hobbyn och bilderna på barn och ungdomsklasserna ger en uppfattning om hur trångt det kunde vara på många bord. Det var både många juniorer och mycket hög klass på deras modeller. Verkar inte som det är så stort problem med återväxten i de Östeuropeiska länderna.

 

Ett trevligt inslag var flaggorna från utställarnas hemländer och det ser ut som att det fanns representanter från alla världsdelar på plats. Det fanns även kartor där deltagarna kunde placera nålar på hemorten. Jag valde Europakartan och utökade deltagandet från Stockholm till två nålar.

 

Inslaget av svenska modeller var begränsat men hjälptes upp med ”småpansar” (carry-on bagage på flyget är inget för stora modeller) av föreningens egen Johannes Linder.

 

Det är skönt att efter ha studerat minst 500 modeller komma undan från surret och bullret i stora utställningshallar. Som vid många andra länders modellevenemang så ställde landets försvar upp med en liten utställning med mindre vapen, LV-robot system och ambulanssjukvård.

 

 

Trots en rejäl hotellfrukost i Wien så trängde sig hungern på framåt lunchtid. Det var väl försett med lunchmöjligheter med två ”fik” inne i hallen och tre food-trucks på baksidan av utställningshallen. Det fanns även möjligheter att köpa lokala ungerska produkter från handlare på utsidan. På bilden med dessa handlare syns hallen där många av modellhandlarna höll hus. Det är stort!
Men vad äter man i Ungern om inte langos med ett gott lokalt öl.

 

 

Det är väldigt många handlare representerade varav många små, för mig okända enmans eller familjeföretag. Förutom i den stora hallen så var det många handlare i entréutrymmet och på en yta som gick runt ovanför läktarna. Ytan ovanför läktarna var lite smal så där var det lite svårt att komma fram till handlarborden. Ska du handla på kommande Mosonshow så ta med både euro och forinter. Många små tar inte kort.

 

Det var inte jättemånga föreningar representerade som t ex på SMW Telford. Men det vara några större och föreningarna disponerade en del av ytan ovanför läktarna.

 

Domarna gjorde sitt jobb på egna bord antingen i mitten på de utställningsbord som var placerade i slutna rektanglar eller så satte de upp ett bord innanför en avgränsning framför modellborden. De lyfte fram modellerna till sina bord för att kunna studera modellerna ur alla vinklar. Vilket inte hade varit möjligt med den trängsel som rådde på borden. Det verkade även ske viss upplärning av domaradepter.

 

Modellerna då? Jo jag beundrade och fotograferade massor med modeller och säkert missade jag många intressanta byggen. Jag lägger bara upp två st som jag tyckte var lite fyndiga. Det finns både bilder och video att studera på nätet.

 

Jag var väldigt nöjd när det var dags att åka ”hem” på lördagseftermiddagen. ÖBB hade mycket reklam om sin punktlighet men nu kom tåget till Wien och en god middag med familjen15 min sent. Hade inte gjort så mycket om det inte var för den låga temperaturen och pinande blåsten. Under hemresan till Wien bestämde jag mig för att skippa söndagen i Mosonmagyarovar och istället göra ett museibesök i Wien. Kommer som ett nytt inlägg med lite annat från Wien.

 

 

 


En tanke om “Förstabesök Mosonshow 2024

  • Mikael de Bourg Wetterlund

    Tack för ett bra och intressant reportage, Hasse! Nu har jag lagt till Moson på min bucket list.

Kommentarer är stängda.