Mina Modellverktyg 7


Vad behöver man egentligen för verktyg

Du som läst mina verktygsinlägg kan lätt få uppfattningen att vår hobby kräver massor med verktyg och hjälpmedel. Det är i verkligheten tvärtom, man klarar sig bra med en liten uppsättning. Precis som med modellerna så behöver man inte köpa på sig en stor stash, utan kan vänta till ett verkligt behov uppstår. Står du i begrepp att börja med plastmodellbygge eller att återuppta hobbyn som du sysslade med som barn så har jag ett förslag på en mini eller startsats. Jag tar inte med målningsdelen som jag hoppas någon annan i föreningen vill skriva om.

Mitt förslag till miniuppsättning:

  • Skärmatta har jag inte tagit upp som verktyg men bör ses som obligatorsikt som skydd för underlaget. Ett måste när man åker på byggmöte.
  • Belysning har jag inte heller skrivit om i mina inlägg men bra belysning är jätteviktigt. Heller inte att glömma när man åker på byggmöte.
  • Synhjälpmedel är helt individuella hjälpmedel beroende på person. Gärna förstoring.
  • Sidavbitare för att nypa av delarna från gjutstammen. Skalpell och såg kan ibland vara en bättre lösning men inte helt som ersättare till sidavbitaren.
  • Skalpeller/Knivar är ett absolut måste och var beredd på att byta blad ofta. Jag föredrar lätta skalpeller med plastskaft. Köp i 10-pack så blir det ett betydligt lägre pris
  • Pincetter En eller två pincetter med olika grepp.
  • Filar En sats nålfilar för justering av delar.
  • Slip och polermedium Slippapper med några olika grader på Fepaskalan och en polersticka från kosmetikaavdelningen kommer man inte undan.
  • Borrhållare och borrar En liten borrhållare och borrsats 0,3 – 1,5 mm för att borra ur olika rör.
  • Sax En liten kvalitetssax för att klippa rent dekaler.
  • Rakbladssåg Kanske inte absolut nödvändigt men för konverteringar scratchbygge bör du absolut köpa en såg i första uppsättningen verktyg.
  • Klämmor Många gånger kan man klara sig med några klädnypor.

Köper du allt nytt så landar det på drygt 1000 kr exklusive belysning och synhjälpmedel. Till detta kommer penslar för målning och hantering dekaler.

  

  

Det finns en del prisvärda hobbyverktygsset avsedda för just plastmodellbygge på marknaden. Kanske inte ett så tokigt köp om det det är helt tomt i verktygslådan hemma.

 

Plastmodellbygge på långresa

När man åker till byggmöten eller ska bo på hotell hemma i Sverige är det inga större problem att lasta in byggväskan i bilen. Man behöver inte tänka på vikt utan kan köra med ”bra att ha” och ”för säkerhets skull”. Jag hade inte tänkt tanken på att ta med hobbyn på flygresor då man ska vara borta lite längre förrän Jan Gaude  kom med förslaget på ett byggmöte i Uppsala.

Det var precis innan en 5 veckors resa till Sri Lanka som förslaget kom. Och jag tänkte det är absolut värt att prova för jag hör inte till de som bara vill ligga på stranden. Med lite tips från Jan så satte jag ihop följande packning med verktyg och förbrukningsmaterial. Målsättningen var att bygga tre st tyska ambulanser i skala 1:72. All målning planerades att ske efter hemkomst.

Såhär såg min packlista ut:
Skärmatta
Lampa
Förlängningssladd till lampa med adapter för eluttag
Glasögon   (om aktuellt)
Förstoringsglasögon
Skalpell med plastskaft, 2 st
Avbitare
Borrhållare
Borrsats  0,3 – 1,5 mm
Tandborste
Pincett, 2 st olika
Filar (flat + trekant)
Nagelpolerfil
Kort linjal
Träspacklar (omrörare), 6 st
Låda för verktygen

  

Bra belysning är en förutsättning och jag har en hopfällbar LED-lampa som är mycket lätt och dessutom ger bra ljus. Skarvsladd är ett måste då det är ont om uttag dit jag åkte. Glöm inte nätadapter om aktuellt. Allt på bilderna ovan stuvade jag ner i en plastpåse.

Förbrukningsmaterial
Etylacetat
Cyanolim
Slippapper, (400)
Slippapper, (240)
Plastpåsar, 6 st
Tuschpenna fin spets
Spackel Tamiya putty
Tandpetare
Notishäfte

  

Botten på lådan för de mindre sakerna fyllde jag med 1 cm skumplast för att innehållet inte skulle skramla runt. Limflaskan lade jag i separat plastpåse, resten på bilden till höger fick jag ner i lådan. Lådan var nog den enda komponent som jag inte tyckte fungerade så bra.

Och nu till det riktigt intressanta! Vad vägde allt detta jag listat ovan?  1.280 g
Inga som helst problem när man har 20-23 kg som fri vikt. Även om modellerna tillkommer.

Såhär kunde det se ut på tillgängligt bord på hotellrummen. Fungerade riktigt bra och jag fick ihop alla mina tre ambulanser långt innan det var dags att åka hem. Det enda större problemet jag upplevde var att stolarna kan vara väldigt obekväma för att sitta och bygga i.

Förutom bygge ingick givetvis mitt tredje besök på Sri Lanka Air Force Museum.

  

 

På önskelistan

Som du sett i mina inlägg så har jag en hel del verktyg och hjälpmedel och dessutom i dubbel uppsättning då jag har en färdigpackat väska, modell större, för byggmöten. Är det då något jag saknar? Det handlar mycket om plats och de hjälpmedel som står på önskelistan tar plats som jag inte riktigt har. Men visst har jag en önskelista!

Skärplotter

En skärplotter i det mindre formatet ligger absolut på önskelistan. Mitt största behov är att göra maskeringsfolier, men vad jag sett kan man många gånger också ersätta dekaler med målning.
Jag vet att flera IPMS-medlemmar har denna typ av hjälpmedel och de verkar fungera bra. Den på bilden nedan heter Silhouette CAMEO 4 och kostar ca 3000 kr. Skärbredden är 30,5 cm vilket borde räcka bra även för större modeller. För ett bra tag sen laddade jag ner programvaran och den verkade inte helt omöjlig att lära sig på några dagar. Det finns även tutorials.
Folier.se kan du läsa mer om olika modeller och också ladda ner programvaran för att se hur avancerad den är.

Vakumpump för resingjutning

Mina gjutningar av rulltankar gav blodad tand för att fortsätta med resingjutning. Bland alla mina planerade projekt har jag ett FRAMOM diorama (Främre klargöringsområde) med några J35 Draken. Gör jag 2 flygplanplatser så går det åt några rulltankar och då måste jag gjuta. Det går att gjuta resin utan vakumpump men det är helt klart mindre risk för luftbubblor om man kan avlufta både silikon och resin lösningarna. Avluftningspaketet på bilden nedan kommer från CarbiX som ligger i Västsverige. Ett komplett paket ligger runt 4.800 kr så det är inga billiga grejer. Men vakumkammaren är dyrare än pumpen och det borde gå att ersätta denna med någon form ”hembygge”. Kanske utgå från ett färgtryckfat som ligger runt 1.500 kr. Bara vakumpump ligger runt 2.000 kr.

 

3D-skrivare

3D-skrivare har varit hett för modellbyggare i många år nu. Ändå hamnar den längst ner på önskelistan hos mig. Och det beror inte så mycket på själva 3D-skrivarna utan vetskapen om hur lång tid det tar att bli bra på CAD-delen. Vill man printa egna delar och inte bara hämta hem färdiga modeller från nätet så måste man behärska CAD programvaran. 3D-printning är ju också något som man kan ”lägga ut på stan” och då få delarna gjorda med proffs-skrivare. Men vad jag förstår så kan man ändå behöva en egen skrivare för att kontrollera sin egen design innan man lägger ut den på ett företag som printar på beställning. För test av egen CAD så kanske man kan klara sig med en skrivare i de lägre prisklasserna?

 

Det här är mitt sista inlägg i serien Mina Modellverktyg och jag hoppas att det finns flera i föreningen som kan fatta pennan (eller PC’n rättare sagt) och rita och berätta inom andra områden. Varför inte ett eller flera inlägg om hjälpmedel och tekniker för målning. Olika typer av förbrukningsmaterial typ limmer och maskeringsmaterial. Undertecknad kan hjälpa till att lägga in på hemsidan om du skickar bilder och text i MS Word.