Mina Modellverktyg 6 2


I mitt näst sista inlägg Mina Modellverktyg tar jag upp en blandad grupp med hjälpmedel.


Behovet av saxar uppstår lite då och då och alltid när det är dags att plocka fram dekalerna. Satsa på en riktigt bra sax för att klippa ut dekaler och använd den bara till att just att klippa ut dekaler. Aldrig fotoets eller klippa av metalltrådar.
Min ”vanliga billiga” sax (till höger på bilden) använder ibland för att klippa plåt från gamla kaviartuber och det fungerar utmärkt att klippa mycket smala remsor och det kräver inga kvalitetssaxar.


Cirkelskärare

 
Det finns flera cirkelskärare på marknaden och den till vänster har funnits många år. Då jag jobbar i de små skalorna och behöver skära ut maskeringstape för t ex lastbilshjul så har jag konstaterat att den till vänster inte klarar de små diametrarna. Cirkelskäraren till höger som du kan köpa av en medlem i IPMS Stockholm klarar av väldigt små diametrar. Det är kritiskt med inställningen av djupet på kniven och den kan kräva en hel del justeringar. Men när man väl har hittat rätt skärdjup på kniven går det utmärkt att jobba med mycket små diametrar.


Kniv med roterande blad


Ett inköp på SMW Telford för att testa om den är användbar. Betyget är väl sådär när man ska skära ut bred maskeringstape till runda former. Kräver viss övning för att man ska bli nöjd med resultatet.


Skärmattor


Förutom den vanliga mjuka skärmattan som jag har på byggbordet så har jag en hård typ av skärhjälpmedel som heter Easy cutting. Finns ett flertal typer för att kunna skära ut maskeringstejp i olika former med hjälp av nedsänkta skåror i hårdplastskivan. Jag kan konstatera att jag mest använt baksidan som underlag för cirkelskäraren och då jag skurit ut maskeringstejp med egna mallar.


Stansar och hugg/hålpipor


Mitt första verktyg med 8 st stansar för 0,6 upp till 3,0 mm. Har fungerat utmärkt med de tunnare tjocklekarna på styrenplastskivorna. Kan inte säga någon exakt maxgräns för tjockleken då den är beroende på diametern på stansen. 0,25 mm styrenplastskiva fungerar utmärkt ned till minsta diametern på stansen. Min lilla minihammare kom inte med på bilden men det finns ju en på bilden nedan.


Kanske en onödig investering men för säkerhets skull har jag senare köpt ett stansverktyg 0,5 till 2,0 mm stegat med 0,1 mm. En fördel med detta verktyg är en lite större frihet att placera skivan om det är hålet man är ute efter. RP Toolz som gör detta verktyg har stansar även för större diametrar.

 
Min samling med hålpipor hör inte till kvalitetsverktygen i min samling. Gjorda för håltagning i läder och mjuka metaller utan större krav på precision och skarpa kanter i hålet. Hittills har jag mest använt mina hålpipor för att göra större ”rundlar” och till att ta upp hål i ballonger som jag använt för att maska flerfärgade spinners. Med den minimala användningen är det inte värt flera tusen kronor för en sats med välslipade hålpipor för professionellt bruk.


Mäta

Det ingår en hel del mätning i vår hobby och jag använder både linjal, skjutmått och mikrometer. Plastlinjalen fungerar bra ända tills man man börjar använda den som anhåll när man skär med skalpellen. Då är det dags för att ta fram stållinjalen. Min stållinjal är 30 cm lång och det är många gånger opraktiskt så en kortare stållinjal står på önskelistan.

Skjutmåttet för både in och utvändiga mått är nästan oumbärligt. När jag plockat fram många borrar samtidigt och när de ska tillbaks i asken tar jag ofta till skjutmåttet för att de inte ska hamna fel i asken. För de riktigt tunna metalltrådarna så blir det till att ta fram mikrometern. Mikrometern med sin slirkoppling ger exaktare mått än skjutmåttet då det är lätt att trycka för hårt med skjutmåttet mot objektet.

 

Verktyg som saknas

I min serie inlägg med verktyg så är det säkert många av er som saknar en del verktyg/hjälpmedel. Jag har inte tagit upp airbrush och kompressor då jag vet att det är många som kan det området så mycket bättre än undertecknad. Jag hoppas att några av föreningens målningsspecialister kan ta upp både airbrush och penslar.

Sen saknar några kanske verktyg för att skapa nitrader, lägga på zimmerit och bocka fotoets. Jag har inga av dessa verktyg och ingen erfarenhet att använda dessa. Fotoetsen jag använt har jag bockat med min platt-tång utan räffling.

Jag har varit lite inne på förbrukningsmaterial men ser det som ett helt eget område där jag hoppas någon annan kan göra en serie inlägg.

 

I nästa och sista inlägget Mina Modellverktyg tar jag upp de viktigaste verktygen som man klarar sig på (miniuppsättning), modellbygge på långresan och mina önskeverktyg.


2 tankar om “Mina Modellverktyg 6

Kommentarer är stängda.