Easy Elsie – resereportage


Sen några år tillbaks har jag haft en Avro Lancaster Mk I/III från Tamiya liggande på hyllan.
Samtidigt har jag i fler år prenumererat på en kanal på YouTube – Mark Felton productions.
Nån gång förra året tittade jag på en av hans videor – ämnet var då kraschade flygplan från andra världskriget som låg kvar än i dag. Och då nämnde han ”Easy Elsie” som skulle ligga på en myr i norra Sverige. Efter lite Googlande så stod det klart att ”Easy Elsie” ligger på en myr ca. 7 km från Porjus.
Jag bestämde mig då för att nån gång skall jag åka upp och titta på ”Easy Elsie”. Och på grund av vissa omständigheter så blev det av nu i sommar.
Så jag packade bilen med vad man behöver för en roadtrip och begav mig av norrut. I och med att det är 100 mil upp till Porjus bestämde jag mig för att ta en natt i Umeå på väg upp och ned.

När man kommer till Porjus måste man köra över kraftverksdammen som ligger i änden av Stora Lulevatten för att komma över på västsidan av vattnet. Sen är det bara att följa vägen ca 7km tills man ser skylten ”Lancastern”.
Sen kvarstår bara en 2,5 km vandring på spångar över myren tills man är framme – av egen erfarenhet rekommenderas gummistövlar.

Hur vraket ser ut och hur det ser ut runt ikring hoppas jag framgår utav bilderna. Vraket i sig är förvånansvärt välbevarat med tanke på hur länge det har legat där.
Om man går 500m förbi vraket finns det ett vindskydd, toa, bord och grill.

Bilderna är tagna med en Canon Eos 80d med olika objektiv.
Dom svartvita bilderna är tagna med en mellanformatskamera Zeiss Ikoflex från slutet av 50-talet.
Jag tog över 100 bilder av vraket så jag överlät ansvaret för val av bilder att publicera på IPMS Stockholm [alla, reds anm] – hoppas ni är nöjda.

Jan Rindahl