Mina Modellverktyg 3


Plocka upp, placera och hålla fast detaljer är ständigt återkommande vid plastmodellbygge och då kommer olika typer av pincetter och tänger väl till pass. Pincetter är det verktyg som man inte kan vara utan som plastmodellbyggare. Köp gärna flera olika typer och prova.

Pincetter


Min absoluta favoritpincett är nr 1 längst till vänster som är gjord i titan och med mycket smala spetsar. Fick två av dessa vid nedläggning av en verksamhet vid ett företag jag har jobbat på och vet ej var de finns att köpa. Nr 2 och 3 är gjorda i rostfritt stål och finns tillgängliga i set hos de ”vanliga” firmorna med hobbyverktyg. Tyvärr är rostfritt stål ganska böjligt i dessa dimensioner och det är svårt att hålla fast en plastbit i samma position om man vill slipa den till en viss form. Man får helt enkelt inte tillräckligt presstryck i många fall.

Pincett nr 4 är ganska kort och med mycket spetsig spets. Finns att köpa på Apoteket AB för 50 kr. Jag tycker den har begränsad användbarhet då den ej är vinklad och är väl kort.

De raka pincetterna nr 5 – 7 tycker jag också har begränsad användbarhet. De kommer mest till användning då man behöver hålla en komponent som kräver större öppning på pincetten.

 

Tänger


Med tänger kan man hålla fast en plastbit i ett betydligt bättre grepp. De två tängerna till vänster är från Xuron och får väl anses vara av mycket bra kvalitet. De ligger på ca 250 kr och uppåt hos svenska hobbyhandlare. Jag använder nog pincettången i mitten mer är den korta varianten. Båda Xuron tängerna har räfflade käftar. Tången till höger med helt blanka käftar kommer sällan till användning att hålla fast saker men desto oftare vid bockning av fotoets och tråd.

 

Klämmor


Krokodilklämmor för att hålla fast detaljer vid målning tycker jag är ett måste på arbetsbordet. Glöm inte att märka upp klämmorna för ibland är komponenter förvillande lika och ska sitta på olika ställen. Min ena krokodilklämmehållare som är med på bilden är väl lätt och använd gärna en lite större träkloss som står stadigt. Anpassa avstånden mellan hålen till dina behov. Köper man 10 st eller fler får man krokodilklämmor i metall för 8 kr st hos Kjell & Co.


Försök hitta klämmor med lite olika storlek och form. Klämmor kan även komma till användning vid målning.


Notera skillnaden på dessa småklämmor, båda av märket Wolfcraft (Bauhaus). De två till vänster fungerar ofta mycket bättre än de till höger. Det lönar sig att leta och titta runt när man är ute på jakt efter verktyg.


En typ av miniklämma som nyper mycket hårt med sin starka fjäder. Jag har hittills inte hittat något användningstillfälle eller behov av denna kraft.

 

Tvingar


Ibland räcker inte klämmors gripvidd till och man måste ta till tvingar. Oftast räcker de mindre snabbtvingarnas plastmodellbyggarnas behov med 100 och 150 mm gripvidd. Större gripvidd ger också ett större gapdjup så kolla båda måtten när du har behov av snabbtvingar. Kostar runt 50 kr st i billiga versioner och 230 kr för märkesversionen.


Ett billigt alternativ med tveksam funktion och kvalitet.

 

I nästa veckas inlägg tänkte jag bland annat ta upp mina verktyg för att slipa, putsa och polera. Är då samtidigt lite inne på området förbrukningsmaterial som kanske kan bli en egen serie med inlägg.