IPMS Stockholm på utflykt till Golden Model 2018, Riga.


Text: Hans Fehrnström & Joakim Hultman.

Bilder: Hans Fehrnström, Joakim Hultman et. al.

Hela 14 personer, varav 11 föreningsmedlemmar, åkte till Riga för att delta i Golden Model och njuta av staden Riga. Vår eminente kassör Kai initierade resan och ordnade alla bokningar redan i april. Bra att vara ute i tid när det gäller att boka båt och hotell till låga priser.

Även om det inte var strålande sol så kunde vi sitta på akterdäck och njuta av både varma vindar och allehanda drycker. Här gällde det att ladda upp inför kvällen på Grande Buffet som verkligen var omfattande, och med mat för de flesta inriktningar.

Förutom häng i baren så kunde vi förlusta oss med allehanda spel efter middagen. Här är det Micke vs. Micke som tar en nostalgitripp tillbaka till ungdomsgården. Allt för att inte sjunka ner i paltkoma, eller ostronsvacka som man säger på Lidingö enligt Lars B.

Redan i inloppet till hamnen dök det upp nya idéer till fartygsdioraman. Den gula färgen på flera tak rönte också vårt intresse, men fick ingen förklaring.

Tävlingen och utställningen Golden Model som hittills har arrangerats ungefär vart tredje år av IPMS Lettland hålls i Krigsmuseet i centrum av Riga. Det tar mindre än 20 minuter att gå från båten till museet. Har man större lådor är det annars billigt med taxi i Riga. Men se upp, det verkar vara fri prissättning som i Stockholm, så kolla priset först.

Det var inte den bästa ordningen vid incheckningen av modellerna så man fick gå runt och titta på de redan utplacerade modellerna för att hitta en trolig plats för respektive klass. Med tanke på det mycket stora antalet klasser var det inte helt lätt. Jag var mycket imponerad över det stora antal modeller som till slut fanns uppställda i lokalen.

Med modellerna väl på plats och efter incheckning på hotellet letade vi upp en trevlig uteservering på ett av de många torgen.

Den pågående kulturfestivalen gjorde att det pågick aktiviteter över nästan hela staden.

Ett av de mer spektakulära inslagen var torget med olika målade björnar. En björn för varje land. På bilderna framgår inte riktigt den stora mängd turister som besökte Riga.

Björnarna var väl inte riktigt så kramgoa som Lasse försökte låta påskina. Ett måste när man besöker Riga är ett besök vid det stora saluhallsområdet där man säljer det mesta. Frukt och grönt är billigt.

Något vi inte provade på var att äta middag upphissade i en hög kran.

Om jag räknade rätt så var det sex handlare vid tävlingen. Tre inne i utställningslokalen och tre i entrén till Krigsmuseet. Några gjorde nog lite fynd här.

Men, de verkliga fynden gjordes vid besök i en av handlarnas källarlokal. En stark lukt av potatiskällare kunde inte hindra några i teamet att rota igenom alla kartonger, trots en väntande middag med resten av gänget.

I väntan på maten fanns tid att beundra inköpen.

Den som leder och driver hela arrangemanget i spetsen för IPMS Lettland är Nikolajs Negerišs, alias Nik Volsheb. Här med sin gitarr som han trakterade vid prisutdelningen på söndagen.

Kulturfestivalen i stan avslutades med ett praktfullt fyrverkeri.

Vid besök på tävlingar och utställningar finns det anledning att se vad som skulle kunna förbättras här hemma. Det jag tyckte var trevligt för besökande gäster var flaggorna i kortändan på lokalen och hyllorna för figurklassen. Blåa dukar tyckte jag också fungerade bra för fotografering.

Det var väldigt många klasser och flera av dessa var för pappmodeller som var mycket talrika. Ibland var det riktigt svårt att se skillnad på om det var papp- eller plastmodell.

Det fanns ett större antal mycket fina dioraman med riddartema i skala 1:72 av Uldis Zeidmans, som ju också deltagit på 08-Open.

Domarna hade ett drygt jobb med 369 tävlande modeller i 119 kategorier (och ungefär lika många utom tävlan). Flera av IPMS Stockholm medlemmar hjälpte till för att kunna få bedömningarna klara i tid.

Lars Enfjord var en av de lyckliga vinnarna till en pokal förutom alla medaljer som de flesta av oss fick dela på.

Mikael Vannestam fick god utdelning med två pokaler förutom alla medaljer.

IPMS Stockholm delade ut junior- och ungdomspriser, samt en Svettdroppe till Marcin Strembski som byggt en svensk Spitfire S31. Därefter fick vi snabbt bege oss till hamnen för att hinna med båten hem till Stockholm!

7 lyckliga vinnare på väg hem efter att hela gruppen ätit en god à la carte-middag.

Bildgalleri med några av alla de modeller som fanns att beskåda.