Grevens Glue Galore 2024


Det var 24:e gången som Claes och Elin Beck-Friis tillsammans med medhjälpare bjöd in till ett välkomnande och trevligt Grevens Glue Galore. Vädret var perfekt för en lagom temperatur i gympahallen och bjöd inte på någon störtskur vid lunchen.

Efter en snabb inpassering så gällde det att snabbt avklara både uppsättning av modeller och få i sig en första fika. Efter 23 mil, och för en pensionär tidig uppstigning så är fikasuget stort.

 

Sen gällde det att lägga upp alla tidningar för gratis utdelning. Tre fulla kartonger! Det visade sig vara mer än vanligt populärt på GGG för det fanns inte en enda tidning kvar när det var dags att vända hemåt. En planerad tur via källsorteringen på hemvägen var helt onödig. Var lugn, det finns mera tidningar prydligt sorterade i pärmar i förrådet för kommande modellevent.

 

Precis som förra året så nyttjades både gympahallen och matsalen i Dansäterskolan. Det var en för året helt ny konfiguration med borden i gympahallen. Jag uppfattar det som att det var färre handlare än förra året och det var några bord som var helt tomma.

 

Jämfört med andra tävlingar i Sverige jag brukar besöka så är det många handlare på GGG och med så många privathandlare finns det stora chanser till att fynda.

 

Det brukar finnas en miniutställning eller något annat uppslag på GGG och i år var det en utmaning mellan far och son som hade färdigställts kvällen innan med spraymålning och grus. Snabbt jobbat! Vad som också var extra trevligt att se var ett teamwork på ett diorama mellan flera av juniorerna. Att göra något tillsammans är inte så vanligt hos oss seniora byggare. Bildreferat från det juniora inslaget på GGG kan hitta på IPMS Sveriges hemsida.

 

  

Inslaget med finbilar i 1/1 skalan utanför lokalerna var begränsat i år. Men det ska sägas jag missade nog också en del fototillfällen. Plötsligt saknade jag några jag hade tänkt avbilda!

 

Lunch! För dig som inte varit i Borensberg så vill jag bara informera att det många ställen att välja på om man inte kan nöja sig med de mackor som fiket erbjuder. Det finns både enkla till lite ”finare” ställen. Själv har jag flera gånger intagit lunch vid Borensbergs Gästgivargård. Mycket för att det är så trevligt att komma till kanalen med bro och sluss.

 

Jag har snöat in lite på temasamlingar de senaste åren och vill därför visa att det är inget problem att komma med en temasamling till alla olika tävlingar i Sverige. Man kan antingen ställa ut utom tävlan som jag gjorde, eller delta i en ”övrigt” klass. På GGG finns det en Surplus klass för ”övrigt”. Notera den smarta lösningen med blå duk så blir det lättare för publiken att förstå att ingår ej i tävling. Vad som är populärt hos publiken är en beskrivning av modell/er och dess förebild/er. Finns t ex skyltställ i A4 hos Clas Ohlson som passar bra på borden.

 

IPMS Stockholm har ett pris som vi delar ut för att marknadsföra föreningen och inte minst kommande event i Stockholm. Statuterna för för IPMS Stockholm prize är mycket flexibla. Helst någon modell med anknytning till Stockholm. Hittar vi ingen sån modell så gäller det bara att det är något som representanter från Stockholm tycker om. Gärna också en modell som gissningsvis inte får så mycket andra priser. Nu föll valet på en modell som ingick i årets temaklass ”Olyckan”. Den fantasifulla och duktige byggaren Mattias Ellerberg fick mottaga IPMS Stockholm prize, droppen. Claes Beck-Friis som ledde prisutdelningen tyckte påpassligt nog att priset påminner om en limdroppe. Javisst gör den det.

 

Det finns massor med bilder på alla (det var 399 bidrag) modeller från GGG på olika forum och jag nöjer mig med att lägga upp ett litet bildgalleri. På FB-länken så hittar du resultatlistor och information om nästa års GGG.

 

Bildgalleri på lite slumpvis utvalda bidrag

 

Fordon

 

Flyg

Övrigt