Go Modelling. Wien 2015. Del 4. Muséets modeller.


An english version of this article is available here:

http://imodeler.com/2015/03/go-modelling-2015-vienna-part-four-the-models-of-the-museum/

Go Modelling äger som sagt rum i Heeresgeschichtliches Museum, Militärhistoriska Museet, i Wien.

Wien war huvudstaden i det Habsburgska Riket som fram till 1918 var  en av huvudaktörerna i det stora europeiska dramat. Västerut låg de oftast i konflikt med Frankrike, t.ex. under Spanska Tronföljdskriget och Napoleonkrigen. Österut låg Osmanska Riket som två gånger belägrade Wien. Norrifrån kom uppkäftiga protestantiska småstater under trettioåriga kriget, understödda av aggressiva svenskar och fransmän. Sen växte Preussen fram i norr vilket ledde till tre krig under 1700-talet och krigen i samband med Tysklands enande under 1800-talet.

Under upptakten till VK1 spelade Österrike-Ungern, som vi vet, en av huvudrollerna. Kriget ledde till att kejsardömets fall och uppdelning i flera nya stater, som ingen tidigare hört talas om t:ex Tjeckoslovakien och Jugoslavien.

Allt detta presenteras i detta magnifika traditionella museum.

För egen del hade jag spetsat in mig på fartygsmodellerna från den Kungliga och Kejserliga Österrikisk-Ungerska flottan, förkortat K.u.K.

Jag blev inte besviken.

Innan jag ens kom fram till K.u.K.s fartyg stötte jag på denna modell av HMS Royal Oak 1674.

Den påminner väldigt mycket i stil om de modeller som finns på National Maritime Museum i Greenwich UK. Dåtidens sjölorder på amiralitetet kunde inte läsa ritningar. Istället presenterade skeppsbyggaren en modell av sitt föreslagna skepp för lordernas godkännande.

Kanske är detta en sån modell som Österrike fått i gåva från Storbritannien. De var ofta allierade mot Frankrike. Lösa tankar, men det är i alla fall en ruggigt snygg modell.

Sen hittade jag fler fina modeller och ett par klassiska marinmålningar. Den första föreställer slaget vid Lissa och den andra K.u.K. flottan med slagskeppet Viribus Unitus i spetsen.

Maffigast var genomskärningsmodellen av Viribus Unitus i skala 1:25. Modellen är samtida med sin förebild och har sannolikt tjänat som utbildningsmodell. Enligt Peter Plattner var den illa förfallen, men i ett av dessa sällsynta fall där rätt person var på rätt plats vid rätt tidpunkt, hittade man en restauratör som kunde renovera den till sitt nuvarande strålande skick. Av modellen framgår ett slagskepps hela komplexitet. Slagskepp var denna tids största och mest komplicerade industriprojekt.

Liksom ombord på Vasa avspeglar sig tidens klassamhälle i fartyget. Jämför gunrummet (=officersmässen) och fartygschefens aktergalleri med manskapets trossbottnar där de åt i backlag vid hängande bord och sov i hängkojer.

Jag har besökt alla marina stormakters utom japans marinmuseer. Ingen annanstans har jag sett en liknande modell.

Ulf Lundberg