Att snabbygga en tryckutjämningstank


av Johan Hugogård

Denna artikel beskriver hur man snabbt kan ordna en tryckutjämningstank, med hjälp av det man har med sig på ett byggmöte.

Bakgrund

Det hela började med en förfrågan på vårt forum. Det var en kille (Fredde) som ställde en fråga på vårt forum. Han hade fått problem med sin airbrush. Han hade börjat med att köpa en billig spruta och kompressor på Biltema och de hade fungerat skapligt ihop, men efter ett tag fick han problem med sprutan och köpte upp sig till en Evolution. Då började nya problem. Den billiga kompressorn var av membramtyp, dvs en mjuk skiva som pressas upp och ned av en elmotor i kombination med en backventil. Denna kompressor hade inte heller någon tryckutjämningstank, vilket inte hade varit något problem med den gamla sprutan. Den nya sprutan hade en styvare, smalare slang och det som hände var att luften pulserade, dvs det blev ett ojämnt flöde på luften i takt med pumpens kompressioner.

Biltemas kompressor

Han fick en mängd tips och idéer om hur han skulle göra för att lösa problemet. Ett av dem var att göra en tryckutjämningstank. En tryckutjämningstank är helt enkelt ett kärl där man kan lagra den komprimerade luften, vilket också har den effekten att skillnader i flödet kompenseras av den lagrade luften. Man kan jämföra detta med en kondensator som man t.ex. kan använda vid bilstereosystemsbygge, då man använder en stor kondensator för att lagra lite extra ’kräm’ som behövs vid kraftiga basdunk.

Fredde dök hur som helst upp på vårt sommarbyggmöte häromkvällen och när jag ville låna lite luft av honom till min spruta, så uppenbarade sig problemet. Jag föreslog då för honom att vi skulle rådda ihop en tryckutjämningstank på plats, lite hastigt och lustigt. Efter lite inventerande av vad som fanns att tillgå (tyvärr inga rör av någon form), så förslog jag honom att göra ett försök som på sin höjd ledde till en förlorad decimeter på hans luftslang. Detta tyckte han var rimligt, så vi skred till verket.

  Till att börja med gjorde jag ren en halvliters läskflaska med skruvkork. Fabrikat är i detta fallet egalt. Fördelen med en PET-flaska är att dess kork passar även på större PET-flaskor om man vill göra en större tank.
Principen jag tänkte använda var att göra 2 hål i korken, sticka slangen in genom det ena och ut genom det andra hålet. Sedan göra ett hål i slangen på den del som vätter mot flaskan. Luften kommer då att flöda in och ut i flaskan genom detta hål enligt skissen till höger. Slangen måste också tätas och fixeras mot korken.  
  Jag började med att borra 2 hål i korken. Den största borr vi kunde uppbringa var dock bara 2mm…
Så det blev till att ta fram 11:ans skalpell och skära upp hålen.  

Sedan drog jag slangen genom hålen och knipsade upp ett hål i slangen med en avbitartång. Jag skar bort mitten på plastpackningen på insidan av skruvkorken och limmade fast slangen med det som fanns att tillgå, superlim. Här hade varit önskvärt med silicon, men man tager vad man haver…

  På bilden kan man se slangen på plats och hålet i slangen omgett med riktligt med superlim, som lades på i omgågngar, med bakpulverströssling för snabbare härdning.

För att sedan försöka fixera anslutningen så att det skulle hålla tätt, så lade Fredde en ring av Milliput ovanpå superlimmet på utsidan av korken.

Fredde knådar Milliput…

  Slangen ordentligt fixerad med Milliput.Härdningen gick lite långsamt, så vi lade upp korken ovanpå en golvlampa för att höja temperaturen lite.Det hjälpte faktiskt och efter ca 20 minuter var det hårt nog för att vi skulle våga testa konstruktionen.

Slutresultatet såg ut så här

Vi testade att spruta med allt inkopplat och ’voila’, det fungerade. Inga pulser kändes i luftflödet längre och Fredde kan nu spruta på som han vill med sin nya färgspruta.

Det återstår dock att se hur länge denna konstruktion håller. Om någon vill göra om detta, rekommenderar jag att man använder silicon, eller någon annan typ av flexibel limmassa eftersom slangarna är mjuka och rör sig hela tiden.