Svedinos Bil & Flygmuseum 2


Här fortsätter min resa mellan museer i Småland och Västra Skåne med en tur upp till Halland och närmare bestämt Ugglarp, 25 km norr om Halmstad. På museets hemsida finns all information du behöver veta inför ett besök. Det är en mycket imponerande samling med över 100 bilar och det som jag fokuserar på i detta bildreferat, ca 40 flygplan. Många från Svenska Flygvapnet (FV) med pärlan i samlingen prototypen till J35 Draken.

Det finns ett litet reportage från 2018 med både Svedinos och Ängelholms Flygmuseum på IPMS Stockholm hemsida. I detta bildreferat har jag försökt skapa en bild på hela flygsamlingen så du vet vad du du har att vänta dig vid ett besök.

 

Som vanligt vid denna typ av privata samlingar så begränsar lokalerna ytan för varje objekt och det är inte  möjligt att fotografera från alla vinklar. Det är bara att acceptera och göra så gott det går. Förutom flygplanen så finns det en hel del annat som t ex instrumentbrädor som är mycket intressanta för modellbyggare. För en del av flygplanen gör jag lite mini walk-arounds.

Junkers Ju 52, licenstillverkad CASA 352, målad som den som i maj 1945 landade i Bonarpshed

 

 

  

English Electric Canberra eller i FV Tp52

Jag har inte sett varför noskonen fick den spetsiga utformningen i signalspaningstjänsten. Antenner, signalkänslighet, aerodynamik eller ? Det finns en mer utförlig walk-around på både Tp52 52001 och 52002 på IPMS Stockholm hemsida.

 

 

 

 

 

J32 E Lansen

  

PAR station PN-671 och segelflygplanet kanske någon kan hjälpa mig med. Med experthjälp kan vi konstatera att det är en Scheibe Bergfalke II/55.

SAAB 105 XT och SAAB JA37 Viggen

SAAB 105 XT var andra prototypen i utvecklingen av FV Sk 60.

 

Starfighter i danska Flygvapnets färger. Ska ha kommit från Kanada.

 

Gloster Meteor T.7 som användes av Svensk Flygtjänst (SE-DCC) Är målad i ursprungsfärgen.

 

Pembroke Tp 83 och SAAB 91 Safir märkt i Finska Flygvapnets färger.

 

Hkp 3 (Det finns två individer på museet. Båda kommer ursprungligen från Österrike.)

 

 

Sk61A

 

Douglas AD-4W Skyraider som användes av Svensk Flygtjänst för målbogsering.

Man hade hela 12 st och de modifierades av Scottish Aviation för sin svenska användning. Denna individ hade märkningen SE-EBC i Sverige. Det finns en walk-around på SE-EBB på IPMS Stockholm hemsida.

 

MiG-21 Fishbed-K och detta ska vara det enda exemplaret i Sverige.

 

J34 Hawker Hunter. Hjulstället till en Lockheed Tristar är ett imponerande objekt.

 

Minns jag rätt är det arbetsstationer från Rgc (RadarGruppCentral) till vänster och Viggen jaktradar PS-46/A. Mycket avancerad för sin tid.

 

En samling kameror från spaningsflygplan och huvor och hjälmar. Den ultimata samlingen av kameror som användes i spaningsflygplanen finns givetvis på F11 Museum.

 

35 Draken instrumentpaneler till vänster och 37 Viggen till höger är klart intressanta för modellbyggare.

  

 

Focke-Wulf Fw 44 (Sk 12)

 

Klemm Kl 35 (Sk 15) Ska vara uppbyggd från två individer.

Tipsy B och Tipsy S2

 

Draken 35-1 En walk-around på Draken 35-1 hittar du här.

 

 

Vampire T.55 i FV J 28 C

      

Vampire FB.50 i FV J 28 B

J 29 A Detta ska vara den näst äldsta bevarade Tunnan.

 
 

Grankvist autogiro med inspiration från Bond och en bil för friktionsmätning.

Linktrainer finns det många av på museer och den till vänster är en för mig en lite ovanlig version.

 

Miles M.38 Messenger och de Havilland DH 60 Moth (Sk 9) byggd från två plan.

 

Thulin A (Bleriot XI)

Bildgalleriet ovan är inte komplett med alla flygplan som finns hos Svedinos. T ex Sk 16 Noorduyn AT-16 Harvard som hänger i taket och inte är så lätt att fånga på bild har jag inte tagit med.

Det finns även lite arméorienterat på Svedinos i form av en avskalad Radiopersonterrängbil 915, Terrängbil m/42 KP och en Volvo Terränglastbil m/42 (osäker på modellbeteckning).

 

När det kommer till de över 100 bilarna så nöjer jag mig att att bara presentera ett litet urval som bildgallerier utan närmare data. Förutom de två nedan.

Bilmodellen (eller resterna) nedan finns med i inlägget från Heeresgeschichtliches Museum Wien.  En bil tillverkad av Österrikiska företaget Gräf und Stift. En lyxbilstillverkare som grundades 1904 och ingår sen 1971 i MAN AG med tillverkning av bussar och lastbilar. Det är samma bilmodell som den österrikiske tronföljaren Franz Ferdinand och hans fru Sophie åkte i, när de besökte Sarajevo den 28 juni 1914.

Cord 1936 En banbrytande bil både vad avser teknik och design. Framhjulsdriven med en fjärrmanövrerad växellåda som drev direkt på framhjulen. En för dåtiden komplicerad konstruktion som gav problem och gjorde att bilen inte blev någon kommersiell succé. Infällbara strålkastare och tonade rutor skulle återkomma långt senare.

 

Bildgalleri med vad som idag kallas blåljusfordon

Bussar och lastbilar

Litet urval av övriga fordon

 


2 tankar om “Svedinos Bil & Flygmuseum

  • Olle LIndau

    Segelflygplanet är med största sannolikhet en Scheibe Bergfalke III, det skulle kunna vara en grundöversedd Bergfalke II/55 men jag tycker fenan ser för hög ut även om vinkeln är lte knepig.

    • Hans Fehrnström

      Då är det säkert Scheibe Bergfalke II/55. De andra tre alternativen för segelflyg hos Svedinos är: DFS 108-70 Olympia Meise, Schneider Grunau SG-38 och Schneider Grunau Baby IIB-2.

Kommentarer är stängda.