Vill man som modellbyggare studera pansar och soft-skin fordon i Sverige är det två museer som gäller. Och det är Arsenalen och Hässleholms Museum. Jag har varit på Hässleholms Museum tidigare och gjort ett bildreferat här på hemsidan 2021. Museet i Hässleholm är jättestort och huserar fyra delföreningar som samarbetar i de stora lokalerna. Se museets hemsida för information om de fyra föreningarna och deras inriktning. Förutom mängden militära fordon av olika kategorier är trängtruppernas omfattande utrustning det som är unikt med museet.
Även om jag som modellbyggare inte samlar på blåljusfordon vill jag inte förbigå samlingen med brandbilar och deras utrustning. Samma sak med Hembygdsföreningens samlingar med hästdragna vagnar och en hel del andra objekt som är mycket intressant att läsa om.
Brandbilsutställningen
Det är en imponerande utställning från olika tidsepoker. Jag kan så lite om de olika fordonen så jag gör bara ett bildgalleri så får du njuta av alla de häftiga fordonen. Som syns på en eller två bilder så har man fått skydda fordon då taket läcker in vatten. Det regnade under hela tiden jag besökte museet (aug 2024). Lagning av taket var på gång men det tar tid med de minimala budgetar som denna typ av föreningar jobbar med.
Hembygdsföreningens utställning
Det som kanske skapade störst intresse av alla hästdragna vagnar var stenvagnen (första bilden) som användes vid nyodlingar på 1800-talet. Man kunde hantera stora stenbumlingar genom att bakhjulen togs bort och stenen baxades upp på vagnen. Med hjälp av kedjor på bakaxeln och spett baxades bakre hjulparet på plats igen.
Hårlocksapparaten, skolbänken och apoteksinredningen var också klart intressanta objekt.
Pansar
Då jag har avslutat min temasamling Svensk gammelpansar och är i slutfasen på vad jag kallar Nyare pansar så var det mycket givande att studera förebilder till de modeller jag nyss jobbat med. Här finns det en hel del modeller för modellbyggare.
Stridsvagn m/38
Finns i både 1/72 IBG och 1/35 SBS Model i modell.
Stridsvagn m/42
Finns i 1/72 Gecko.
Pansarvärnskanonvagn m/43
Finns i 1/72 Gecko.
Luftvärnskanonvagn fm/43
Stridsvagn m/40K
Finns i 1/72 IBG.
Terrängbil m/42 KP
Finns i 1/72 Gecko.
Pansarbil m/31
Finns i 1/76 Maestro Models.
37 mm Pansarvärnskanon m/38 och 57 mm Pansarvärnskanon m/43
Pansarvärnspjästerrängbil 9031 och Pansarvärnpjästerrängbil 1111
Stridsvagn m/74
Finns som 1/72 Gecko.
Pansarbandvagn 301
Finns i 1/72 Gecko.
Pansarbandvagn 302
Finns i 1/76 Maestro Models och flera skalor SSModel.
Stridsvagn 102 Centurion
Pansarvärnsrobotbandvagn 551
Finns i flera skalor SSModel.
Luftvärnsrobotbandvagn 701
Finns i flera skalor SSModel.
Radiolänkpansarbandvagn 4014
Stridsvagn 103 C
Brobandvagn 971, 9717 (för utbildning körning) och okänd typ
Lastbilar för transport och lastning
Här finns det många förebilder som jag skulle vilja se som modell, men det lär man få vänta på. Ammunitionslastbil 806 finns dock som modell https://www.alfahobby.se/Volvo-L37003-Amlastbil-806–1
Sjukvård
Här finns det lite spridda objekt och en miljö med operation.
Reparation och Bärgning
Verkstadskärra 1 innehåller ett stort antal verktyg, Verkstadskärra 2 innehåller elverk, kompressorer, laddningslikriktare, svetsbord, arbetsbord, stege, dragblock, kablar, mm, Verkstadskärra 3 innehåller svarv, pressutrustning och provningsutrustning. Alla kärrorna kan anslutas till reparationstält. Kärrorna har lite varierande fönster och dörrplacering.
Motorelverk börjar det bli svårt att hitta på museer då de är eftertraktade på civila marknaden. Motorelverk 100 kVA var Flygvapnets standardelverk och användes i olika förband. Det här exemplaret har en ”märklig” grön färg vilket möjligen beror på att det varit civilt i en period.
Smörjkärran kom till under Koreakriget och kallades i Sverige för Koreaaggregatet och användes 1956-1986. Ingick i pansar och infanteribrigaderna.
Bärgningsfordon
Livsmedelsproduktion
Under Kalla Kriget gällde att Försvaret stod för sin egen livsmedelsproduktion under krig. Man trodde inte att civila leverantörer skulle kunna leverera livsmedel i tillräcklig mängd under krig. Det fanns både lagerhållning och produktionskapacitet där enheter inom trängförbanden kunde försörja 10.000-tals man per dygn med livsmedel typ charkuterivaror och bröd.
Övriga Hjulfordon, Kanoner, MC, Traktorer, Samband, Värnkanoner
Det är som jag skrev inledningsvis ett STORT MUSEUM och det finns en hel del objekt som jag inte kunnat stoppa in under rubrikerna ovan så här blir det en mix.
Precis som med livsmedelsförsörjningen antog man inte att Televerkets nät skulle vara opåverkat i en krigssituation och de mobila överdragsstationerna är enkelt uttryckt förstärkare att stoppa in på nätet när de fasta slagits ut.
Värnkanonerna av olika typ användes i flera sammanhang som försvar vid kuster, flygbaser, viktiga anläggningar, etc. Du kanske kan ange vilken typ av stridsvagn som de olika pjäserna härrör från då jag pga regnet inte ville utsätta kameran för mera väta. Skriv gärna i kommentarsfältet.
Jag hoppas att du med denna museirapport fått en god uppfattning om den stora samling av fordon och vagnar som finns på Hässleholms Museum och blir taggad till ett besök. Ta god tid på dig för det finns mycket att titta på och läsa om på alla beskrivningar som finns vid nästan alla objekt.