Mina Modellverktyg 2 2


Knivar

Skalpeller är nog det verktyg jag använder mest vid mina modellbyggen. Trots avbitartång skär jag ofta av delarna från gjutstammen med skalpell. Skrapa limfogar och kapa allehanda delar gör jag också med skalpell. När man skär till maskeringsmallar gäller det att ha ett nytt och riktigt vasst blad. Går åt många blad när jag gör målningsmallar så köper storpack.


Skalpell med rakt blad har jag tidigare köpt från Clas Ohlson men den har tyvärr utgått från deras sortiment. Fördelen med skaft i plast är att den är lätt och skulle olyckan vara framme och man tappar skalpellen så sätter den sig inte så djupt i foten eller golvet.
Matton har engångsskalpeller med både raka och runda blad med plastskaft. Det finns många medicinföretag som säljer olika typer av skalpellblad i storförpackningar.
Skalpell med rundat blad är också ett måste i verktygslådan, speciellt när man kapar profiler och så att säga ”vickar” av profilen.
Minivarianten på blad är inget jag använder så ofta så den kanske är lite onödig.


Boxar med hobbyknivar och olika typer av knivblad finns det gott om. Jag har aldrig blivit riktigt bekväm med dessa för bygge av plastmodeller. Tycker att skaften är för otympliga och för tunga. Sen har knivbladen inte samma skärpa som skalpeller där man enkelt byter till till nytt blad med standardfattning. Passar bättre för arbete med trämodeller i större skala.


Brytbladsknivar använder jag till mycket men tycker inte att de fungerar särskilt bra för plastmodellbygge.  Även om tanken att bryta av bladen för att ständigt ha ett nytt blad är bra. Saknar möjligheten till olika vinklar på bladet och bladet blir ”sladdrigt” i sin hållare.


Rakblad av olika typer har jag nog aldrig kommit till anvädning vid mina plastmodellbyggen då jag tyckt att skalpellerna fyller alla behov. Undantaget är mitt kapverktyg som har en kraftigare typ av specialrakblad.

 

Borrar


Jag förstår inte att jag köpt på mig så många borrhållare men de har givit lite erfarenheter. Borrhållare (pinvise) nr 1 är min absoluta favorit. Den har en chuck som fungerar även ner till 0,3 mm borrar och är köpt på SMW Telford. Den är också den billigaste. (Hannants säljer ett set med 4 st pinvise för 5£ från Shesto som de anger är för 0,8 – 1,5 mm borrar som är väldigt lik min.)
Borrhållare nr 2 – 5 har alla hylsor som man måste anpassa till diametern på borren. Inte lika smidigt som med chuck. Borrhållare nr 4 – 5 är de jag tycker sämst om, helt enkelt för de är större och tyngre. Tycker små lätta borrhållare är bäst, speciellt när det gäller borrar i de mindre dimensionerna.
Dock har även borrhållare nr 1 en nackdel som alla billiga borrhållare har! Chucken har fyra backar och inte 3 som en riktig kvalitetschuck bör ha. Enklare och billigare att göra en chuck med fyra backar än med tre. Har ännu inte hittat en liten borrhållare (pinvise) med 3-backs chuck för 0,3 mm borrar.


Borrar från 0,3 till 1,6 mm finns i förvillande lika förpackningar och då tror man att de kommer från samma tillverkare och har samma kvalitet. Har blivit frestad av lågt pris på utställningar utanför Sverige och sen upptäckt att det skiljer sig en hel del i kvalitet. Min erfarenhet är att det oftast är en stark koppling mellan pris och kvalitet.


Behovet av borrar begränsar sig inte till under 1 mm så jag har en liten samling med större dimensioner. Inte minst för att att kunna göra försänkningar. Vill man köpa enstaka borrar med 0,1 mm intervall så finns det flera svenska leverantörer. T ex Ironbill, Ahlsell och OTDTools.

 


2 tankar om “Mina Modellverktyg 2

    • Hans Fehrnström Inläggsförfattare

      Känner inte till tillverkare men Shesto Ltd (använder varumärket Model Craft) https://www.shesto.co.uk/catalogues/ är grossist för många olika hobbyverktyg och deras Microbox borrset säljs av flera återförsäljare i Sverige och funkar bra för plast. Ett set ligger runt 150 kr.

Kommentarer är stängda.