Plastic and Steel 2017


Undertecknad ägnade helgen den 14e och 15e till att delta i ”Plastic and Steel” i Affligem, strax utanför Bryssel.

www.plasticandsteel.be

Utställningen anordnades av IPMS-Belgien och är den största, men långtifrån den enda modellutställningen i Belgien. De flesta lokalföreningar ordnar egna utställningar. Den ägde rum i en tyvärr ganska trist mässlokal med halvbra ljus. Utställningen var klart större än modellutställningarna i de nordiska länderna. Nivån på de utställda modellerna var hög.

Uppenbarligen var arrangörerna medvetna om problemet, för de hade ställt borden för tävlingsmodellerna där ljuset var bäst.

Tävlingsdelen av utställningen var relativt liten, kanske 150 modeller. Desto mer fanns det att se på utställningsborden. De flesta av Belgiens IPMS-föreningar var företrädda, liksom några klubbar från Storbritannien.

Handlare fanns det gott om. Både med nya och begagnade modeller

Bokhandlare fanns det mer av än vanligt. Helt klart en bra utställning att besöka om man vill köpa böcker.

Belgisk serietradition var företrädd, både i form av seriealbum…

..och i form av tecknaren själv.

För egen del använde jag utställningen som förevändning för att besöka Bryssel. Helt klart en sevärd stad och dessutom ett bra tillfälle att öva min franska.

Den senare sattes på hårt prov, när medlemmarna av IPMS-Charleroi frågade mig hur jag gjort korgantennerna på min Dunkerque. Med papper och penna och några engelska ord gick det.

Eftersom jag reste med tåg, måste jag begränsa packningen, så jag fick inte med mig något kamerastativ. Därför är kvaliteten på bilderna inte den bästa.

På liknande sätt som utställningen i Strassbourg, som Olle och jag besökte i Juni, var variationen på modellerna större än vad vi är vana vid i Norden.

Bildgalleri från Strasbourg

Eftersom variationen på modeller var så stor, fotade jag huvudsakligen de modeller, som jag tyckte stack ut. Visst fanns det gott om Spitfires och Tigerstidsvagnar, men såna har vi ju sett rätt många av.

Jag var inte så organiserad i mitt fotande, så fotona visar både utställningsmodeller och tävlingsmodeller huller om buller.

Tävlingens fartygsklass vanns av en mycket väldetaljerad modell av slagskeppet Kongo, byggd av Johan Ceuppens. Vi blev polare…. I utställningen fanns en Ubåt typ VII i 1/48 från Trumpeter (Den första färdigställda jag sett) och några S-båtar att beskåda.

 

 

Flyg fanns det som väntat gott om. Både de väntade Messerschmidtarna och mer udda grejor.

 

 

Det fanns påfallande mycket civilfordon att titta på.

 

 

Militärfordon deltog en masse. Här några av de mer udda.

 

 

Det verkar finnas en stark figurtradition i Belgien.

 

 

Dioramor fanns det också gott om. Variationen var stor.

 

 

Slutligen fanns det en hel del udda modeller. Här några av dem som fastnade i min kamera.

 

 

Sammanfattningsvis var det en utställning som helt klart var värd att besöka.

 

Uffe