Det finns många museer i Finland och syskonen Hultman och jag besökte några av dem under sommaren. Inte minst flygmuseerna visade sig vara fler än vi hade räknat med, så nu har vi ungefär lika många kvar på listan som vi började med. De som vi besökte denna gång var:
Flygmuseet i Vanda
Flygmuseet ligger i nära anslutning till flygplatsen. Enklaste sättet att ta sig dit är att ta pendeltåg P eller I från Helsingfors centralstation till hållplats Aviapolis, varifrån det är ett par hundra meter till museet.
Det står ett antal objekt utanför museet, som en DC-3 i Finnairs märkningar, en ganska skabbig MiG-21 och en rostig radarantenn. Det finns också ett tält där man kan få flyga simulator, men vi brydde oss inte om det på den här utflykten. Museet är uppdelat i två större hallar, en med militära flygplan och en med civila (och några militära, bafatt).
I hallarna har man ställt planen så tätt det går, för att man ska få plats med så många som möjligt. Det pågår en insamling för att bygga ett nytt och fint flygmuseum, men det lär även i bästa fall vara åtskilliga år i framtiden.
Jag plåtade flitigt detaljer på den Beech Baron som står i den civila hallen. Man kan gå in i en Metropolitan som fortfarande luktar inpyrt från den tid det var tillåtet att röka på flyget…
I entrén finns ett litet fik där vi inmundigade läsk och bullar innan vi shoppade loss i museibutiken, som har ett försvarligt sortiment av tröjor, planscher, vykort, leksaker och modeller. Vi fortsatte shoppandet inne i stan där vi besökte Tietonikkari i Gräsviken. De har ett förtjusande sortiment urgamla modeller, verktyg, färger och tidningar.
Sveaborg
På Sveaborg finns flera sevärda museer och massor med historiskt intressanta byggnader. Jag har vid tidigare besök försökt identifiera den verkstadsbyggnad i vilken Statliga Flygfabriken inledde sin verksamhet, och denna gång hittade vi faktiskt verkstaden. Just då användes hallen till en vetenskapskonstnärlig utställning om plankton i Östersjön och det kändes nästan lite oartigt att tacka nej till guidning i den för att istället fotografera traverser och svarvar. Tyvärr är det nu bara en platta på väggen som minner om tiden som flygplansfabrik.

Flygvapnets flygplansfabrik låg i Sveaborg 1921–28. Statliga Flygfabriken 1928–36.
Flygplansförrådets gille.
Till Sveaborg tar man sig med färja från Salutorget. Färjorna går ofta.
Flygvapenmuseet i Tikkakoski
Flygvapenmuseet, tidigare känt som Mellersta Finlands Flygmuseum, ligger invid Jyväskylä flygplats och därmed Luftkrigsskolan som med jämna mellanrum flyger Hornets eller Hawks på lagom låg höjd över området. Man når den med buss 22 från Jyväskyläs centrum, till hållplats Tervaruukinkatu.
Utomhus finns ett antal radarstationer av olika generationer att bese, och några halvmoderna jetkärror.
Museet har det uppfiskade vraket av en Brewster 239, som National Naval Aviation Museum i Florida gör anspråk på, men tills vidare får det stå kvar i Tikkakoski, som den enda bevarade Brewster 239. (Där finns också en VL Humu, som för det otränade ögat ser likadan ut.)

Ett gäng japanska(!) modellbyggare hade försett museet med ett antal välgjorda, om än inte alltid välstavade, dioraman.
Jocke hade bespetsat sig på att få se en Caudron G3, varav den sista bevarade finns i Finland, men det visade sig att just den finns på flygmuseet i Hallinportti, visserligen bara en station bort längs järnvägen, men en utflykt dit fick inte plats i tidsschemat.
Museibutiken var inte fullt lika välsorterad som den i Vanda, men den hade bastustenar i Hawk-form. De hade i och för sig passat helt perfekt i den nya bastun på landet, men jag tänkte inte släpa kilovis med sten Finland runt. Även strumporna med Flygvapnets hakkors lämnades kvar efter blott en bråkdels sekunds övervägande.
Några tips om att besöka finska museer
Under vår resa besökte vi ett stort antal museer av olika slag, tillräckligt många för att det skulle lönat sig att skaffa Museikortet – för 79 EUR går man sedan in gratis på de 370 anslutna museerna.
Kollektivtrafiken är i allmänhet mer serviceinriktad än i Sverige – det är jämförelsevis billigt och det går att betala kontant på bussen om det kniper, men t ex HSL-appen för Helsingforsregionens trafik är extremt lättanvänd.