Skitigt jobb.
Det är verkar ju inte riktigt friskt, kanske… Men efter pillig grundmålning tar man alltså och vräker smuts på allt! Jag börjar med torra pigment (ljusa allra först), sen pigment och lacknafta, och till sist en geggamoja av en mix av akryl-resin, pigmentpulver och vanlig blomjord (för struktur, ett måste i 1/16). Sen upprepar man i princip de tre processerna med mer o mer noggranhhet. Fortsättning följer!
Dirty Job.
May seem slightly insane, I know… But after neat basic painting you throw a lot of dirt onto your model! I start with dry pigments (lighter first), then pigments and white spirit, and last a goo made of acrylic resin, pigments and plain old dirt from the potpant you can see in the window (just for some structure, really needed in this scale). Repeat the process with increased care until satisfied. To be continued as this is just the first rough layer…
Hej
Jag darrar av förväntan…vad kan denne konstnär göra med en 1/16 model ?..Ska bli otroligt kul att se hur du går tillväga – lycka till 🙂
PS: Det går ju inte att undgå att se vad Du använder för produkter 😉 pussst
Mirko
Tja Mirko!
Ja, det här ”geggamojja”-stadiet var MYCKET knepigare än jag hade trott. Dels, pga storleken, är det ett förbaskat skitigt jobb, man får svepa på rätt rejält för att det ska bli nåt. Känner viss oro för hur jag mattar ut plasten med all denna lacknafta osv: Trumpeters styren blir väldigt skör av den här typen av vädring och ett antal delar har helt enkelt brutits sönder osv, ett helsike…
Hittade några gamla burkar pigmentpulver från ”MMP/Model Maker Products”, och eftersom de innehöll mycket mer pigment än Mig’s dito har jag använt endast dom än så länge. Pigment som pigment. Och sen går det ju bra att använda vilken akrylpasta som helst, men det var Mig jag råkade ha i lådan 😉
/Hasse
Hans
Ja, det är ju en helt ny dimension att jobba med 1/16…och man kanske måste vara försiktigt och hitta harmonin och balansen. Jag tror nog jag personligen kommer att starta med a tona ned färgerna rejält och få bort ”toy” känslan på modellen. Målet kommer ju att vara , att få modellen smälta in i sin egen atmosfär och inte sticka ut allt för mycket och att inte få…just ”toy” looken. Vad tror du ?
Jag kommer att följa ditt bygge och andras och sedan åka ”räkmacka” och undvika de misstag som ev. görs ;).
Jag tycker det ska bli otroligt roligt att måla och vädra en 1/16 modell…och följer nog just ditt bygge med mest intresse, eftersom du är en konstnär i själen…så…go and get him… 🙂
lycka till
Mirko
Hallå, hallå
Tack för dina vänliga ord. Det stämmer väldigt bra det där med leksaksfeelingen, och det har väl också med skalan att göra: ser man till ännu större modeller – skala 1:6 till exempel – verkar det nästan omöjligt att få till det och få modellen se realistisk ut… då måste nog göra vädringen ”på riktigt” till och med. Skrapa bort färg för att få fram underliggande lager osv, måla effekterna funkar inte längre!
Vi får se var det hela slutar, men en utmaning är det, och lärorikt.
/Hasse