Ängelholms Flygmuseum 1


Ängelholms Flygmuseum är, tycker jag, det mest besöksvärda flygmuseet i Sverige efter Flygvapenmuseum (FVM). Sen så är Ängelholms Flygmuseum ett riktigt Flygvapenmuseum och inte bara ett flygplanmuseum. Här presenteras alla de funktioner som ingick i Flygvapnet (FV) och F10 ansvarade för fram till dess avveckling. Tom den del som ingick i demolering av bansystem om baser skulle falla i fiendens händer. Har jag inte sett någon annanstans.

Det enda som saknas på Ängelholms Flygmuseum är trafikledningsfunktionen. Det är ett mycket proffsigt museum med bra beskrivningar av objekt och verksamheter. Det är numera ett kommunägt museum, men givetvis är det helt beroende av insatser från kamratföreningen som är den största i Sverige.

Det finns självklart mer utrustning inom specifika områden på de flygmuseer som bildats  på flottiljer med speciell inriktning. T ex F11 spaningsfunktion och F5 Meteorologifunktion. För att att inte nämna Robotmuseum i Arboga med alla FV robotar. Men här finns väldigt mycket FV objekt och verksamheter.

Jag och andra har gjort bildreferat från besök på F10 Memorial då det kommit med lite bilder från museet. Men, det har inte gjorts en komplett rapport över hela museet och vad som finns i den stora hangaren. Det här är ett bildreferat med avsikten att visa på det mesta som finns att studera på Ängelholms Flygmuseum.

Besöker du Ängelholm så passa på att också besöka Järnvägens Museum. Kanske inte så mycket förebilder för en plastmodellbyggare men mycket intressant och lärorikt om järnvägen och dess infrastruktur.

 

Flygplan och Hkp

Fram till förra året fanns det även en Vampire, deponerad från Ljungbyheds militärhistoriska museum. Men pga oklarheter om ägarförhållandena som kommunen inte ville bli involverad i så är detta plan borttaget.

De flygplan som finns är: J22, J29, J35, SF37, JAS39, Sk50 (tak), Sk51 (tak) och Sk60 (pelare). Samt en Hkp3. Det finns möjlighet till närstudie av detaljer och utrustning i vissa fall. De första handkamerorna för fotografering vid kontakt med andra makters flygplan är intressant. Initialt användes egna privata kameror vad jag har hört.

 

 

 

 

 

 

  

 

  

 

 

 

Motorer och hjälputrustning

Ja slutar aldrig att fascineras över längden på 35:ans motor RM6. Testbussen för 35-systemet hade olika versioner för de olika 35-versionerna. Testbussen finns som modell i ett 35 Draken ground support set. Jag vet inget annat museum som har testbussen? Troligen finns ett ex i FVM magasin.

Puggen finns numera även som 3D-printad modell och kan erhållas i olika skalor.

   

 

  

 

 

 

Luftbevakning och Stridsledning

Här har vi allt från STRIL 50 med LS (LuftbevakningsStation m/56) och ett litet komprimerat Lgc (LuftförsvarsGruppCentral), till de nyare stridsledningssystemen från SAAB. De nyare system ser mest ut som vilken kontorsmiljö som helst och har inte samma fascination som jag upplevde med STRIL 60 med sina Lfc (LuftFörsvarsCentral) och Rgc (RadarGruppCentraler).

PS-41/T som var en transportabel radar användes ända till 1975. Klystron från PS-66 med 20 MW pulseffekt. Som vi sa; ”kasta upp en broiler i luften när loben passerar och den är färdiggrillad när den kommer ner”.

 

 

 

 

Flygbaser

Här finns det några fordon för modellbyggare, ett KC (KommandoCentral) och beskrivningar av försvaret av en flygbas. Motorcyklarna var av oerhört stor betydelse i den rörliga klargöringen för att guida piloterna till rätt ”ficka” för tankning och laddning.

 


Landningshjälpmedel och utrustning för demolering av bansystem.

 

Det fanns ett KC på alla utbyggda baser i Bas60 systemet. Från KC leddes all minutoperativ verksamhet på basen som Klargöring flygplan, Trafikledning (flygtrafik, marktrafik, räddning, fälthållning) och Luftvärn). Flygtrafikledaren nere i KC hade till sin hjälp en TLF (TrafikLedareFältet) som satt i TLF-kärran. Parallellt med införande av rörlig klargöring infördes Bascentraler som var betydligt större än KC med fortifikatoriskt skydd för ledningspersonal och piloter.

 

Till försvaret av baserna fanns ofta en cykelskyttebataljon, fyra värnkanoner och tre Lv-plutoner med 6 st 40 mm akan. Tillsammans en avsevärd eldkraft mot en luftlandsättning.

 

 

Hemma på flottiljen

Vem känner inte igen de blå överdragslakanen och de många gånger lagade kängorna.

 

Sjukvården var omfattande med en sjukavdelning med läkare och sköterska på varje flottilj. Både för de anställda och värnpliktiga. I många fall fanns det även sängplatser för att kunna lägga in värnpliktiga med lindrigare infektioner.

  

Samband och massor med olika flygradiostationer. De på marken hette FMR och en siffra. Fast MarkRadio. En del navigationsutrustning och landningshjälpmedel är beskrivna.

 

Väderavdelningen var precis som sambandsavdelningen igång dygnet runt med vpl väderbiträden för observationer och rapportering. Väderflygning gjordes varje morgon, även på de flottiljer som låg nära varandra.

 

 

 

Övrigt

En mässmiljö (officersmässen) kan beskådas och den tragiska historien om Elsa Andersson finns återgiven både i text och bilder. Plus en hel del annat som jag inte fått med i denna rapport.

 

Det mesta finns inomhus i hangaren men precis utanför museet så finns FV imponerande luftvärnsrobot 68. En ovanligt vacker syn för en gammal robotstridsledare när den är tvättad och rengjord från smuts och alger. Straxt till höger efter passage av gamla vaktlokalen så finns en J35 som portalflygplan.

 

Museet har en avancerad 35-simulator som är populär. Likaså finns en mycket välsorterad modellavdelning vid entrén. Fiket är begränsat till glass, läsk och kondisbitar/bullar. Jag kan varmt rekommendera att delta i F10 Memorial och besöka museet tidigt i augusti.

 

 

Walk-around TLF-kärra

Som jag skrev ovan så var TrafikLedare Fältet TLF Trafikledarens ögon nere i KC. Jag har sett TLF-kärror på Ängelholms Flygmuseum och F21 Museum. Bilderna i galleriet kommer från båda museerna. Jag har inte varit inne i någon vagn och enda bilden inifrån jag sett är den som satt på vagnen vi Ängelholms Flygmuseum. Är det någon som vet var man kan hitta mera bilder och litteratur om TLF tar jag tacksamt emot.


En tanke om “Ängelholms Flygmuseum

  • Tor Netterby

    Tack Hans!
    En fin skildring av Ängelholms Flygmuseum! Jag har gått här på museet och jobbat i olika funktioner under mer än tio år.
    Man blir lätt hemmablind, men det här fina reportaget gör att jag och övriga i F 10 Kamratförening (alltså de tidigare ägarna)
    kan känna oss mycket stolta över vad vi åstadkommit.

    Med bästa hälsningar!
    Tor N
    (Alias Johan Röd på IPMS Sthlms Forum)

Kommentarer är stängda.