Aeroseum


För dig som ännu inte varit på Aeroseum vill jag ge en liten bild av vad som kan intressera en modellbyggare med lite bredare intresse. Självfallet finns det en hemsida med besöksinformation för att hitta dit, avgifter, mm https://aeroseum.se/

F9 gamla berghangar ligger en bit utanför Göteborg och helt klart är det enklare att ta sig dit med bil även om det går med kommunala transportmedel. Berghangaren i sig är mycket intressant att studera och även om jag tillhört både F8 och F13 har jag inte varit i dessa bergrum. Förutom de nämnda flottiljerna så hade även F18 och F16 berghangarer. Vad jag hört så tillhör F9, F8 och F18 de största.

 

På vägen ner i bergrummet så finns det både utställningar och flygfarkoster att titta på. F9 var den första flottiljen som lades ner 1969 mer eller mindre totalt. Helikopterverksamhet fanns kvar efter nerläggningen.

 

En av de fotoutställningar jag tycker är riktigt intressant är hur själva bygget gick till. Borrningen skedde med handhållna borrmaskiner och efter tunnelsprängningen gjordes det mycket omfattande betonggjutningar både vid nerfarterna och nere i själva 22 000 kvadratmeter stora rummet med sina 6 hangarer. Jag tycker det är lite märkligt att man gjorde en så enorm satsning som invigdes 1955 och mindre än 15 år senare så lade man ner flottiljen.

  

Flygplan

De uppställda planen på nerfarten kräver väl ingen presentations på detta forum. Det är relativt gott om utrymme mellan planen med möjligheter till närstudier för ”walk-around” reportage. En fotonackdel är att det är ganska mörkt med svag belysning. Jag har använt min mobiltelefon nere i anläggningen som är mer ljusstark än min kamera som har zoom-objektiv. Samlingen av GSE för planen begränsas till startbil 953.

 

 

 

Det finns ingen större ansamling av FV plan utan bilderna visar vad som erbjuds. När det kommer till vapenlast och robotar så är det mycket tunt. Men vi har ju Arboga Robotmuseum som har en mer eller mindre komplett samling av de svenska robotarna.

 

Modeller

Jag har besökt Aeroseum för många år sen och mindes att modellerna och deras uppställning hade mycket övrigt att önska. Nu finns det en mycket fin utställning modeller komponerade på ett trevligt sätt med underlag och bakgrund. Många vitriner att studera och beundra fina byggen i. Det finns även en del ovanliga modeller som t ex Fv Tp 10, Fokker F.VIII.

 

 

Helikoptrar

Den mindre samlingen av FV plan kompenseras med en mycket stor samling av FV och Försvarets helikoptrar. Även en polishelikopter har smugit sig in i hkp-samlingarna. Vill man studera Hkp 1 är det dock FVM som gäller. Samma som med planen, lätt att komma runt och närstudera med lite mörkt.

 

 

 

  

Lite kringutrustning och urmonterad utrustning från Hkp2 och Hkp4.

 

Skärm- och bild-utställningar

Förutom utställningarna på nervägen från östra nerfarten med bygget, kalla kriget, atombomben och kärnenergi så finns det intressanta utställningar om spioneri och rymden.

 

Flygbasen

Även om F9 var en Flygflottilj så ingick bansystem och berghangar i den krigsbas som skapades vid ofred och mobilisering. Med alla de många funktioner som hörde till en krigsbas i Bas 60 systemet. Här finns det inte så mycket att studera förutom den sambandscentral och KC som fanns nere i berget. Tyvärr var lokalerna spärrade i dörröppningen så det var svårt att fotografera. Vill man studera en KC och många andra av basens funktioner så kan jag rekommendera Ängelholms Flygmuseum (F10). Till höger en av de fyra värnkanoner som ingick i försvaret av krigsbasen.

 

Verkstad och renovering av flygplan

Jag kan tänka mig att att det är lite mer pågående verksamhet i veckorna än den helg då jag besökte Aeroseum.

 

 

Flygsimulatorer

Självklart finns det ett flertal flygsimulatorer för olika kravnivåer från pilotens sida. Allt från barn till proffs.

   

På utsidan och toppen av berget

Det kan vara skönt att komma ut  i dagsljus och frisk luft efter att ha gått runt några timmar nere i bergrummet. Det finns en hel del att titta på för de som går upp på berget. På vägen upp finns det en karpdamm som jag inte vet om den hade någon funktion för berghangaren. På toppen av berget har man utsikt över bansystemet som nu till stora delar verkas omvandlas till ett containerterminal. Plastbulan är ett skydd till en av basens värnkanoner.

 

Splitterskydd 6 som skulle användas vid basens Framom och en kärra med okänd funktion och beteckning

 

Terrängbil 13 som tyvärr har utsatts för viss vandalisering trots att området är inhängnat. Förutom risken för vandalisering så tär regn och sol hårt på alla objekt som står utomhus.

 

Radar PS-04/R och LV-akan m/40 som kunde ingå i LV-förband som ingick i försvar av en bas. Jag hade stor nytta av PS-04/R som stod lite bättre till för fotografering när jag tog fram underlag till mitt LV-diorama. LV-akan m/40 finns det väldigt många av på museer runt om i Sverige. Vi hade nästan 1 000 st när det begav sig.

 

Släptank av okänd modell och en väderradar med okänd beteckning som ingick FV mobila meteorologifunktion. Den är liknande men det är inte en PV-30/R som finns på F5 museum.

 

En så kallad giraffradar och till höger misstänker jag att det är Robotsystem 77 (Hawk) belysningsradar. En förbättrad version än den som användes till Robot 67 systemet.

 
Lite civilt med en s.k. lounge för transport av passagerare ut till väntande flygplan innan det blev standard med ombordstigningsbrygga från gaten. Tillbaks ner vid nergången så finns numera två st nermonterade Tp84.

 

Förutom Aeroseum så bör ett besök i Göteborg kombineras med ett besök på Maritiman http://www.maritiman.se/