IPMS-Stockholm i Strasbourg 1


Undertecknad och Olle Lindau använde helgen den 17-18 juni till att deltaga i Club Maquettiste de Strasbourgs utställning i Mundolsheim, strax norr om Strasbourg.

Olle tog flyget till Berlin, där jag bokat hyrbil. Torsdagen den 14 tillbringades i bil på väg snett på tvären genom Tyskland på autobahn.

Fredagen började med en runda i Strasbourg. Staden står på FNs värdsarvslista, av goda skäl visade det sig.

Vid rådhustorget hittade vi det vi sökte, en välsorterad fransk bokhandel. Vi handlade på oss lite böcker av lagom svårighetsgrad, för att putsa upp vår franska och vårt vetande.

Efter en promenad på stan och en mastig lunch bar det av mot MM Park France, ett pansarmuseum strax norr om stan. Vi hade inte så höga förväntningar, men ack så fel vi hade.

Fordonen var inte så kreativt uppställda som på Arsenalen, men mängden och variationen var det inget fel på.

 

Lördag och söndag satt vi på utställningen i Mundolsheim.

Det var en medelstor utställning, men den det speciella med den var den stora variationen på modellerna. Bildreportage kommer.

Måndagen efter utställningen besökte vi Neuf-Brisach ca 10 mil söder om Strasbourg.

Det är en perfekt symmetrisk åttkantig fästningsstad, ritad av Vauban, den klassiska fästningskonstens mästare. Den är det enda exemplet på hans s.k. ”tredje system” och kan betraktas som hans mästerverk. Vi tillbringade ett par timmar med att springa omkring på bastioner, raveliner, kurtiner och contre-scarper, när vi inte satte oss ned och vilade vid en tenalj.

Sen bar det av tillbaka till Berlin, via ett nattstopp i Nürnberg.

Uffe


En tanke om “IPMS-Stockholm i Strasbourg

  • Joakim Hultman

    Sjysst reportage! Samlingen på pansarmuseet såg ju oväntat omfångsrik ut.

Kommentarer är stängda.