Suuri Snadi 2018


Efter att under några år ha besökt modelltävlingar i de baltiska staterna, var det nu dags för IPMS Stockholm att återvända till Finland för att röva medaljer. Sju medlemmar gav sig ut på havet, kompletterade med Ola, som dock representerade Drabanten denna gång. Vårt mål var Suuri Snadi, en årlig miniatyr- och hobbymässa i Helsingfors.

I likhet med ”08-Open” markerar namnet att evenemanget hör hemma i Hufvudstaden. Det har flyttat runt en del, men hålls sedan några år tillbaka i Otahalli, en idrottsanläggning på Aalto-universitetets område i Otnäs, strax utanför centrala Helsingfors.

Det som var aktuellt för oss var Nordic Challenge, plastmodelltävlingen arrangerad av Suomen pienoismallirakentajat ry, alltså en av de många finska modellbyggarföreningar som inte använder sig av IPMS-namnet.

Båtresan över var sedvanligt uppsluppen och Kai och Lisa tävlade om vem som kunde skratta ljudligast, därtill tillhjälpta av Tilosius’ troskyldiga kommentarer. Plötsligt kom personalen och meddelade oss vänligt att restaurangen stängt och vi tittade upp och konstaterade att vi var sist kvar och den goda buffén var avdukad. Under natten tävlade sedan de resande i hytt 10819 om vem som kunde snarka ljudligast, men morgonen kom med frukost och ett vänligt Helsingfors.

Ett antal GPS:er, inte alltid helt överens med varandra, hjälpte oss att hitta vägen till Otnäs, även om gatstenen i innerstaden orsakade hjärtsnörp hos dem med de ömtåligaste modellerna. Otahalli är inte begåvad med alltför många parkeringsplatser, men med lite kreativ tolkning av trafikskyltarna lyckades vi ändå placera oss tillräckligt nära ingången för att kunna bära in våra alster.

Incheckningen var välorganiserad, men borden dignade redan med modeller när vi kom (nytt rekordår), så lite runtflytttning krävdes för att maka in våra bidrag. Vi satte också upp en liten utställning av finska plan byggda av Olle på vårt klubbord, precis bredvid IPMS Finlands bord. Sen var det dags att se sig om i lokalen.

Halva hallen fick plats i mitt objektiv.

Längs ena väggen fanns modellhandlarna, men åtminstone tre rader bord sålde dockskåpsattiraljer.

I Finland bastar även hönsen.

Snövit tittar ut ur sin egen sagobok.

Bortom dessa fanns ett lager med säljare av antika leksaker och en säljare av vykort med motiv av östeuropeiska bilar, av vilka ett lager inköptes till den frånvarande store Ordförandens båtnad. Till sist ett antal modelljärnvägsföreningar med tåg i olika skalor. En stunds vandrande mellan borden gjorde klart att priserna överlag var synnerligen förmånliga ur ett svenskt perspektiv.

MJ-byggare, de kan vara så bra ibland och så usla strax därpå. Vad är det för ett apotek som vetter direkt ut mot järnvägsspåren utan ens ett staket emellan?

Ett så här stort evenemang kräver naturligtvis sjukvårdare på plats. De hade dock inte så mycket, för att inte säga något, att göra under helgen.

Några spelföreningar deltog också med uppvisningar.

Nån sorts fotbollsspel med tärningar inblandade.

Ett av årets teman var populärkultur och vad kan vara populärare än Girls und Panzer?

Några andra sevärda modeller:

Bedömningen på Nordic Challenge gjordes av domarlag om 3–4 personer som hade att gå igenom 80–100 modeller i grupp. Enfjord och Vannestam deltog som synes mycket aktivt i varsin grupp.


Mot dagens slut var vinnarna korade och prisutdelning vidtog. IPMS Stockholm deltog i det allmänna prisutdelandet.

IPMS Stockholms juniorvinnare: Mercedes-Benz Actros MP4 av Lenni Marttinen

IPMS Stockholms seniorvinnare: Katt och pelikan av Tomi Mynttinen

Best in Show: USS James E Williams (DDG-95) av Olli-Pekka Immonen.

Resultatlistan

Vid dagens slut tog vi oss in till stadens centrum och vårt sedvanliga härbärge på Sokos Hotel Presidentti, nyrenoverat men med bibehållen atmosfär. Precis lika traditionsenligt avåts middag på La Famiglia.

På morgonen tog vi oss en promenad på staden där vi eftervart hamnade på den årliga Strömmingsmarknaden där förutom strömming en massa annan fiskmat fick snålvattnet att rinna till. Dags för fika i Saluhallen. Efter ett snabbt besök på S-Market för att skaffa syrssemlor (på prov) var det dags att ta sig ut till Otahalli igen. Några sista panikinköp medan Enfjord packade ner sina modeller och sen var det bara att åka mot hamnen, även om alla GPS:erna var osams om bästa vägen.

Helsingfors tog avsked med sin soligaste uppsyn och vi vinkade till Sveaborg när vi passerade. Den sena middagen avåts under glam och stoj som till slut även personalen deltog i. Den här gången var det Mats tur att kippa efter andan efter ett skrattanfall och hur det nu var så blev vi även den här gången kvar tills restaurangen stängde.

På väg hemåt med rejält med skrot på brösten:
Lasse Enfjord – Två guld, tre silver, sex brons, ett särskilt hedersomnämnande, ett hedersomnämnande.
Mats Stråhle – ett särskilt hedersomnämnande, tre hedersomnämnanden.
Mikael Vannestam – ett hedersomnämnande.