C4-OPEN 2018 Teknikens och Sjöfartens hus 1


Text: Hans Fehrnström
Bilder: Olle Lindau, Hans Fehrnström

Det var ett 10-tal medlemmar från IPMS Stockholm som via olika vägar och färdmedel tagit sig till Malmö och C4-OPEN. Vädret var inte det bästa med snålblåst, kyla och lätt regn. De som passerade Småländska höglandet kunde tom uppleva ett snötäcke.

Enligt uppgift kommer detta års C4 vara det sista i museet så vi får se var C4 hamnar nästa år.

Runt 530 tävlingsmodeller var uppställda i utställningsrummet som tidvis var fullt med besökare. Särskilt på lördagen precis som det brukar vara på de flesta modellevent.

Utan att ha räknat verkar det vara en övervikt av flygplansmodeller. Det var som vanligt lite glesare med modeller i fartygsklasserna.

Figurerna var uppställda på ett hyllarrangemang vilket underlättar avsevärt för både publik och domare. Detta är något som IPMS Stockolm behöver titta på.

Förutom tävlingen fanns det flera SIG’ar och temautställningar. Björn Bäcklund bidrog förtjänstfullt med ett mycket stort antal modeller, tågresenär som han var. RAF 100 år var nog den antalsmässigt största utställningen. Bara flygplan förutom undertecknads gamla GSE (Ground Support Equipment) Airfixmodeller.

10 klubbord fanns också uppsatta med mycket varierande nivå på aktiviteterna. För IPMS Stockholms del så var det ett rent utställningsbord utan några byggaktiviteter. IPMS Uppsala hade två laptops som visade bilder med bl a CAD ritningar vilket skapade en del intresse hos besökare.

De många handlarna var uppställda i två rum och det verkade var god försäljning hela helgen. Man kunde höra många som talade polska och danska hos de köpsugna. Bilden ovan på en korridor där de flesta handlarna huserade visar inte trängsel som var under hela helgen. Det var svårt att komma igenom här pga alla barnfamiljer med barnvagnar och barn.

Tyvärr så drabbades C4-OPEN av sjukdomsfall med utlovade föreläsare så två av dessa blev inställda. Dock var Sven Scheiderbauer på plats och kunde helt enligt plan berätta för oss om betydelsefulla flygpionjärer, fabrikörer, flygplan, flygplatser,  flottiljchefer m m med skånsk anknytning.

När man tröttnat på att titta på alla fina modeller har Teknikens och Sjöfartens hus en hel del att bjuda på. I sektionen med äldre teknik finns det många ångmaskiner och ångdrivna fordon.  Det är alltid lika roligt att gå ombord och studera ubåtens innandöme. Trångt är det!

I stora hallen finns det imponerande samling med fordon som alla har en unik historia. Antalet flygplan i museet är begränsat men det finns en J35 Draken för oss FV intresserade.

Självklart måste vi ha med en Trabant för att glädja föreningens stora ledare.

Så till söndagen och prisutdelningen. IPMS Stockholm fick god utdelning med fem pristagare. Många medaljer, men även vandringspriser blev det. Grattis till er alla.

Janne Nilsson delade ut sitt eget pris till Rickard Andersson.

IPMS Stockholm pris bör enligt statuterna ha Stockholmsanknytning och om möjligt gå till någon som inte får andra priser. Inte helt lätt att uppfylla alla krav men till slut så kom vi fram till att en J34 Hawker Hunter från F18 Tullinge var bästa val.

Efter marknadsföring av Modellexpo 08-Open 2019 så kunde IPMS Sveriges ordförande Marcus Johnson hämta IPMS Stockholm pris ur Lars Enfjords hand.

Inom förening och styrelse så pratar vi mycket om problemet med återväxt inom hobbyn. Ett sätt att göra något åt detta är att premiera juniorer med mycket priser och skapa ett positivt minne av deltagande i ett event. Antalet deltagande juniorer var begränsat så vi beslutade att åtminstone 50% skulle få pris. Vi valde ut en Panther och en kraschlandad Bf 109. Tyvärr saknas bild på prisutdelning till juniorerna pga kameraproblem i ena fallet och att vår andre deltagare inte var kvar vid prisutdelningen. Vi kommer att lösa detta via posten för att uppnå vårt syfte.

Vid årets C4-OPEN ingick även SM i Modellbygge och IPMS Sveriges ordförande lämnade över medaljer till de 8 SM-segrarna.

C4-OPEN finns på Facebook.

 

Nedan så har du ett galleri med några av alla de fina och roliga modeller som man kunde imponeras av.


En tanke om “C4-OPEN 2018 Teknikens och Sjöfartens hus

  • Joakim Hultman

    Tack för Trabanten! Klart att den måste vara med på ett museum om teknikhistoria. 😉

Kommentarer är stängda.