Minimaailm Tallinn, 2017


Fredagen den 26/5 var vi ett par tappra själar ur IPMS Stockholm som klev ombord kryssningsfartyget i Värtahamnen för att åter ta oss österut. Målet denna gång var gamla Reval, idag känt som Estlands huvudstad Tallinn.

Resan inleddes i vanlig ordning med god mat och trevligt umgänge ombord på fartyget. Dagen därpå anlände vi på förmiddagen till Tallinn, och efter incheckning på vårt hotell begav vi oss till utställningen Minimaailm!

Evenemanget var en ren utställning, utan något tävlingsmoment, och plastmodeller samsades med diverse andra kreativa hobbyutövningar som modelljärnvägar, radiostyrt och massvis av leksaksbilar. Givetvis fanns det även handlare på plats, med modeller till mycket förmånliga priser. Det var inte utan att vi fick en del nya byggsatser med oss hem.

Ovan synes ett urval av vad vi stockholmare hade med oss: stridsvagnar från första världskriget, figurer och en liten del av Hasses samling med JU87 Stuka.

Som synes är våra kamrater i Estland synnerligen flitiga och kreativa, och ett intresse för svenska förebilder går lätt att urskönja! Hasse blev särskilt konfunderad av Stukan i jugoslaviska märkningar, men byggaren hade bildbevis på att den faktiskt har existerat!

Utöver modeller fanns det som sagt en massa annat hobbyrelaterat också: alltifrån tågbanor till en hjulångare byggd av tändstickor!

Personligen var jag mest imponerad över denna samling. Så vitt jag kunde avgöra var allt byggt i trä!

Vi hann även med att turista i staden en del, och på söndag eftermiddag var det dags att packa ihop, ta farväl av våra estniska kamrater och åter stiga ombord på ett fartyg. Sammanfattningsvis var det en trevlig tillställning, och vi blev väl bemötta av våra vänliga värdar!