Miniatyrmässa 16 mars 2024 1


Miniatyrsällskapet i Stockholm bjöd in till sin mässa för 10:e året i rad på Hotell Scandic Anglais i Stockholm. Nästan 50 utställare bjöd ut sina miniatyrkonstverk i hotellets konferensanläggning på andra planet. Små skyltar på trottoaren utanför guidade besökare till rätt ingång. Jag hade missat möjligheten att köpa entrébiljett på nätet före besöket. Det verkar ha varit populärt för det var ingen kö vid entrén och efter en snabb Swish  så var jag inne i lokalerna.

 

Mycket besökare men inte trångt. Täckjacka var dock för varmt och en snabb tur till garderoben så blev det betydligt behagligare att strosa runt bland borden. Vid mässan så fanns det en publiktävling för att rösta på bästa bord.

 

Det fanns en pysselhörna för att prova på bygge av möbler med benäget bistånd från erfarna miniatyrister. Självfallet så har alla komponenter fungerande funktioner och givetvis så kan hjulen i botten på resväskorna rotera.

 

Den dominerande skalan är 1/12 men det finns de som gör sina miniatyrvärldar även andra skalor som t ex 1/18. Det hördes dialekter från hela Sverige och det fanns även några utställare från Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Förutom Norden och Västeuropeiska länder är hobbyn mycket stor i USA.

 

 

Hobbyn har en vad jag kallar annorlunda ”affärsmodell” jämfört med skalamodellbyggare. De flesta specialiserar sig på att tillverka en viss sorts saker som t ex lampor, porslin, mat, fåtöljer, mattor, tavlor, etc. Sen säljer man dessa saker till varandra för att komponera ihop kompletta tittskåp eller rum. Genom att specialisera sig på en viss typ av saker så blir man otroligt duktig på just den komponenten.

 

Man jobbar också i ”produktionskedjor” och man köper t ex vissa saker som man sen vidareförädlar på olika sätt. Möbler säljs mycket som byggsatser som man får limma ihop och ytbehandla själv.

Jag har mina två favorittyper av miniatyrsaker som jag tycker är helt fantastiska. Det är verktyg och mat. Självklart är verktygen helt fungerande med skarpa eggar på stämjärn, yxor och hyvlar.

 

Bildgalleri

Det är bara att njuta av alla skickligt gjorda komponenter och små miljöer.


En tanke om “Miniatyrmässa 16 mars 2024

Kommentarer är stängda.