Junkers F.13 och Tp1 walk-around


Då jag för egen del samlat på mig bilder för ett nytt bygge av alla tre Tp1 som Svenska Flygvapnet (FV) flög och servade för Röda Korset så kan jag lika gärna lägga ut dem för andra intresserade. Beteckningen för transportflygplan i FV var initialt Trp som sen ändrades till Tp. Därför ser man båda varianterna.
Min inriktning är Tp1 men givetvis är många bilder med detaljer användbara om man vill bygga passagerarversionen som användes i många länder. Planen kan skilja sig mycket åt både mellan olika versioner men också mellan individer av samma version. Bilderna ger dock en bild av hur detaljer var utformade.

Det kan också vara av intresse med underlag för Junkers F.13 just nu då Miniart har annonserat en ny modell i 1:48 (feb 2024). Junkers F.13 finns (mar 2024) även som modell från Mikromir 1:48 och Revell 1:72.

Det kan vara lite missvisande att tala om walk-around för Tp1 då det inte finns någon kvar och man får hålla tillgodo med äldre sv/v bilder. Däremot så finns  Junkers F.13 som passagerarflygplan på flera museer.

Att bygga Tp1 med existerande byggsatser kräver en hel del modifieringar och egentillverkning av många delar. Dessutom gör den korrugerade plåten det extra svårt att få det snyggt. Men, jag tycker inte man behöver vara skräckslagen som det står i en tråd på forumet. Bygget är dock nog mest avsett för den byggare som kan acceptera en ”good enough” nivå och har lite uthållighet.

Boken Flyghistorisk Revy, Junkers F 13 det första trafikflygplanet i Sverige, som inte är omöjlig att få tag på, innehåller mycket information och många bilder. Att lära sig om förebilden är också ett nöje i vår hobby.

Bilderna i detta inlägg kommer från Svensk Flyghistorisk Förening arkiv, Björn Bäcklund (S-AAAC Tekniska Museet) och eget besök Musée de l’Air et de l’Espace.

Bilder SFF arkiv

Notera 6 sista bilderna med utformning skidor.

Bilder Tekniska Museet, Björn Bäcklund bilder

Bilder Musée de l’Air et de l’Espace, Hans Fehrnström

Interiörbilder, Jan Forsgren

Efter att jag publicerat inlägget så fick jag ett vänligt mail från Jan Forsgren som erbjöd mig att lägga upp nedanstående interiörbilder. Bilderna tagna av Jan Forsgren 2022, kommer från  S-AAAC på Tekniska museet  i samband med rengöring, montering och upphängning.

 

Ritningar

Inredning kabin för Tp1 eller sanitetsflygplan som det står på ritningen