Att göra ren sin Airbrush 1


av Johan Hugogård IPMS Stockholm

Många undrar hur de skall gå till väga för att hålla sina spruta ren och välfungerande. Faktum är att de flesta problem som brukar uppstå med airbrushsprutor beror på bristfällig rengöring.

I detta fall tänkte jag vis hur jag brukar göra ren min Evolutionspruta.

Det är en del saker man kan behöva vid rengöringen:

  • Papper, Hushåll eller toa
  • Topz eller motsvarande bomullspinnar
  • Mellanrumsborstar eller rengöringskit
  • Pipett
  • En liten burk, t.ex. en filmburk
  • Ajax och eller annat rengöringsmedel/förtunning, etylacetat

Jag brukar använda mig av Ajax och etylacetat för rengöringen. Det finns nagellackborttagare som fungerar bra att rengöra med. Jag hittade denna på H&M, och den innehåller 50% isopropanol och 50% etylacetat. Idealiskt för färgspruterengöring. Mycket billigare än att köpa ren etylacetat på apoteket.

Mellanrumsbortar hittar man på apoteket, och de finns i lite olika storlekar. Det är inte så noga vilken storlek man väljer. Jag föredrar 0,6 mm storleken.

Det brukar följa med en liten hållare/handtag att fästa borsten i när man skall använda den.

Rengöringen

Börja med att slå i Ajax i sprutan och spruta ett tag. Tag en topz och rör runt i koppen så att färgen släpper från koppens väggar. När den sedan är hyffsat ren kan man börja ta isär sprutan.

I normala fall behöver man inte ta isär sprutan mer än så här:

1. Skruva loss färgkoppen

2. Skruva loss framdelen och ta ut munstycket

3. Skruva av bakstycket

 

Lossa nålmuttern (A). Tag ur nålen ur kroppen.

OBS! Tänk på att alltid dra ut nålen FRAMÅT. På så vis undviker man att dra in färg i den bakre delen av färgsprutan.

Lägg smådelarna i en burk med etylacetat/penseltvätt eller annat starkt lösningsmedel och låte det ligga där ett tag medan du gör rent resten av sprutan.

 

Nålen

Jag brukar börja med nålen. Blöt en topz i lösningsmedel. Gnid topzen utmed nålens längd tills färgen lossnat från nålen. Torka sedan med papper.

Upprepa tills nålen är helt ren.

Ibland brukar nålen få små repor eller märken i sig och då kan man försiktigt polera ytan med en nagelpolerfils finaste slipyta. Jag brukar lägga nålen mellan tummen och polerpinnen och snurra nålen med andra handen. Gör inte för mycket, bara tills reporna försvunnit och nålen är blank och fin. I detta skede kan man också använda t.ex. Häxans putsmedel (originalvarianten med gul etikett) för att få en bra yta.

 

Kroppen

Sen tar man itu med kroppen.

Jag brukar börja med att spola igenom koppen några gånger med lösningsmedel via pipetten.

Gör detta över en burk eller liknande.

Gnid sedan rent med en topz så att all synlig färg släpper ordentligt från väggarna.

Sen brukar jag ta borsten, doppa den i etylacetat och sticka in den i färggången framifrån och rotera den.

Det är bra att sticka in den hela vägen, eftersom det finns färg även bakom koppen.

Om man ser på dessa bilder, så når borsten in till den packning som sitter mellan färgkoppen och avtryckaren. Rotera runt borsten och dra ut den och gör ren tills det inte kommer smuts på borsten längre.

Här bygger det lätt upp gammal färg om man inte gör rent, vilket resulterar i att nålen går trögt och sprutan kan börja suga tjuvluft bakvägen. Den kan också sluta täta och släppa in färg till avtryckaren vilket kan leda till mer problem och en mer omfattande isärmontering och rengöring.

När kroppen är rengjord kan man sätta i nålen igen.

Tänk på att göra det från rätt håll, dvs framåt. av samma skäl som tidigare.

Nål och munstycke

Sen kan man ge sig på framdelen.

Kolla att hylsan är ren inuti och rensa lite med borsten. Här brukar sällan fastna färg eftersom det är luftkanalen. Färgen passerar igenom munstycket.

Om skyddskronan är smutsig kommer man bra åt med borsten i kronans hål.

Munstycket är viktigt att göra rent. Är detta inte riktigt rent så funkar sprutan dåligt. Detta är också en känslig del. Var försiktig så du inte skadar den.

Evon har ett rätt stort munstycke, men många äldre sprutor har ett munstycke som är väldigt litet och lätt att tappa bort.

Mellanrumsborten funkar bra här med, men den klarar inte av den smalaste biten längst fram.

Då kan man rulla ihop en bit papper och snurra in i munstycket.

Då når man lite längre och kan man snitsen så går det att få pappret att gå igen hela munstycket. Man kan också använda en tunn koppartråd (inte stål, stål är för hårt) eller en rensnål (finns att köpa), men dessa bör man vara mycket försiktig med.

Tar man för hårt med en rensnål (fyrkantig i tvärsnitt), skaver man bort metallen i munstycket och då går det åt pipan.

Efter att ha sabbat ett munstycket med en rensnål, gick jag över till att rengöra munstycket med kemikalier istället. Ren etylacetat eller Alcro penseltvätt biter bra även på intorkad färg. Man sprutar det genom munstycket genom att trycka spetsen på pippetten mot munstycket och spruta lösningsmedlet genom munstycket.

 

Ihopmontering

När man sätter ihop sprutan igen skall man vara noga med att kolla så det är helt rent runt o-ringen (A). Det händer ibland att det läcker lite tjuvluft vid just denna packning. Läcker det kan man prova att dra liet hårdare. Använd dock endast fingerkraft, inga verktyg, då kan man skada den. Man kan också lägga på lite kopparpasta eller annat vattenfast fett i gängan (B) för att det skall täta bättre.

Sen är det bara att montera ihop delarna igen och putsa sprutan utvändigt med en ren trasa så den blir blank och fin. Om man har som målsättning att färgsprutan skall vara blank och fin både in- och utvändigt när man är klar, så kommer man att få en problemfri spruta.

Dessa instruktioner gäller övergripande de flesta metallsprutor på marknaden, eftersom de i princip är likadant konstruerade.


En tanke om “Att göra ren sin Airbrush

Kommentarer är stängda.