Underbar liten värld 1


Vår eminente kassör i föreningen tog på sig ansvaret att arrangera en höstresa till Pieni Ihmeellinen Maailma som du förstår betyder Underbar Liten Värld. Det är ett modellevent i Esbo straxt utanför Helsingfors som flera i föreningen besökt tidigare. Men för undertecknad var det första gången och jag hade liten kunskap om vad jag kunde förvänta mig. Precis som med mitt inlägg om Aeroseum ska jag försöka ge en bild av vad det är för modellevent och vad du kommer att uppleva.

 
Man tar inte färjan till Helsingfors bara för utställningen utan minst lika mycket för resan med all god mat och dryck som erbjuds. För mig var det även premiär att åka med Siljas jättefärja Serenade och jag kan inte säga annat än att det är stort. JÄTTESTORT! Skönt att ha erfaret resesällskap som kan guida. Buffématen var mycket fräsch och personalen var väldigt snabb att hålla allt på topp. Som snarkare lyxade jag till det med egen hytt och då är det gott om plats.

Framme vid färjeterminalen Olympia i Helsingfors tog vi två taxi ut till Esbo och idrottshallen Espoon Otahalli. Vi var tre st som hade anmält modeller till tävlingen och en som hade med modell utan tävlingsanmälan. Vid entrén frågade vi var vi skulle checka in vara modeller och det tog lite tid innan de pekade på chefen för arrangemanget som i sin tur pekade på några bord längre bort där IPMS Finland höll hus.

 
Incheckningen av modellerna gick mycket smidigt och sen var det bara att själv sätta upp sina modeller på rätt plats. IPMS Finland hade sina bord i en fyrkant och var helt omgivna av handlare med allt som tillhör hobbybranschen. Underbar Liten Värld är en hobbymässa för alla sorters handlare och föreningar. IPMS Finland bedriver i denna mässa en modelltävling med domarbedömning av modeller. IPMS Finland behöver inte betala något för plats och bord.

 

Det fanns det mesta i hobbyväg i idrottshallen och jag inleder med en bildkavalkad på IPMS Finlands bord med de olika tävlingsklasserna. Mängden modeller av olika typer, skiljde sig inte så mycket från vad man ser i Sverige. Flyg var som vanligt i särklass störst.

 

 

Lite svenskt fanns också även om vi från Sverige inte bidrog med dessa.

Bilar är precis som i Sverige stort med många modeller och byggare.

 

Loket är en plastmodell och tillhörde inte någon av modelljärnvägsföreningarna.

 

 

 

Domarbedömningen skedde redan på lördagen och man lade ut de små medaljerna av olika valör vid de prisade modellerna. Det var mycket hög kvalitet över lag och vinnande modeller var verkligen på topp.


Att modellen inte var anmäld hindrade inte domarna från att tilldela den en medalj. Så var det också en finsk förebild till modellen.

 

Modelljärnväg

Modelljärnväg i alla de skalor visades av både handlare, föreningar och enskilda.

 

 

Modulrallare var också på plats.

 

Spårvagnar som är en mycket liten del av modelljärnvägshobbyn fanns också representerade. Både som rullande på banor och som säljobjekt hos handlare. Det var nära att det blev ett köp men förnuftet segrade. Som kompensation blev det köp av en liten Leopard att bygga som m/122 inför C4-Open.

Den största modelljärnvägen var en riktigt stor LEGO-bana med många tåg

 

 

Radiostyrt flyg, båtar, lastbilar och entreprenadmaskiner

Här fanns det mycket men flyg och båtar fick nöja sig med en stationär tillvaro på borden. Lastbilarna hade en jätteyta att röra sig på. Man blir alltid lika imponerad av hur verklighetstroget grävmaskiner och lastare jobbar med riktig sand.

 

 

 

Miniatyrer, dockskåp och tittskåp

När jag tittar på kartan över alla bord med säljare så ser det ut som kvinnorna (för det är nästan bara kvinnor) med miniatyrer har den största ytan i hallen. Jag är fascinerad över logiken i hobbyn med specialisering inom en viss typ av miniatyrer som man sen säljer till varandra för att skapa de kompletta miljöerna. Du har väl sett på tidigare 08-Open?

 

 

Bilar, Byggda modeller, My little pony, mm till salu

Massor med bilar fanns att köpa. Det fanns även hästar i porslin.

 

 

 

Trämodeller och prova på

Ett mycket originellt tåg byggt av klädnypor fångade mångas intresse. Det fanns även prova på för barnen där det gällde att måla stammen och sen få dit blad för göra en björk. Inte helt enkel prova på aktivitet. Demo med tennlödning fanns också.

 

 

LEGO

Mycket lego till salu förutom den stora LEGO-järnvägen. Det riktigt originella greppet var två stora bassänger med LEGO-bitar som man kunde plocka ur för att fylla sin burk som fanns i tre olika storlekar till olika priser. Det såg ut som flera var på jakt efter de specifika bitar som kommit bort ur de byggsatser de hade hemma.

 

Sightseeing i Helsingfors

Efter lite överläggning och förklaring för IPMS Finland kom vi fram till att sightseeing i Helsingfors var en mer efterfrågad aktivitet än att åka fram och tillbaka till Esbo på söndagen. Det blev incheckning på hotellet i Helsingfors centrum och en god middag på lördagskvällen. Söndagen ägnades åt att vandra runt och besöka det som var en var mest intresserad av. Man missar inte en förebild till det man sett som modell. Vår båt låg bara och väntade på att vi skulle checka in och gå ombord för återfärden på em.

Vi kunde beundra en vacker solnedgång från baren i fören innan det var dags för middag. Inseglingen till Stockholm är alltid lika fascinerande med alla smala passager.  En kamouflerad jagare vid sin förtöjningsplats borde vara ett utmanande diorama.


En tanke om “Underbar liten värld

Kommentarer är stängda.