C4-Open 2023 1


Det var en god uppslutning av deltagare från Stockholms- och Uppsala-området vid årets C4-Open. För er som inte var med och heller aldrig varit på Skandinaviens trevligaste evenemang för skalamodeller kommer här ett bildreferat från besöket. Fokus ligger på evenemang, miljö och övrigt runt omkring alla utställda modeller. De modeller jag tagit med är helt mitt personliga urval på de som av en eller annan anledning fångat mitt intresse. Det finns massor med bilder på olika medier på alla fantastiska byggen som fanns på borden. Enligt uppgift var det ca 550 deltagande modeller. Här har du resultatlistan från C4-Open 2023.

Och alla specialpriser hittar du här.

Hotell ParkIn som de flesta långväga gästerna bor på ligger på kort promenadavstånd från idrottscentret Kockum Fritid. Perfekt läge mao. Incheckning av modeller och hantering av frågor skedde mycket smidigt av trevliga och hjälpsamma funktionärer i blå skjortor. Jag passade på att göra en snabb titt in i salen innan alla modeller anlänt och det är glest med publik.

 

 

Känner man för en tidig fika eller lunch efter incheckningen så finns det en cafeteria på idrottscentret. Många har bråttom att snabbt skanna av vad som erbjuds hos handlarna. Jag uppfattade det som det var något färre handlare än förra året. Det kan se väldigt olika ut mellan små och stora handlare.

 

 

Det blev en rivstart att snabbt efter ankomst gå på första seminariet. Tomas Dal berättade om sin tid som spaningsflygare på F11 med J 35 E Draken. Efter en snabb lunch i cafeterian bänkade vi oss för att lyssna på Fredrik Håkansson Modellbyggarpodden som tog upp ”Alla dessa skalor” med en liten historisk exposé om hobbyns utveckling. På söndagen fick vi en genomgång av ”Centurion i Sverige” av Tommy Nilsson från SPHF. Alla tre föredragen var helt klart intressanta och mycket givande.

Utställning med äldre Airfix och en SIG med svensk pansar var populära hos publiken. Undertecknad bidrog själv med ett 20-tal små modeller som ett avbrott i dioramabyggandet. Hög nostalgifaktor för många.

 

 

Årets temaklass ”Frost, is och snö” hade lockat ovanligt många modeller för en temaklass trots svårigheten att avbilda frost och snö.

 

   

Förutom handlare så huserar alla föreningar i den ”handbolls-stora” hallen.

  

 

Så till prisutdelningen. Många priser gick till bekanta ansikten från Stockholm och IPMS Stockholms medlemmar. Det var  fullmatade bord med priser som på rekordtiden dryga 50 minuter effektivt avverkades av ett team under Eriks ledning. Även om det var en snabb prisutdelning så blir det segt för närvarande juniorer. Glädjande nog var det hela 8 st juniorer som deltog och alla fick IPMS Sveriges prisdiplom och modeller. Du kan se mera om juniorernas deltagande på IPMS Sveriges webb.

    

   

   

Så kom vi då till det i särklass tyngsta priset som alltid får kommentarer om vad respektive ska tycka och var det kan passa i hemmet. IPMS Stockholm delade traditionsenligt ut IPMS Stockholm prize som ska gå till en modell med Stockholmsanknytning. I år blev det ingen större diskussion för att skapa konsensus bland representanterna för IPMS Stockholm. Den enda modellen vi hittade med Stockholmsanknytning var signalspaningscaravellen från F8. Mottagare av priset blev Thorbjörn Malm från IPMS Uppsala. Droppen som delas ut har fått en ny design som gjort att den både är lättare att bära med och inte går sönder så lätt.

 

  

 

Bildgalleri

 

 

 

 

 

 


En tanke om “C4-Open 2023

  • Mikael de Bourg Wetterlund

    Tack för ett bra reportage och fina bilder, Hasse! Någon gång ska jag också lyckas ta mig till C4.

Kommentarer är stängda.