Mina Modellverktyg 5 2


Elverktyg för borrning, kapning, fräsning, polering, mm

Elverktyg är inget som man måste ha vid plastmodellbygge men ibland så kan de underlätta eller snabba upp vissa moment. T ex att fräsa ur delar i nosen på flygplan för att få plats med mer bly eller passa in en eftermarknads-cockpit eller hjulhus.

Dremel Multi, 230 V

Dremel var mitt första elverktyg för hobbyverksamheten och den har ganska många år på nacken nu. Har fungerat utan problem. Varvtalet går att justera (grovt) mellan 10.000 – 37.000 rpm. Obelastat! Borrar och verktyg sätts fast mha fyra st spännhylsor med olika storlek. Man måste alltså byta till rätt hylsa för aktuell diameter på borr eller verktyg. Jag skulle inte komma på tanken att köra mina minsta borrar på 0,3 mm i elverktyg så jag vet inte om det är problemfritt att greppa den minsta diametern. Jag tycker man får ett bra fingergrepp med utformningen av verktyget ner mot chucken. Den enda nackdel jag upplevt är just behovet att byta spännhylsa för att fästa borrar och verktyg med olika diameter på skaften. Man säger att spännhylsor ger det mest exakta sättet att sätta fast olika verktyg men jag vet inte om vi som sysslar med plastmodeller har så stort behov av det?

Inte hobbyrelaterat men en som jag tycker stor fördel, är tillbehöret för att slipa motorsågskedjor som jag använt mycket.

Proxxon Micromot 50/E, 12 V

 
Ett tyskt kvalitetsverktyg med chuck med tre backar. Går att sätta fast även de minsta borrarna i chucken även om jag inte kör med dessa i elverktygen. Snabba byten av borrar och verktyg med olika diameter. Max varvtal är 20.000 rpm. Då det finns reglering både på transformatorn och själva verktyget går det att komma ner i mycket låga varvtal vilket kan vara bra när man jobbar med plast. Själva verktyget är lite smidigare att hålla i, än min Dremel. Den separata transformatorn gör att man får ytterligare en pryl på byggbänken och tungt att ta med i byggväskan till byggmöten.

Velleman, 12 V


Mitt  senaste förvärv inom området är en liten, mycket lätt och billig maskin som fanns hos Kjell&Co för några år sen. Nätadaptern för 12 V ingick. Perfekt att ha med i byggväskan för mindre jobb. Den tål ingen större belastning utan varvtalet sjunker kraftigt när man belastar motorn. Som framgår av bilden så sätter man fast verktygen med spännhylsor. Dess stora fördel är storleken och vikten.

Tillbehör

 
Till alla maskiner jag köpt så har det ingått stora satser med olika verktyg. Många av mindre intresse för plastmodellbyggare. De verktyg  jag använder  vid plastmodellbygge har jag samlat på bilden till höger. Förutom borrar så är det kapskivor, polerskivor, fräsar och slipband.

 

Cirkelslip


Nu är jag inne på de lite större maskinerna men jag har använt min cirkelslipmaskin flera gånger till att skapa en helt flata ytor på plastdelar som jag avser att limma ihop. Man måste vara mycket lätt på handen och mata långsamt, långsamt så inte plasten smälter.

 

Cellplastskärare


Om man bygger diorama så är cellplast ett utmärkt material för att forma landskap. Samma typ av plast, styren, som våra modeller är gjorda i. Det finns många billiga varianter av styrenskärare och man kan även bygga en egen ganska enkelt. Men jag har köpt en dyr modell från Proxxon? Anledningen till detta köp är att denna modell har en hård tråd som går att böja precis som man vill. Dvs man kan t ex forma tråden som en väg med två diken och skära ut vägen med dikena med den profil man vill ha. Övriga modeller har bara en tunn tråd för raka snitt. Dessutom hade jag redan transformatorn som krävdes till min Proxxon miniborr så det blev inte så farligt. Det här är ett verktyg som uppskattas av min fru då jag före detta köp har format landskap med en grov rasp. Även om jag stått utomhus och haft dammsugaren på hela tiden så sprids det små cellplastflingor överallt.

 

Gräsströare

 

Min första gräsströare byggde jag själv med en ”getingdödare” och en tesil. Jag kan väl säga att den fungerade, men kanske inte sådär jättebra. Så, jag har senare köpt en gjord av Noch som har lite olika storlek på maskorna i silarna. Det finns mycket på nätet om hur man man ska få till det bra med static grass. Några Youtube länkar:
https://www.youtube.com/watch?v=Y3lccDdDR_Q   Static grass for beginners
https://www.youtube.com/watch?v=ne9vxiIQMes  Static grass, Detailed guide to get started DIY
https://www.youtube.com/watch?v=9doHdoBpcZ0  Ultimate guide to static grass

 

Skruvstycke


Ett bra skruvstycke tycker jag är ett måste när man scratchbygger och behöver bearbeta skivor, profiler och komponenter med såg och fil. Gummiskydden gör att man kan sätta fast detaljer utan att de skadas och även mycket små delar som det inte finns så mycket att greppa om sitter fast bra.

 

Färgblandare

Färgblandare är konstigt nog ett elverktyg jag inte investerat i trots att jag målat så länge med Humbrol enamel i sina små plåtburkar där pigmentet ligger som en klump på botten. Jag har alltid rört upp mina färger med tändstickor och det är åtskillig tid jag har lagt på att röra upp mina färger. Orsaken till att jag kört manuellt är helt enkelt att jag inte törs något annat! Jag är så säker på att jag förr (troligen) eller senare kommer att lyfta upp den roterande omröraren och så är det färg på hela byggbordet och kläderna!

Är du intresserad av synpunkter på olika färgmixers så får du här två länkar:
https://tangibleday.com/5-useful-paint-mixers-and-shakers-for-miniature-paint-review/  Tangible day
https://tactilehobby.com/acrylic-paint-mixers-and-agitators/  Tactile Hobby

 

I nästa inlägg tänkte jag ta upp en mix av olika verktyg som är mer eller mindre nödvändiga. Bl a stansar och mätverktyg.


2 tankar om “Mina Modellverktyg 5

  • Per Nilsson

    Hej och tack för intressanta artiklar.Har du någon erfarenhet av ”pyrogravure” (det är det franska namnet). Ska kunna användas för att böja plast, typ armar, ben etc
    /Per

    • Hans Fehrnström Inläggsförfattare

      Hej Per,
      Nej, jag har ingen erfarenhet pyrogravure. Såg att det kallades glödritning i Slöjd-Detaljers katalog. Men, med min erfarenhet av att bocka och rikta olika typer av plast så tror jag att ett sånt verktyg är alldeles för varmt. Jag har använt hett vatten och provat mig fram till ”rätt” temperatur. Det ska vara betydligt lägre temperatur för resin jmf med styren. Möjligen att det går att använda en lödkolv med ställbar temperatur. Min lödkolv kan jag som lägst ställa på 200 grader. Plast som man har gott om kan man alltid bocka över ett ljus men det skulle jag inte våga med en figur. För dyrt och för lätt att misslyckas.
      /Hasse

Kommentarer är stängda.