Grevens Glue Galore 1 juli 2023 1


Ett reportage från GGG 2023 med en lite annan vinkling än ett bildgalleri med massor av fantastiska modeller. En bild av hur det ser ut runt omkring själva tävlingen. Vill du se resultatlista och massor med bilder på modellerna så gå in på FB GGG.

Vi fyllde upp bilen från Stockholm med 4 personer, men inte en enda modell till tävlingen. Lokalerna i Dansäterskolan i Borensberg öppnade kl 9 och vi startade kl 7 från Stockholms södra förorter för att inte bli alltför sena. Det är alltid lite trångt med parkering runt skolan men det har alltid löst sig. Så även denna dag. Som vanligt fanns det läckra förebilder att beundra redan vid entrén.

 

Bilden på entrén togs vid ett senare tillfälle men det var minimalt med kö för att Swisha över inträdet.

För de som skulle anmäla modeller på plats var det också en smidig process och bara glada miner.

 

Så snabbt in i gymnastiksalen för att se om vi kunde göra några tidiga fynd. Och vad upptäcker vi då. ”Bara” handlare! Det var så många handlare anmälda att tävlingsborden hade fått flytta in i skolans bibliotek.

 

En korridor bort ligger biblioteket och här pågår uppackning av tävlingsmodellerna för fullt. Det är inte bara uppackning som pågår utan många återseenden med frågor om både livet och pågående modellbyggen.

 

 

Mängder med gamla Airfixmodeller i både påse och kartong väckte en enorm köplust hos undertecknad. Men förnuftet manade att inte fylla på stashen med ytterligare modeller som troligen aldrig kommer att bli byggda. Två Pyro bilar till samlingen med 30-tals racer i skala 1:32 blev det iaf.

 

Ett trevligt inslag i handlarhallen var en utställning och frågetävling om ”Sista natten med gänget / American Graffiti”. Var inte helt enkel om man inte verkligen hade grottat ner sig i alla detaljer. Vid prisutdelningen visade det sig att finnas flera riktigt kunniga filmkännare

   

Det fanns även möjlighet att diskutera och testa figurmålning med experter inom genren. Och självklart ett välförsett café som försåg oss med kaffe och tillhörande bakverk både på fm och em. För de med större hunger erbjöds rejäla mackor.

 

Röstningen på modellerna i de olika klasserna började komma igång före lunch. Det utses första, andra och tredje pris i varje klass. För första gången i GGG:s historia så fick samtliga utställare minst en röst på något av sina byggen. 446 modeller kunde skådas på tävlingsborden. Mer än en gång kunde man höra kommentaren ”hur ska jag kunna utse en av alla dessa bra modeller”. Det ryms många bilar på ett bord i de mindre skalorna. Kanske tur att det inte finns så många fartygsbyggare om man ser till behovet av bordsyta och lokaler.

 

 

Det börjar glesna i leden bland de röstande och kanske är det dags för lunch. Man måste inte tävla utan det finns plats för att att ordna en liten utställning om man vill det.

 

Ett IPMS Stockholm prize ska delas ut och även om vi har väldigt lösa kriterier för det subjektiva valet av modell så vållade det viss huvudbry. Bra om det finns någon form av Stockholmsanknytning. Inte till våra egna i föreningen och helst inte få massa andra priser. Efter flera varv runt alla borden kom vi fram till modellen av Wasa. Finurligt uppdelad på mitten i två versioner. Ena sidan hur Wasa såg ut vid sjösättningen och den andra efter bärgningen på museet.

 

Efter att ha besökt CCM Open 2023 i februari och sett verkstadsdioramat nedan vinna både dioramaklassen och best in show så gissade jag på en upprepning här på GGG. Till höger en mycket spektakulär modell där både kartong och kaross långsamt, långsamt lyfts upp när man trycker på knappen.

 

Det finns mycket att välja på i och runt Borensberg om man vill ha lite mer än bara mackor i fiket till lunch. Vill man kombinera lunchen med inköp av cider, saft, sylt, ost, mm, mm så åker man en liten bit till Brunneby Musteri. Kan rekommenderas, Efter en sen lunch och en viss väntan så börjar det dra ihop sig till prisutdelning. Det tar alltid lite längre tid än planerat och har man tröttnat på att vandra runt bland borden så kan man sitta ner i fiket.

 

Prisutdelningen inleddes med utdelning av IPMS Sveriges juniorpris som innebär att alla deltagande juniorer får ett fint diplom och en modell. Om möjligt i samma genre som den utställda modellen/erna. Du kan läsa mer juniorpriset här.

 

Vid utdelning av de olika klasspriserna sticker man emellan med olika specialpriser. Brukar vara ganska många specialpriser och ofta med roliga motiveringar till att just den modellen skulle få pris.
Så var det dags för vår kassör Kai att dela ut IPMS Stockholm prize till byggaren av Wasa, Örjan Löfgren. Det är både snärjigt och svårt att få bra bilder vid prisutdelningar i ett högt tempo. men vi gör vårt bästa.

 

Fyra av IPMS Stockholms medlemmar fick motta flera priser för sin skicklighet i modellbygge. Nedan ser du i bildordningen Anders Edblad, Mikael Vannestam, Mats Langueville och Björn Kågner. Hela resultatlistan har du här.

 

 

Och så till min gissning. Syréne och Erik Alfons fick både första pris i dioramaklassen och best in show för sitt verkstadsdiorama på ett cykelhjul ”The gathering”.

  


En tanke om “Grevens Glue Galore 1 juli 2023

  • Anders Edblad

    Tack för ett bra och informativt reportage!
    Grevens Glue Galore var som vanligt ett välorganiserat och trevligt event.

    Anders E

Kommentarer är stängda.