F10 Memorial 2023


Ibland är det kort om folk, men man får visa flaggan ändå. I år var det bara Anders Edblad och undertecknad som kunde komma iväg till F10 Memorial. Själv hann jag inte få färdigt de bidrag jag övermodigt anmält, men Anders kompenserade för det, varom mer nedan.

Tågen gick som … tja, tåget, och buss 2 i Ängelholm tog mig raskt ut till Barkåkra från stationen. I Skälderviken gick vågorna höga, men ingen var ute och surfade vad jag kunde se. På Valhall Park Hotell fick jag samma rum som förra året.

På lördag morgon blev det incheckning, och i avsaknad av modeller att ställa ut satte jag upp IPMS Stockholms demobyggesbord och började putsa på ett bidrag till IPMS Uppsalas tematävling. Nu ska sägas att den breda allmänheten inte direkt stormade museet under helgen, så man fick mest prata med de andra utställarna, men det var vackert så. Andreas Samuelsson hade åtskilliga kloka ord att säga om 3D-utskrifter och modellerande.

F10 Kamratförening hade också utförsäljning av gamla byggsatser och en Heller-sats för en tia var ju som i ens späda ungdom. Museibutiken var också välförsedd – till att börja med, varefter helgen gick såg man hyllorna tömmas.

Enligt uppgift var de 35 deltagande utställarna och 180 anmälda modellerna nytt rekord. Ett litet urval av dem ges nedan:

IPMS Stockholm utsåg naturligtvis sin egen vinnare med Stockholmsanknytning.

Henrik Näsströms J9 från F8, i klassen Flyg C.

Inte mindre än två juniorer deltog i år, och med alla modeller de mottog som priser kunde pyrena knappt se framför sig.

Alfred Erikssons B-17

Albin Aronssons Blixtrymdskepp (Resistance A-wing)

Även i år kom lokal-TV och gjorde ett inslag.

På vägen mellan hotellet och museet fanns det äppelträd med solvarma äpplen, bara att ta för sig.