Figurmålningskurs 1


Text: Ola Kjellberg
Bilder : Olle Lindau och Magnus Fridsell

Vi var sex nyfikna målningselever som samlades några söndagar under våren för att lära oss grunderna i figurmåleri. Tre från IPMS (Kai, Olle och Magnus) och tre från Drabanten (Ola, Didrik och Sebastian). Detta var ett gemensamt projekt mellan föreningarna. Kursledare var Janne Nilsson, IPMS.Vi samlades i sammanträdesrummet på Spårvägsmuséet i Stockholm, som för ändamålet passade bra. Vi satt mellan klockan 11-16.

Magistern

Magistern

Varje lektion inleddes med att Janne hade en genomgång på powerpoint (Kai var teknisk assistent) och vi fick även utskrift på papper med för dagen alla viktiga moment med bilder och inköpsförslag.

Flitiga elever

Flitiga elever

Första lektionen fick vi bra tips om inköpsförslag för det är mer material som behövs som man kanske inte tänker på förutom färg, penslar och figurer.Lektionerna hade olika teman och vi fick även komma med förslag vad vi ville göra och veta mer om.

DSC_0012  DSC_0015  DSC_0009 shot_1457731239054

Första uppgiften var att medföra egna primade figurer att arbeta med.

Under genomgången visade Janne på egna medhavda figurer som skickades runt och sedan fick vi även prova på att måla de figurer som vi hade med oss. Vi fick tips på olika figurmärken och var man kan inhandla dessa, eftersom det är mest internetbutiker som gäller nu.

DSC_0056 DSC_0050  DSC_0054  DSC_0049

Man ska t ex måla de mörkaste partierna först och sedan ljusa upp figuren. Vi lärde oss highlightning och skuggning. Det är bra att prova på själv för att få in rätta känslan. Ibland är det en konst att bara att hålla i penseln på rätt sätt.

 

DSC_0048

Magnus letar referenser i verkligheten.

Fika serverades i salen och stämningen var hög när vi diskuterade de olika momenten i målningsproceduren från scratch till finish. Även lite ”udda” figurer dök upp under söndagarna.

 shot_1461494521945  DSC_0052

Vi hade vissa önskemål som tillmötesgicks och det var exempelvis att måla nätstrumpor på pinuppor. Resultatet var förbluffande. Eller att måla sot på drakdrottningen ur Game of Thrones Daenerys Targaryen. Även det med utmärkt resultat. Men har man en bra lärare så är det så mycket lättare.

Dock sparar vi att måla djur till kommande kurser, vilket vi figurnördar hoppas blir snart. För ett diorama är inte komplett utan figurer. Det höjer det och ger mer liv.

 

Månadsmöte maj 2016-025  Månadsmöte maj 2016-024  Månadsmöte maj 2016-023  Månadsmöte maj 2016-007

Olles slutresultat

shot_1461513870808

och Magnus

 

 

 


En tanke om “Figurmålningskurs

 • Jan Nilsson

  Det var trevligt att hålla en kurs då eleverna var så engagerade. Tog tills sig råden och gjorde sina läxor. Dvs öva mellan sittningarna.
  Det gör mig också stolt att se resultaten och förbättringarna hos var och en.

  Ett tag fram över kommer jag att besöka byggmöten då och då som repetition eller rent allmänt för den som har frågor om figurmåleri.
  Jag påannonser det på vårt forum de byggmöten jag bevistar i detta syfte.

  Mvh
  Janne

Kommentarer är stängda.