Bygghelg Arlandasamlingarna 2022


Lördagen 17 september i nådens år 2022 bjöd inte på det bästa utomhusvädret. Mao perfekt för att sitta på Arlandasamlingarna och bygga modeller. Gänget som hade samlats byggde företrädesvis flyg, men oavsett lokal för byggmöte är det alltid fritt fram att bygga valfri genre.

Återväxten inom hobbyn och föreningen är som alla vet inte den bästa men glädjande nog deltog två juniorer på lördagen. Ropen på fika skallade snart efter ankomsten och tids nog fanns det både kaffe och smarrigt fikabröd tillgängligt.

IPMS Stockholm har genomfört ett antal bygghelger på Arlandasamlingarn och har mer och mer frångått ett i förväg fastlagt program med guidning och filmvisning. Numera är det upp tilldeltagarna att på plats komma med önskemål vad man vill detaljstudera och vilka filmer som vår eminenta guide Jan Forsgren ska ta upp och plocka fram. Undertecknad har besökt Arlandasamlingarna flera gången, men ändå hittar jag nya objekt som jag inte sett eller kan minnas från tidigare besök. Mängden modeller som är utställda är omfattande. Lite nostalgivarning med alla gamla byggsatser och kataloger från Wentzels.


Det är många flygplan i lokalen men det finns mycket av det som ”hör till” flyget. Motorer, vindtunnlar, räddningsutrustning, trafikledning, bogser-, och bränslefordon. Det finns också flera simulatorer.


Det som kanske är av största intresset för oss modellbyggare är det stora dokument, tidnings, bok och bildarkivet där man kan hitta det mesta om svenska civilflyget. Besöker du Arlandasamlingarna så är det bara att be om hjälp för att att få fram just vad du söker efter. Gamla klippmodeller saknas inte heller.


Själv tycker jag att delarna med tidig flyghistoria då människan skulle flyga som en fågel (Emanuel Swedenborg 1688-1772) och verkstaden är fascinerande. En titt in i den nuvarande renoveringsverkstaden går bra om man frågar om lov. Ta dig tid att lyssna på radiotrafiken när Dana Viking havererade. Notera att sista meningen sägs på svenska.Jag har i tidigare inlägg från Arlandasamlingarna lagt upp många bilder men de här kan jag lova är helt nya. Sanitetsfaciliteterna på DH 104 Dove. Som för övrigt även fanns i svenska FV under beteckningen Tp 46. Planet på Arlandasamlingarna är ett VIP-inrett flygplan som förklarar den förhållandevis lyxiga inredningen i ett så litet flygplan.

Bygghelgen fortsatte under hela söndagen med en hel del specialvisningar av inredningar och objekt som man bara får vara med om på IPMS Stockholms byggmöten. Jag tror inte det var någon fråga som inte Jan Forsgren kunde ge ett utförligt svar på.

När vi lämnade Arlandasamlingarna på söndagen så hade samlingarna utökats med ett diorama från baksidan av Bromma flygplats med samtliga 5 av Rikets Allmänna Kartverk Nord NC 701 Martinet. Här kan du se tillblivelsen av dioramat som initierades vid förra årets bygghelg på Arlanda.

Inom kort kommer även en walk-around fotografering av Junkers W34 som flög under beteckningen Tp2 i FV.