Technik Museum Sinsheim 2019


Vi hade planerat in en tuff dag, och vid besöket på Technik Museum Speyer insåg vi, att vi trots vi inte alls var färdiga, att det var dags att bege oss till Sinsheim. En kort tur på ca 50 km. Om man såg museet i Speyer på håll så var det inget att tala om vad gäller Sinsheim. En Concorde och en Tu-144 upphissade på taket till en av byggnaderna guidade oss till parkeringen.

Technik Museum Sinsheim hade precis som Speyer en stor blandning av objekt men det var mera bilar och mycket mera militärt i Sinsheim. Ingen rymdavdelning, inget marint och inga självspelande orglar. Hela museet bestod av två jättehallar och bilden nedan är entrén till ena hallen.


Ett diorama i skala 1:1 skulle man kunna kalla en av de större miljöerna i hallen som dominerades av militära objekt. Det var lite mixat med objekt och figurer från både Tyskland och Storbritannien. Över hela miljön gick en gångbro.

Bakom och runt ena sidan på en av de enorma hallarna gick det en gångväg som kantades av massor av militära objekt. Det finns ju en mättnadsgrad och vi gick faktiskt inte runt hela vägen.

Jag räknade inte alla större flygplan som var upphissade på taken men det var säkert över 10 st. De flesta kunde man gå in i via spiraltrappor och gångbroar. För ”barnen” så fanns det rör för snabb färd ner till marken. Något vi missade då vi alltid ”glömde” att ta med en matta på vägen upp i spiraltrapporna.

På de upphissade planen var mycket av inredningen givetvis bortskalad i passagerarutrymmet. I cockpit verkade dock de flesta instrumenten finnas på plats. Nedan har vi kontoret för flight engineer på Tu-144.


Det var mycket tätt mellan fordonen och här hittade Hasse en MB L4500S som finns i modell från Schatton Modellbau.

Och här kom nästa upptäckt som gjorde Hasse extra upplivad. En JU87 Stuka som plockats upp från Medelhavets botten 1989.

Det fanns lite svenskt även i Sinsheim men ingen närmare beskrivning av bakgrund och funktion i Svenska armén.

Ett lokomotiv med en lite mera udda kamouflagemålning som även det finns som modell.

Den ena av de två enorma hallarna var mer eller mindre fylld med exklusiva bilmodeller på rad efter rad.

För dig som planerar en resa till Speyer och Sinsheim är ett gott råd att planera in en heldag på vardera museet.

När vi sent omsider var utmattade av intryck från Technik Museum Sinsheim gick färden vidare till Augsburg för nattkvarter. Dagen efter väntade nästa flygmuseum i Oberschleissheim en bit utanför München. Kommer i nästa rapport.

Galleri Flyg

Galleri Militärt

 

Galleri Fordon

Galleri övrigt