SKALA 2019 30–31 mars i Drammen, Norge


Stockholmstrion Jon MW, Lasse E och Micke V satte kurs i en svensk Volvo för att besöka IPMS Norges årliga modelltävling SKALA 2019, som går av stapeln i Drammen i Buskeruds Fylke.

Staden, strax sydost om Oslo, är vackert belägen på båda sidor av älven, som kort därefter mynnar ut i Drammenfjorden och havet. Vår resa över gränsen till vårt grannland i väst, som bjöd på ett strålande vårväder, var betydligt mindre dramatisk än Karolinernas dödsmarsch över Tydalsfjällen på nyåret 1719, där drygt 4000 soldater som tjänat i Karl XII:s tjänst under hans andra fälttåg mot Norge fick plikta med sina liv.

Vi fick istället ett varmt och hjärtligt välkomnande av IPMS Norge och gjorde oss hemmastadda i Folkets Hus som tjänade som utställningslokal. Förutom nyvunna norska vänner mötte vi Anders Edblad med fru, som också rest dit från Stockholm för att delta i evenemanget. Nu undrar ni förstås hur det gick i tävlingen, där vi dessutom medverkade i egenskap av domare samt delade ut föreningens specialpriser?

Jo, Stockholm tog för sig av medaljskörden, somliga i högre grad än andra, och vi kunde självfallet inte vara mer än nöjda med vår insats. På det hela taget var Skala 2019 en trevlig tillställning, betydligt mindre än vår egen årliga tävling, men ”veldig hygglig og koselig”.

På IPMS Norges sida kan ni läsa hela resultatlistan.

Vid pennan: Micke Vannestam, vice ordförande IPMS Stockholm.

Utsikt över Bragernes torg med Bragernes kyrka i bakgrunden.

Tävlingsbidrag av Einar Sandvik: tre svenska Karoliner som stretar på i snöyran på Tydalsfjället 1719.

Lasse lagar och fixar sin modell som blivit lite kantstött under transporten.

Stockholmsgänget har tagit plats i den lokala puben Dickens för att smaka på stadens lokalt bryggda öl, inta lunch och ”pep talka” inför tävlingsmomentet.

En snygg modell med norsk förebild, Marinens flygplansfabrik, signerad Christian Skottun, som knep en bronspeng i dioramaklass, och dessutom publikens pris.

De lyckliga vinnarna, Micke, Lasse, Jon och Anders med medaljskörd av olika valörer.

Sammantaget bjöd Drammen och IPMS Norge på ”ekte kjærlighet”.
På återseende hälsar Jon, Lasse och Micke!