Plast på allvar eller lek



Här ser vi den Svenska domareliten slita hårt med bedömningen av modellerna.

Här ser vi den Svenska domareliten slita hårt med bedömningen av modellerna.

En återblick på IPMS Open 2009

Då var IPMS Open över för den här gången!

Ett arrangemang som både hyllas och risas av modellbyggare runt om i vårt land. Kanske vissa har lite för höga krav på ett arrangemang som drivs framåt av endast en handfull eldsjälar. Ni ska ha ett stort TACK, för att ni orkar dra det stora projektet i hamn. Ni är värda er vikt i Guld.

Olle och Lars jobbar hårt med alla listor som kommer in från domarna.

Olle och Lars jobbar hårt med alla listor som kommer in från domarna.

 

Modellerna

 

Jonas Dahlbergs ”After the battle, Hamahera, Indonesia” – Best in Show 2009.

Jonas Dahlbergs ”After the battle, Hamahera, Indonesia” – Best in Show 2009.

Årets tävling var den bästa som arrangerats av IPMS Stockholm på väldigt länge och standarden var mycket hög bland alla objekt som ställdes ut. Ungdomarna har utvecklats enormt sen förra året, många trevliga modeller att titta på där. Gamlingarna får se upp!

Fartygsklassen var överraskande stor för en gångs skull, med hög kvalitet på allt. Vinnare i klassen var Jonas Dahlberg med sitt Hamahera diorama. Kanske inte min absoluta favorit, men domarna har nog haft det jobbigt i år att välja en segrare här. Fick höra att det skilde bara en poäng mellan topp tre i den klassen.

Flygklasserna är inte riktigt min kopp te, men det var många läckra gobitar att titta på. Det är bara att öva på sitt flygbyggande om man ska vara med i den klassen på Open. En sak jag reflekterade över är: varför håller svenska flygplan lägre kvalitet i byggutförande? Vad kan det bero på? Är utångsmaterialet så mycket sämre? Jag drar inte alla byggen över en kant men det är noterbart ändå. Skillnaden var väldigt stor förra året, i år var den ändå mindre.

En grym MiG i 1:48.

En grym MiG i 1:48.

 

Bästa flygskalan måste ju vara 1/48: lagom stora men detaljerade modeller som bara den. Man måste vara urmakare för att få ihop en liten 109:a i 1/72, så jag lyfter på hatten för er alla som bygger braille, ni måste ha ett jävla tålamod när ni bygger i den skalan!

Noterade en sak, var var alla Drakarna? Hasegawa-Drakar i 1/48 har köpts i parti och minut, men det var inte många som kom till OPEN. Sitter ni där i er koja och tjuvhåller på dom eller har ni inte vågat kliva ut ur garderoben? Jag vill se Drakar på OPEN 2010! Själv har jag ingen, så det så.

En scratchbyggd Stridsvagn 74H, finns inga ord, otroligt…

En scratchbyggd Stridsvagn 74H, finns inga ord, otroligt…

 

Pansarklasserna var av högsta kvalitet i år igen,brukar vara så att pansar slår flyg klart på den punkten. Inte så många läckra saker som fick mig att tända till, men några guldklimpar var det. Hur kan man bara komma på idén att bygga en stridsvagn från scratch när det finns så många stridsvagnar i plast att välja på?! Grymt bra vart det, där kan man verkligen tala om ”modellbygge på alla nivåer”. Snyggt jobbat, mer sånt. Annars saknande jag som sagt det där lilla extra på pansarfronten, kan bero på att några av våra bästa pansarbyggare uteblev i år.

CCM’s läckra smörgåsbord, man blir sugen.

CCM’s läckra smörgåsbord, man blir sugen.

 

Det var inte många bilar i år på Bilklassen men det ska bli bättre till nästa år får vi hoppas. I år var Capital City Modelers med på OPEN, i form av en en bilsalong. Vi fick njuta av många högblanka bilar i olika klasser. Man måste ju bara berömma dem för att de orkar hålla på med lacken så att man kan spegla i den! Vet själv av erfarenhet att det är inget man får till på fem röda. Nästa år får vi äntligen njuta av lack och kromad list till fullo på OPEN, go början på våren det blir för alla bilentusiaster.
Bland alla rosthögar i IPMS-stallet så var det en F1 Honda med en riktigt väl utförd dekalering. Man undrar verkligen hur många timmars arbete det var med dekalerna för att få det så bra? Mer sånt vill jag också se på OPEN, F1-fan som man är.

Staffan Linders Nosferatu. Scary!

Staffan Linders Nosferatu. Scary!

 

Bland figurerna var det Nosferatu som dominerade helt med sin kyliga blick över borden, tänk att ha en 1/1 Nosferatu hemma? Du kan skrämma grannar, barnen och frugan, bara det sista är värt en Oscar. Jag vill ha!

Staffan Linder var den som fick till den här härliga (?) skapelsen, den borde ha blivit ”Best in Show”! Troligtvis är det här för ”konstärligt” och ”over the top” för många modellbyggare, eller kan det bero på att man har svårt att bedöma icke historiska modeller? Jag vart besviken på domarna som gav priset till Jonas Dahlbergs fartyg istället. Det är inget fel på Dahlbergs fartyg som jag tyckte väldigt mycket om, men det var inte ”Best in Show”. Hoppas att den där ”Rostflugan” börjar nå sin kulmen, den är tröttsam. Jag vill inte se rost på ett bra tag nu! Allt blir inte rost på några minuter som många tror.
För mig var Nosferatu bäst, vilket jobb. Om allt skulle vara av den kvalitén så vore det bara att sluta att bygga. Men man bygger ju för sin egen skull, hoppas jag…

Hobbybokhandelns priser

Hobbybokhandeln delade ut två priser på IPMS OPEN 2009. Första året var det Jonas Dahlberg som fick ”Hobbybokhandelns Hederspris” för sin kreativitet, och för att han börjat hitta ett ”formspråk” som passar honom som hand i handske. Det är inte många modellbyggare som kan tävla med Jonas i kreativiteten i berättandet i byggena. Jag vet, hans senaste var rostig, men den var bra. Annars får det vara nog med rost för mig som sagt…

Stellan Englund med en Fiat 500, vad annars?!

Stellan Englund med en Fiat 500, vad annars?!

 

Hobbybokhandelns Hederspris

Årets ”Hobbybokhandelns Hederspris” gick till Stellan Englund, för att han är en modellbyggare som vågar krama ut sin kreativitet till det yttersta i sina modeller, men ändå inte gå för långt för att övertyga oss åskådare. Han är mest känd för sin Fiat 500 serie som inte har några gränser på hur långt man kan gå i byggutförande. Alla är inte övertygade om Stellans storhet (för att han inte bygger mainstream?), men det är kanske en större utmaning att ”gå över gränsen” som Stellan. Fler borde våga ta steget ut ur mainstreamfåran, som är väldigt djup.

Staffan och Nosferatu (Staffan till vänster då…)

Staffan och Nosferatu (Staffan till vänster då…)

 

Final Assembly Award 2009

Årets ”Final Assembly Award 2009” gick till Staffan Linder, en modellbyggare som lever för konsten och kärleken till sina byggen. Vem minns inte ”Sjunde Inseglet” (som borde ha blivit ”Best in Show ” det året!)? I år var det Nosferatu som skrämde vettet ur besökarna på OPEN med sin sjuka blick. Själv tyckte jag som sagt att det var årets ”Best in Show”. Han får vårt pris för det fantastiskt utförda arbetet med att få liv en död sak. För han var väldigt levande för att vara en vampyr…

Till next time…

Som slutkläm vill jag tacka alla modellbyggare som var med och såg till att vi som aldrig kommer ut ur garderoben får njuta av alla läckra plastmodeller som verkligen blommar ut till vårsolens värme på OPEN. Vi ses igen nästa år, eller om saknaden blir allt för stor så hittar ni mig på Hobbybokhandeln.

/Marko – Hobbybokhandeln

Vad tyckte du om OPEN 2009?
Kommentera gärna!


Om Marko

Född i Lordi-Town i Finland 66, kom till Sverige 71. Jag blev Kissfrälst 1974 när jag fick första skivan. Har byggt modeller sen 70-talet... men slutade (som så många andra) 93 då jag blev pappa för första gången. Nu för tiden målar jag figurer med barnen, pillar på några modeller också, det är svårt att låta bli när man ser hur fina de är nu för tiden! Jag är ett stort F1- freak (det är en sport!). Musik, foto och film är några andra ämnen som roar mig.