Nilssons dagbok November


av Janne Nilsson

Följ modellbyggarens liv dag för dag. Hur mycket tid ägnar vi egentligen åt hobbyn? Hur löser man problem? Vilket folk träffar man genom sina intressen? Är hobbyn plastmodeller, eller något mer? Svaren kan hittas här, i Janne Nilssons autentiska dagbok. Det har varken början eller slut – med bjuder på en hel del intressant läsning. (Red.)

November

Måndag 1/11-99.

Hann med att köpa masonit att ha på borden på Hobbymässan och fick den tillsågad. Det var inte så farligt med lite kontakter. De vill väl ha hela paket i fortsättningen också. Jag ringde några samtal angående Hobbymässan. Pratade en lång stund med Bengt Johansson och skvallrade lite.

Tisdag 2/11-99.

Var tvungen att sjukskriva mig. Hade hög feber och var helt borta – fick ingenting gjort

Onsdag 3/11-99

Konstaterar att det är inte en influensa som jag har fått utan vattkoppor från barnen. Fortfarande hög feber. Ringde runt och mailade en hel del för att försöka få någon att ta över mina åtaganden på Hobbymässan. Så jävla typiskt att man skall bli sjuk när man har så mycket viktigt att göra.

Torsdag 4/11-99.

Björn Ringholm har lovat att ta över min roll på mässan. Jag satt ner vid datorn och tvingade mig att skriva instruktioner till honom. De blev säkert virriga tack vare febern som inte vill släppa. Mailade alla jag har haft kontakt med för att meddela dem att Björn har tagit över. Magnus Fridsell kom över på kvällen och hämtade allt som jag hade bunkrat hemma hos mig inför Hobbymässan. Nu är det bara att vänta och se hur det går. Med facit i handen kan vi också konstatera att Magnus inte drabbades av vattkoppor.

Fredag 5/11-99.

Det mesta verkar att ha gått bra på mässan efter lite inledande strul. Det damp ner ett brev från Historex i brevlådan med en Verlindenbok men jag orkade knappt bläddra i den. Björn ringde på kvällen och rapporterade.

Lördag 6/11-99.

Börjar att känna mig lite bättre även om jag ser ut som om jag har drabbats av ett akne anfall från yttre rymden. Satt och skrev lite recensioner för MM på kvällen och surfade en del.

Söndag 7/11-99.

Nu är jag nästan helt feberfri och någorlunda klar i knoppen. Det gick tydligen bra på mässan och med det menar jag att det var många ungdomar som var där, byggde och hade kul. IPMS fick som förening pris för sin monter – andra året i rad! Björn hade nästan bara goda nyheter när han ringde på kvällen och rapporterade. Han hade också synpunkter på sånt som borde förbättras och jag gav honom rätt i stort sett allt. Skrev klart recensionerna och skrev ikapp på dagboken som hade försummats en del på sistone av förklarliga skäl.

Måndag 8/11-99.

Nu är det bara att vänta på att vattkopporna torkar ut. Satt och skrev en del under dagen till och från.

Tisdag 9/11-99.

Var fortfarande lite hängig så jag nöjde mig med att skriva lite och städa i Hobbyrummet. Var nere på bibblan och lånade lite böcker av Snorre Sturlasson för referenser för ett projekt jag har i åtanke.

Onsdag 10/11-99.

Månadsmöte. Lämnade in artiklar till Björn Ringholm och bilder till Martin Waligorski. Vi hade också utvärdering angående Hobbymässan. Vi gick igenom vad som skall förbättras till nästa år men vi bestämde oss för att köra samma koncept som i år fast bättre. Gick igenom intäkter och utgifter för Hobbymässan när jag kom hem. Vi hade gått plus 250:- på försäljningen och fått prispengar på 1000:-. Alltså har vi dragit in 1250:- till föreningen. Hoppas att vi kan satsa det på nästa mässa.

Torsdag 11/11-99.

Tittade förbi Max på Rebell och inkasserade lite sponsorpengar retroaktivt för Hobbymässan. Passade även på att skvallra lite. Jag hälsade även på Tommy Dahl på Col Art för att redovisa försäljningen. Han var mycket nöjd med vår insats. Vi fick det som var kvar av färger och limmer. De kan vara bra att ha inför nästa Hobbymässa.

Fredag 12/11-99.

Trött efter att ha börjat att arbeta. Direkt efter vattkopporna har jag åkt på halsfluss. Det blev inget gjort denna dag.

Lördag 13/11-99.

Jobbade på basplattan till en av figurerna. Lade på gräs med hjälp av Lin. När det sen var torrt så ansade jag det med en sax. Göran Nordin kom över och vi fotade på hans Mig 21.

Söndag 14/11-99.

Göran hämtade sin modell. Jag limmade fast basplattan på plinten och figuren på basplattan. Allt detta skulle ske i ett ända moment med fin precision. Jag använde tvåkomponents-epoxy för att få lite mera tid på mig och efter lite pillrande gick det bra. För säkerhets skull lät jag det stå över natten för att få torka ordentligt.

Måndag 15/11-99.

Jag och Magnus Fridsell samt Björn Ringholm var inbjudna till CCM Halfopen för att döma i deras klasser. Som vanligt en mycket trevlig tillställning. I år var det dock lite mer glest bland modellerna än vanligt. I stort sett, alla var där. Det blev lite sent dock och under bedömningen var jag tvungen att påpeka för Magnus och Björn att vi var där för att döma deras modeller eftersom de gärna pratade med andra om allt möjligt.

Tisdag 16/11-99.

Jag målade på en massa lager Tamiya Smoke på det som skall vara vatten på en av figurernas basplattor för att få det att se mer levande ut. Fyra lager i olika omgångar krävdes. Jag passade på att måla detaljerna i cockpiten på Mustangen. Det vill säga mätare, texter och knappar mm. Satte ihop cockpiten men ena kroppshalvan och limmade dit piloten.

Onsdag 17/11-99.

Böjde till en bit tjock pianotråd som Mustangen skall vara upphängd på. Trög att böja men med ett städ så fixar man det. Kapningen fick göras med en kapklinga i hobbyborren; avbitare var inte att tänka på. Limmade den sedan på plats och förstärkte genom att applicera stora mängder A&B Putty runt omkring.

Torsdag 18/11-99.

Var inne i en pris-shop och köpte en plakett för att ha som basplatta till Mustangen. När jag kom hem så borrade jag hål i den och anpassade den till ställningen för Mustangen. Målade ögonen på figurerna.

Fredag 19/11-99.

Tittade förbi Tennsoldaten och tackade för deras stöd under Hobbymässan. Passade på att köpa en tidning när jag ändå var där. Det finns inget så avkopplande som att sitta och bläddra i en nyinköpt tidning när man kommer hem trött efter jobbet på fredagkvällen. Jag han med att fotografera några bilder samt att bygga vidare på Mustangen. Målade lite på figurerna också för att sedan surfa litet på nätet på kvällen. Spacklade på Diefenthal figuren och på Mustangen.

Lördag 20/11-99.

Fortsatte att spackla och slipa på Diefenthalfiguren. Det är ett helvete speciellt mellan benen. Misförstå mig inte nu men det är svårt att komma åt skarven som går där

Söndag 21/11-99.

Ägnade mig åt de andra två figurerna samt mera slipning av Diefenthal. Har börjat att sätta dit vingarna och stjärtpartiet på mustangen.

Måndag 22/11-99.

Spacklade och slipade på Mustangen. Satte även ihop propellern. Mera detaljmålning på figurerna. Det kan låta som jag målar jämt på dem med oftast målar jag bara någon liten detalj och låter det torka över natten.

Tisdag 23/11-99.

Hann inte med någonting alls denna dag annat än att jag försökte lösa vissa svårigheter mentalt. Dvs jag funderade en hel del på saker som jag skall göra.

Onsdag 24/11-99.

Mycket övertid och ett besök på Ikea lämnade inte någon tid till att bygga denna dag.

Torsdag 25/11-99.

Mustangen börjar bli klar för målning nu. Dock behöver jag slipa med finare sandpapper innan jag vågar lägga på den avslöjande silverfärgen.

Fredag 26/11-99.

Köpte extra fint sandpapper för att ha till Mustangen och slipade på den till och från under kvällen.

Lördag 27/11-99.

Mera slipning på Mustangen. Plockade fram några huvuden som jag skulle ha att demonstrera tekniker för Barry på och förberedde dem en aning.

Söndag 28/11-99.

Glömde bort att Göran skulle titta förbi då jag var på bio med Malte. Satt och skrev en del under kvällen. Gjorde bla lite historiska efterforskningar för artikeln om Gustav II Adolf. Det är alltid kul när man kan göra en liten historisk presentation om sin förebild när man skriver en artikel.

Måndag 29/11-99.

Lade på ett nytt lager hudfärg på huvudena för att det skulle täcka bra inför demonstrationen.

Tisdag 30/11-99.

Satt och jobbade på en artikel. Målade lite på Chaucer figuren.

 

Fortsättning följer…

 

This article was originally published in IPMS Stockholm Magazine in January 2000.