Moson 2018


Text och Foto : Erik Ahlström

I april varje år kör man en stor modelltävling i Ungern, närmare bestämt i en liten ort som heter Mosonmagyarovar, mer känt som ”Moson”. Tävlingen är tillsammans med SMC och Telford ett av dom största arrangemangen i Europa. Om man enbart tittar till tävlingen så är den tveklöst störst. Arrangemanget startades av en grupp entusiaster från den lokala Modellklubben MM. Det hela växte ganska fort och involverar nu byggare från många klubbar. Man lockar besökare från hela världen men framförallt från alla delar av Europa utom  möjligen Storbritannien som är dåligt representerat.  Man har satsat stort på kringarrangemang och den sociala delen av tävlingen är viktig. Hela staden lever upp med uteserveringar, matstånd, tivoli m.m. I år var det så dags för det tjugoandra årets tävling.

Kontingenterna från dom Nordiska länderna brukar ligga runt en femton man var från Danmark, Norge, Sverige samt Finland. Den finska kontingenten brukar dock vara störst med runt tjugo man vilket märks vid såväl prisutdelningen som på uteserveringarna. Från Sverige tror jag endast det var tre tävlande bland dom ca femton tillresta. Man tar sig lättast dit via flyg till Wien (som endast ligger en timmes bilresa därifrån) eller Budapest. Största problemet är tillgången på hotellrum. Tävlingen har blivit så populär att hotellen ofta är fullbokade redan i augusti-september, så det gäller att vara ute i god tid.

I år hade vi tur med vädret, sol och runt 25 grader satte guldkant på helgen. Tävlingen lockade i år fler modeller än någonsin, till sist stod det hisnande 2467 modeller på tävlingsborden fördelat på över 700 byggare! Stora kontingenter tävlande hade kommit från Ryssland (36 st), Polen (94 st), Tjeckien (87 st) och Italien (126).  Standarden på dessa modeller var ohyggligt hög. Jag skulle tippa på att minst 70% av modellerna hade kvalificerat sig till pallplats på en tävling i Sverige! Med denna enorma mängd fina modeller så är det helt omöjligt att ta in allt. Själv insåg jag t.ex. i efterhand att jag missat några helt enastående modeller.

 

På tävlingen är fokus framförallt på Militära fordon och Flyg men Fartyg och Figurer är också stora klasser. Civila Fordon är det mindre av men gillar man skitiga arbetsfordon o rostiga lastbilar så är detta rätt plats!  Givetvis finns det även en hel del SF mm på borden.

Flera mycket spektakulära modeller fanns på plats, t.ex. ett tredjedels amerikanskt slagskepp i 1/72 med figurer och allt, ett ”litet” berg med figurer och en Black Hawk i 1/35, ett diorama om några kvarter i Baghdad med fordon, figurer o helikopter i 1/72… Typiska byggen som många av oss drömmer om att någon gång göra men som aldrig kommer längre än till det stadiet, här har vi alltså byggare som förverkligar detta.

Bland det småskaliga pansaret fanns det massor av fantastiska modeller, man skulle ju vilja önska att vi kunde fått se något liknande i Sverige och med tanke på vad Sven-Åke Grufstedt gjorde när han var aktiv så borde det inte saknas inspiration i alla fall.

Kvalitén är som tidigare nämnts otroligt hög. Kan t.ex. nämna att jag stod och tittade på några fantastiskt fina modeller och insåg efter ett tag att jag tittade på en juniorklass, det märktes knappt på kvalitén.

Givetvis finns det massor av försäljare som säljer det mesta. Här fanns plast, resin, basplattor, verktyg, tidningar, böcker mm från hela världen. Försäljarna kom i huvudsak från öst och Centraleuropa men ett gäng kom ända från Taiwan t.ex. Även producenter finns närvarande, i år fanns  t.ex. Miniart på plats och visade upp sina produkter.

Radek Pituch från RADO Miniatures

Den sociala biten är mycket viktig i Moson. I anslutning till tävlingshallen finns en servering och att sitta o mysa på den soliga uteserveringen i trevligt sällskap med sina inköp och ”en immig” är aldrig fel.  Staden i övrigt har många uteserveringar och på kvällen samlas man där. Här kan man välja allt från lite ”lugnare” Ambrozia till lite mer ”stimmiga” Korzo.  På Korzo myntades uttrycket ”What happens in Moson, stays in Moson”.  Oavsett vart man går så är ölen kall, Gulaschen o grilltallriken god och notan hamnar sällan på mer än 15 Euro!

Underbar Gulasch

Moson  är förutom alla fantastiska modeller och trevlig shopping  ett utmärkt ställe att nätverka. Stämningen är glad, vänlig och uppsluppen och man känner sig otroligt välkommen. Många av oss svenskar som var där har varit där flera gånger och några återkommer varje år. En resa till Moson kan inte annat än rekommenderas.