08-Open 18 Besök och intryck


 Text: Lovisa Möller

Det råder en härlig godmodig känsla i utställningslokalen. Intrycket är att här är man generös med intresset för vad andra byggt och gärna uttrycker sin beundran för lösningar och detaljer som den andre lyckats bra med! Vad fint det vore om fler kunde få del av den kulturen!

Det märks också att IPMS bjuder in för att även annat modellbygge skall hitta hit. Det är roligt att bland det första som man möter i IPMS-lokalen är en utställning med ”spelgubbar”. Det ger legitimitet att vara här för den som är ung, och öppnar sinnet för de andra kulturer som är representerade på utställningen. Jag tror att det är en bra väg framåt, att ragga även ungdomar som ägnar sin kreativitet åt bygga figurer eller modeller, men i andra former och material. Det finns mycket att lära av varandra!

På samma välkomnande sätt fungerar det att placera dioramor/scenarier i det första blickfånget. Jag talade med några barn på plats och det var tydligt att dioramor/scenarierna öppnade upp fantasin och gav en annan blick på flygplan och andra fordon som de sedan fick upp ögonen för. En av dem sa med övertygelse i rösten att Draken var det vackraste plan hon sett. Enligt pappan var de ingen modellbyggarfamilj, vilket gör uttalandet extra lovande och inspirerande!

Längre in satt flaskbyggare och miniatyrbyggarna. De fanns också på bra placeringar, längre in i lokalen där de gav omväxling till det kamouflagefärgade. Vid de två borden fanns de enda som visade hur själva arbetet med modellerna går till. Toppen! Men konstigt att inte fler plastbyggare satt och byggde, med fullt utrustad portabel verkstad! Jag såg lite slippapper här och där, men att titta på någon som slipar är inte lika inspirerande som någon som sättet dekaler, kanske till och med sprutmålar eller sätter ihop!

 

Helhetsintrycket i utställningslokalen är fint med de enhetliga dukarna på borden. Att flera föreningar och utställare har rollups och fjädrar ger också en känsla av önskan om kontakt, det verkar inbjudande. Det kostar en slant med en rollup, men inte värre än att man kan få ihop till kostnaden genom att lägga på en 10 per fika vid klubbens fikamöten under ett år. Och effekten är stor!

Men, det är svårt att hitta in till 08Open. Jag tänker att det har att göra med skyltningen vilket är lätt åtgärdat. Kanske kan tre ”gatupratare”, tillverkade av enkla bockar från en byggmarknad råda bot på det. En får stå nere vid parken, en vid husknuten och slutligen en som stärker besökaren i att den är på rätt väg, en bit in på gården. Eller varför inte snickra ihop en gatuskylt med tre pekare ”In”, ”ut”, ”Café och butik”.

På dörrarna till både utställningslokal och handlare/Café behövs stora affischer som berättar om vad som sker i lokalen, gärna större än A3, i ljusa färger med orden ”08Open Utställning” och ”IPMS Café … (namnet?)”. Och tänk på vad som händer om dörrarna står öppna, skyms de omsorgsfullt uppsatta skyltarna då, eller finns skylt även på insidan av dörren? När jag hittat in till utställningsdelen kom nästa osäkerhetsmoment, vilka var det som ställde ut i det yttre rummet? Jag kunde rätt snart identifiera vilka de var, men, för den som kommer för första gången och ska kolla in kompisens Spitfire är det inte lika självklart vare sig att det är skillnad på klubbarna och att det finns en ytterligare utställningslokal innanför. Två rollups förutom det personliga bemötandet som nu fanns med de som satt som informationsbyrå skulle underlätta ytterligare och höja det välkomnande intrycket.

 

Jag såg ingen skyltning till toaletterna, men tänkte att det var medvetet, och då det inte var första gången jag besökte utställningen hittade jag ner till omklädesrummen som var föredömligt rena då ingen använde dem.… men, hur är det med handikapptillgängligheten till toaletter, och hur går det för den som har svårt att hålla sig. Medelbesökaren såg faktiskt ut att vara män i en ålder då toalettbesöken brukar bli tätare. Dock, detta är skrivet utifrån spekulation. Jag såg ingen toaskyltning och letade heller inte efter den eftersom jag redan visst var den fanns.

Café och butiksrummet andades på samma sätt gemyt. Bra med ett avskilt område för caféet. Att det var upphöjt gjorde det mycket trivsamt att sitta där och spana in kommersen nedanför. Utbudet var föredömligt fräscht! Klart att man kan vilja ha en varmkorv, men lika självklart att en smörgås med sallad serveras, eller ett nybakat wienerbröd! Toppen!

Det är fint att via 08Open fått följa både makens och er andras kreativa utveckling i plastmodellbyggandet genom åren. Genom denna utveckling har jag nu fått en förståelse för, från de första utställda verken såg ut och hur erfarenhet, men också bättre utrustning, med tiden visar sig i allt mer raffinerade modeller och en ökad förståelse för detaljernas betydelse för helheten. Samtidigt gör det mig rörd att se en F14 sammansatt av en nybörjare bemötas med samma intresse och respekt som den byggd av den mest erfarne. Tack för det!

Lovisa Möller, stolt IPMS (familje) medlem