Bygghelg på Sjöhistoriska 3-4 sept 2022


Så har IPMS Stockholm medverkat i Sjöhistoriska museets första modellhelg efter pandemiuppehållet. Precis som tidigare mycket besökare på lördagen och betydligt mindre på söndagen. Detta trots ett betydligt soligare väder för utomhusaktiviteter på söndagen.

För många år sen satt IPMS Stockholm i tält utomhus men det visade sig vara problem de gånger det blåste så numera är det inomhus som gäller både av temperatur och vindsjäl.

Då kan vi också visa upp lite marint inspirerade modeller i vitrinen som museet tar fram när vi kommer.

Under tälttak utomhus så kan man studera de flesta typer av fartygsmodeller. Stora som små. Stockholms Skalabåtklubb är den dominerande föreningen för utomhusaktiviteterna. Det är en mycket vänlig atmosfär med intressanta samtal om förebild, bygge, teknik, mm.

Ubåtarna är ett under av komprimerad teknik och kan enligt uppgift styras ner mot 2 meters djup med standard radiostyrningsutrustning. Ångmaskinerna är ett under av hantverksskicklighet med svarv och fräs.

Inne i museets källarplan får de mindre barnen bygga sina egna båtar och ute får de lite större prova på radiostyrning av båtarna i bassängen. Mjölkpaketet i bassängen är radiostyrt.

Så var det då dags att packa ner byggattiraljer och demomodeller i vitrinen.