Scale Model Challenge 2019


Scale Model Challenge i Eindhoven gick av stapeln 19-20 oktober och det var några svenska modellbyggare på plats. Här kommer rapporter från Jan Nilsson och Ulf Lundberg som besökt eventet tidigare.

Före rapporterna kommer lite data och spontana intryck från förstagångsbesökarna Hans Fehrnström och Olle Lindau. Tillsammans med Ulf Lundberg gjorde vi även en Museiresa till 6 olika museer som det kommer rapporter från vartefter. För bilderna står Olle Lindau , Hans Fehrnström och Ulf Lundberg.

 • 60 st som arbetar med eventet
 • 40 st domare
 • Ca 6000 m2 total yta för eventet
 • 1860 tävlingsbidrag från 37 länder
 • Frankrike bidrog med flest antal tävlingsmodeller
 • Restaurang och Bar i mässhallarna drivs av hotellet
 • Hemsidan säger 138 vendors och 55 klubbar var på plats 2018. Troligen likartade siffror 2019?

Mina egna (Hasse) reflektioner var:

 • Rent allmänt var det stort och lite väl trångt för att komma fram till borden.
 • Varför svart tak, svarta väggar, svart duk på borden? Mörkt och ett enormt behov av lampor över modeller förenings- och handlarbord (förutom ute i korridoren).
 • Fanns ingen beskrivning vid modellerna utan bara ett ID-nr. Undantaget om byggaren hade lagt till en.
 • Smart sätt att locka pristagare till prisutdelningen med att ”bara” lägga ut en lapp att modellen har vunnit pris och  byggaren är välkommen till prisutdelningen  med tid.
 • Starten på prisutdelningen tog tid med sen start. Ger dåligt intryck!
 • Mycket folk i salen med tävlingsmodellerna och det blev riktigt dålig luft. Kändes tydligt som en vägg när man gick in i den salen från korridoren. Inte alls samma i förenings och handlar-salarna.
 • Hittade inga jätteklipp bland handlarna med second-hand/privat. Kanske har priserna gått upp på gamla byggsatser och böcker på senare tid?
 • Incheckningen med inträde och inskrivning av modeller gick relativt smidigt. De styrde lite efter längden på köerna.
 • Vi drog en lärdom på lördagskvällen att betala P-platsen under dagen på söndagen för att undvika den enorma kön till den enda automaten som fanns.

   
Ulf Lundberg hämtar sitt pris.                                     Det var lite lugnare i handlarhallen på söndagen.

  
Smart sätt att exponera mindre modeller.          Många handlare visade ett enormt utbud av olika produkter.

Reserapport från Scale Model Challenge 2019 av Jan Nilsson

SMC hänger med för trettonde året i rad. Ett av de större evenemangen om så inte i världen, så i alla fall i Europa. Känns som evenemanget också har samlat upp de som brukade besöka Euro Millitaire efter dess frånfälle. Där Euro Millitaire missbedömde kraven från såväl modellbyggare, handlare och besökare tar istället SMC till sig kritik och förbättringsförslag.

Plats.
Hotel NH Konigshof strax utanför Eindhoven.

Även om i stort sett alla är välkomna så är det ingen överdrift att utställningen domineras av militära fordon, dioraman och figurer. Framför allt mycket figurer med fantasy-tema. Bilar och fartyg är det mer proportionellt av men det som framförallt lyser med sin frånvaro är flyg. Om nu någon skulle sakna dem? 😉

Utställningen 2019.
Incheckningen av modeller verkar också ha tagit tid i år precis om förra året. Vet inte så mycket om orsakerna men jag vet att det ironiskt nog förra året gick snabbare för de som efteranmälde än för de som hade föranmält? Själv hade jag förköpt biljett som jag laddade ner och beställt en t-shirt via internet som var lätt att hämta ut mot kvitto.

Hela handlarområdet motsvarar säkert två fotbollsplaner och är utsålt. Trycket ökar och det talas om att en del av ytan för föreningsbord kommer att få ge vika, åtminstone vid World Expo 2020.

Workshops.
Finns alltid 10 st Workshops eller mer, som man kan anmäla sig till för att förkovra sig själv under handledning av kända namn. Allt från målning, skulptering till att göra växter och vädring. Det gäller att vara ute i god tid, för platserna för dom mest populära säljs ut relativt snabbt.

Finns inget organiserat samkväm. En del äter middagsbuffén på hotellet medan andra går iväg och äter på någon av restaurangerna i närheten. Många samlas på puben och sitter där eller på den angränsande uteserveringen. Vill man ha det lite lugnare kan man sitta i loungen vid receptionen. Men, man stöter på folk att prata med hela tiden, på gott och ont.

Oår 2019.
Det kändes lite glest på borden i nådens år 2019. Givetvis spekuleras det i att många kraftsamlar till World Expo nästa år och det är väl inte orimligt att tro. Men det är här vi kan skåda bland det bästa Europas modellbyggare kan prestera när det gäller pansar, dioraman och figurer.
https://fetpaints.com/2019/10/23/scale-model-challenge-2019/

World Expo 2020.
Inför World Expo så såldes hela hotellet ut snabbt. Ska man besöka evenemanget bör man redan nu boka in sig där det finns lediga rum. Kan verkligen rekommendera World Expo, det finns inte mycket att jämföra med.

World Expo Chicago 2017.
https://modellbygge.ifokus.se/discussions/599c8ae98e0e746026000735-world-expo-2017-chicago
https://modellbygge.ifokus.se/articles/59a070d3ce12c439a30004bf-world-expo-2017-chicago-del-2
https://modellbygge.ifokus.se/articles/59a5ba408e0e74297100046e-world-expo-2017-chicago-del-3
https://modellbygge.ifokus.se/articles/59abd6f48e0e740fcd00194e-world-expo-2017-chicago-del-4

I närområdet.
Finns inte så mycket kvar av krigsskådeplatsen från andra världskriget men du har två intressanta museum att besöka. Om man inte vill åka till själva Arnhem där det finns mycket att beskåda. Se denna reserapport.
https://modellbygge.ifokus.se/articles/57fd5cacce12c415d60006d3-one-way-ticket-to-lindisfarne-and-back-del-2

Overloon Orlogsmuseum, som dessutom har en liten modellbutik utanför. Här kan man lätt spendera flera timmar.
https://www.oorlogsmuseum.nl/en/home/

Wings of Liberation.
https://www.wingsofliberation.nl/

Janne Nilsson

 

och här kommer Uffes intryck.

 

SCALE MODEL CHALLENGE I EINDHOVEN 19-20 OKTOBER 2019 av Ulf Lundberg

Undertecknad deltog helgen den 19 – 20 Oktober i Scale Model Challenge i Eindhoven, Nederländerna.

Resan dit gjordes med hyrbil från Berlin. Strax innan jag var framme plockade jag upp Olle Lindau och Hans Fehrnström, som tagit flyget från Stockholm till Amsterdam. Vi träffades vid National Militair Museum i Soesterberg, ett nybyggt och sevärt museum som ligger på vägen mellan Amsterdam och Eindhoven.

Scale Model Challenge var, om jag fattade saken rätt, ursprungligen en ren figur- och dioramatävling, som med åren utvecklats till en allmän modelltävling och ett av Europas största modellevenemang.

Helt klart var i alla fall att figurer och dioramor dominerade tävlingen stort. Kvalitén på de utställda figurerna och dioramorna var högsta tänkbara. Jag har aldrig sett så mycket högklassiga figurer och dioramor på en och samma utställning, inte ens i Moson.

Pansar och flygklasserna var jämförelsevis mindre, men fullt tillräckligt stora. Modellkvalitén var mycket hög. Fartygsklassen, där jag deltog, var stor, 36, modeller, och även den av hög kvalité. Civila fordon fanns det färre av, men de som var där var bra.

Arrangörerna hade insett betydelsen av bra ljus på tävlingar och ställt upp rikligt med lampor längs utställningsborden.

Förutom tävlingshallen fanns det en hall med klubbord där klubbar från Nederländerna, Belgien, Frankrike och Tyskland visade upp sin verksamhet. Från de länderna kom även de flesta tävlingsdeltagarna, men de flesta europeiska länder var representerade, inklusive rejäla kontingenter från de nordiska länderna.

Evenemanget dominerades av handlare, vilka fyllde två stora hallar och nästan alla övriga utrymmen. För egen del tycker jag att handlarna fick för stort utrymme i jämförelse med tävlingen. Figurer och dioramor stod så tätt att det var svårt att se dem ordentligt. Problemet förvärrades av att huvudintresset bland åskådarna var figurer och dioramor. Därför blev det så trångt kring de borden, att det var omöjligt att i lugn och ro titta på de utställda modellerna.

Det stora antalet deltagare och besökare öppnade å andra sidan rika möjligheter till att nätverka. Jag hann återknyta kontakten med ett antal byggare jag inte träffat på länge, fick tillfälle att träffa flera byggare jag bara känner via internet, och hann dessutom lära känna några nya.

Efter helgen fortsatte Olle, Hasse och jag ned mot Sydtyskland för att besöka ett antal flyg- och teknikmuséer. Reportage kommer.

Uffe

Bilder

Civila fordon

 

Dioramor

 

Fantasy

 

Fartyg

 

Figurer

 

Flyg

 

Militära fordon

 

Folk