Modellhelg på Sjöhistoriska, 5-6:e september.


DSC02556

Medan somliga ur föreningen åkte västerut för att representera huvudstaden på IPMS Göteborgs tävling Art in Miniature, valde andra att hålla fanan högt på Sjöhistoriska museets modellhelg i ett mestadels regnigt Stockholm.

Sedan tio år tillbaka har Sjöhistoriska bjudit in olika typer av hobbyföreningar för att få tillfälle att visa upp sig inför en bred publik under museets modellhelg. Här finns allt från flaskskeppsbyggare, radiostyrda båtar, trämodeller – och så vi, förstås!

DSC02560

I vanlig ordning var det kapteeni Kai som anförde oss genom en helg av plast, regn och pannkaksbufféer. Vårt mål med deltagandet i modellhelgen är att göra reklam för föreningen, och tävlingen 08 Open, och på sikt locka till oss nya medlemmar. Men kanske framför allt har vi som mål att ha det riktigt trevligt, och i detta avseende var helgen en storslagen seger!

DSC02561 DSC02543

Då ingen av våra främsta fartygsbyggare deltog i år blev innehållet i vitrinen lite glest, men inte desto mindre intressant! I synnerhet kapteeni Kais what-if sjötunna fick ett och annat ögonbryn att höjas. Det blev även premiärvisning för slagskeppet Ting Yuen, byggd av undertecknad som därmed stigit i graderna till ts’an-chiang.

Ett datoriserat bildspel och informationsblad som vi delade ut såg även till att fånga intresset hos förbipasserande. Vi prövade även att erbjuda prova-på-bygge med lite modeller till salu för en billig slant, men intresset för detta visade sig vara något svalt.

DSC02563 DSC02553 DSC02565 DSC02566 DSC02567 DSC02568 DSC02559 DSC02555

För vår egen del yrde slipdammet, sporrade av det trevliga sällskapet och den gemytliga miljön. Alla hade dessutom föredömligt nog någon modell med maritim anknytning att arbeta på. Seamen Hans, Gabriel och Oskar jobbade på landstigningsfartyg i 1/72, Airfix 1/600 HMS Belfast, robotkryssaren Moskva i 1/350, respektive. Kapteeni Kai höll på med en blandning av flygplan, däribland Airfix gamla Swordfish, medan ts’an-chiang Joakim höll på med den gamla galjonen Ark Royal.

DSC02572

En bragd som bör omnämnas särskilt är seaman Henrik som på lördagen påbörjade Revells 1/1200 Shinano, och var så gott som klar med den på söndag eftermiddag. Därmed är han befodrad till daisa!

Ett stort tack till alla som deltog denna helg, och till personalen på Sjöhistoriska som var oss behjälpliga och välkomnande! Vi återkommer till museet igen i februari!

/ Ts’an-chiang Joakim