Mikael Byströms portfolio


Har byggt modeller under största delen av livet med vissa uppehåll, det senaste varade i ca 15 år men efter att fått återfall och köpt några modeller väcktes intresset igen runt 2013. Fick då via Tradera kontakt med Björn Kågner (som sålde mig ett flertal modeller) och blev strax därefter medlem i IPMS Stockholm där Janne, Olle, Stellan, Hasse och många fler välkomnade en vilsen modellsjäl.

Har alltid haft en förkärlek att sätta in modellerna i ett sammanhang, så dioramor har blivit den gemensamma nämnaren  för mitt modellbyggande. Fordon, figurer, landskap och byggnader hör helt enkelt till (även fast jag ibland också bara bygger ett enskilt objekt). Byggde en del mindre bra saker i början, men det gick allt bättre och bättre. Till slut fick jag på uppmaning (vänskapligt hotfullt) av Herr Kågner att jag bannemig måste ta och ställa ut på 08-Open 2015. Osäkert anmälde jag därmed ett litet diorama i Temaklassen. Döm om min förvåning när det blev Klasseger för mitt lilla Vietnam-dio. Efter detta fick jag blodad tand och missar inte gärna en tävling.

Bygger främst i skala 1:35.

Mvh Mikael Byström

 

Nedan lite saker som passerat revy sedan 2015:

”Abandoned” 1:35 – Har en liten speciell plats i samlingen då det var det första jag ställde ut. Avbildar ett par amerikanska soldater som vaktar en upphittad Viet Cong Midget. Modellen är en Owners Club (1:32) samt ett par Verlindenfigurer.

 

”Inflation” 1:35 – Ett diorama där idén kom efter en diskussion på ett månadsmöte. Fick där idén om att illustrera inflationen i Tyskland på 20-talet genom en brödkö där de köande har med sig alltmer pengar ju längre bak i kön de står. Blev en av mina mest uppskattade dioramor på diverse tävlingar både inrikes och utrikes.

 

 

”The Last Moment” 1:35 – Ett litet kompakt diorama avbildande den sista sekunden innan en spränggranat slår ned. Figurerna är Stalingrad och Tamiya.

   

 

”Saved” 1:35 – Ett litet diorama där några britter funnit vatten. Figurerna Evolution mm. Samt Tamiyas gamla 70-tals Dingo uppiffad med E.T-model ets, resin-hjul mm.

 

 

”Last Stand of the Paras” 1:35 – En liten vignette/dio från Frankrikes nederlag i Dien Bien Phu 1954. Figurerna från Bravo-6.

 

 

”Wasteland Encounter” 1:35 – Ett möte i en Post-Apokalyptisk framtid. Figurer Evolution miniatures, Maim, Black Dog.

   

 

”Passing through Yellowstone” 54mm – Dioramat visar ett par Stalkers som passerar ett avskiljt område i Yellowstone där diverse faror finns. Figurer Mercury models mm.

 

 

 

 

”Gebirgsjäger” 1:35 – Vignette avbildande ett par tyska soldater  i Alpin miljö. Figurer Royal Model och Warriors.

   

 

”Lieber Johann” – Ett litet dio med en tysk soldat som just blivit dumpad av sin flickvän. Figur Verlinden. Cykel Tamiya med ets.

 

 

Blandade projekt: 1:35 – En liten mix av några olika projekt.

Stalker. 54 mm Rover Miniatures

 

Turtle 1776. 1:35 Mikromir

 

Wz 34. 1:35 Certi

 

What the.. Fritz are here. 1:35 Dragon, CMK mm

.

 

Gallipolli 1916. 1:32 Tommy’s War

 

Spitfire Mark IX. 1:48 Revell