Ulf Lundbergs ships. Other nations.


Här är några fartyg från olika nationer och tidsperioder. Jag planerar att bygga ytterligare italienska och ryska fartyg så att jag ska kunna presentera samlingar av de vackra fartyg som byggts av dessa länder. Modellerna är i skala 1:350 om inte annat anges.

Here are some ships from various nations and periods of time. I plan to build more italian and russian ships, in order  to be able to present collections of the beautiful ships of these nations. The models are in scale 1:350 if not otherwise stated.

GORIZIA

Skala 1:400

DSC_0010

Färdigställd 31 mars 2008

 

Tauros gamla byggsatser är grova och primitiva, men en eftersom de är de enda stora modeller av italienska kryssare som finns, var jag tvungen att bygga en av dem. Huvuddäcket är utbytt mot PC. För att kunna maska polkagrisränderna på backdäcket skar jag bort alla detaljer från och ersatte dem med egentillverkade. Brygghuset och stormasten ställde till stora problem som tog veckor att åtgärda. Men, vad gör man inte för en italiensk kryssare… Ciao Bella!

 

 

I wouldn’t recommend this kit to anyone, but since it’s an italian cruiser she had to be built… Quite a lot of scratchbuilding and detailing was necessary to make her representable, but after all: She is an italian cruiser…    Ciao Bella!

 

CHEN YUEN

DSC_0006

Färdigställd 4 maj 2013.

En utmärkt byggsats från Bronco. Jag byggde henne snabbt, rätt ur lådan. Stormasten råkade hamna på fockmastens plats och vice versa, men vad gör det? De är lika krokiga ändå. Jag borde bytt ut dem mot egentilverkade av pianotråd. Roligast var att måla de svarta skrovsidorna. Jag fick blanda i massor av rödbrunt i det svarta för att få liv i dem.

An excellent kit from Bronco, that I built quickly, straight out of the box. The foremast ended up in the mainmasts place and vice verse… Making the black hull sides come alive by mixing in liberal amounts of brown was a lot of fun. I finished her on May 4th 2013.

 

SOVREMENNY

DSC_0013

Färdigställd 17 december 2008

Byggd rätt ur lådan med fotoetsrelingar från reservdelslådan. Vanligtvis gillar jag inte moderna fartyg, men de ryska är snygga. Istället för att lägga tid på detaljering satsade jag på en ganska hård vädring.

I usually don’t like modern ships, but the Russian ones look nice. I build the kit straight out of the box and added PE railings from the spares box. Finished December 12th 2008.

 

ROMA.

01

 

Färdigställd 6 juli 2014

Roma var det fjärde och sista slagskeppet i Vittorio Veneto klassen. Det tredje fartyget i klassen, Impero, färdigställdes aldrig. Roma sjösattes den 9 juni 1940, en dag innan Italiens inträde i VK2. När hon togs i tjänst den 14 juli 1942 var det strategiska läget för Italien så försämrat och bristen på bränsle så stor, att hon kom att tillbringa nästan all sin tid i hamn.

Mest känd är hon för det sätt hon sänktes på. Den 9 september 1943, strax efter Italiens kapitulation, var hon tillsammans med sina systrar och andra fartyg ur den Italienska flottan på väg till Malta för att överlämna sig till de allierade. De upptäcktes av tyska flygförband beväpnade med Fritz X radiostyrda bomber. En bomb träffade fartyget, trängde igenom alla däck och exploderade under fartyget. En andra bomb gick igenom pansardäcket och exploderade i främre krutdurken, varvid Torn två blåstes överbord och fartyget bröts i två delar som snabbt sjönk.

Av den 1,948 man stora besättningen omkom 1,352 man, däribland admiral Carlo Bergamini.

Trumpeters byggsats var mycket efterlängtad, eftersom den var den första injektionsgjutna byggsatsen av ett italienskt slagskepp i 1:350. Den håller typisk Trumpeter-kvalitet, dvs den är bra men inte riktig toppklass. Detaljeringsarbetet innefattade bl.a att skära loss och bygga om alla ventilatorer på däck, att bygga nya master av mässingsstång, pianotråd och mässingsrör och att byta ut 38 cm, 15 cm och 9 cm artilleriets eldrör mot svarvade rör från Master Models.

Modellen vann en guldmedalj vid Scale Modelworld i Telford 2014.

Jag skrev en artikel i två delar om bygget  för april- och mannummren 2015 av Modellfan, vilket var första gången jag blev publicerad på tyska. Under 2016 kommer en artikel i Tamiya Magazine om bygget.

An article in English about this model can be found here:

CIAO BELLA! TRUMPETERS ROMA IN 1:350