Deutsches Museum München 2019


Så har vi då kommit till museiresans sista museum att rapportera från. Deutsches Museum München kan väl närmast jämföras med Tekniska museet i Stockholm fast oändligt mycket större. Både som modellbyggare och teknikintresserad är ett besök på museet ett måste om man kommer nära München. Museet ligger på en ö mitt i floden Isar som flyter genom München vilket gör att det är promenadavstånd från centrum. Entrén kostar modesta 8 euro och det gäller att ta god tid på sig då det finns hur mycket som helst att titta på inom alla teknikområden.

Museet har väldigt mycket objekt med interaktivitet så man kan lära sig mycket inom mekanik, ellära, aerodynamik, etc. Flygdelen av museet finns i Oberschliessheim som vi täckte in i förra rapporten men det finns lite flygplan även på museet inne i München. Nedan är ett personligt urval av några objekt som vi tyckte var intressanta. Du skulle säkert hitta massa andra.

Den marina delen i var stor och här kunde man både prova att vara styrman på en ångare och testa skrovformer bassängen.
   
En Bleriot XI från 1909 ingår säkert i modellsamlingen hos flera. Inte så stor i 1:72.

Den här montern fångade Hasses intresse. Detta är den utrustning som Lise Meitner, Otto Hahn och Fritz Strassmann använde vid försöken att beskjuta tunga atomkärnor med neutroner för att skapa ännu tyngre kärnor än uran (transuraner). Man var långt framme i Tyskland på 30-talet med att förstå potentialen i fission av atomkärnor.

Enigma maskinen finns säkert på flera museer men har sitt intresse om man är intresserad av 2:a världskriget.

Superdatorn Cray har väl många hört talas om. Rent museiobjekt idag.

Man märker man blivit gammal när de egna leksakerna finns på museum. Gjorde mina första Meccanobyggen med samma låda från 1920-talet som jag ärvde av min far. Genustänket och tanken att flickor skulle vara intresserade hade inte kommit så långt. ”Underhållning för intelligenta gossar” som det står i locket.

 

Meccanobil

Galleri flyg

Galleri marint

Galleri datorer