Bergens sjøfartsmuseum


Bergen är en vacker stad och en viktig hamn samtidigt som tågresan dit från Oslo är en av de mer anslående i världen – 1000 m upp och ner över fjällen. Alltså värt ett besök. Medtag dock regnställ, eftersom Bergen också är en av världens mest nederbördsrika städer med i genomsnitt 213 dagar regn per år. I och kring staden finns flera museer om fiske, sjöfart och kustliv. I nära anslutning till universitetet och den botaniska trädgården finns Sjöfartsmuseet, ett av dessa ljusa och välplanerade museer som norrmännen är så duktiga på.

På ena sidan finns ett stort rum där besökarna kan titta ut över en av vikarna i Bergens hamn. Att sitta ute på terrassen var inte riktigt läge just då, när Bergen genomgick en period av drygt två månader av oavbrutet regn. (Jag tar förresten tillbaka det där om regnställ, man blev till slut genomblöt in på underkläderna oavsett.)

Man ska börja från början. På museet finns bevarade rester av flytetyg från flera tusen år tillbaka, men vikingaskeppen är naturligtvis det man är som stoltast över. (Skeppet nedan är inte original.)

Det finns ett antal noggrant bevarade allmogebåtar utställda.

Men, som på de flesta andra sjöfartsmuseer är ämnet sådant att man får nöja sig med modeller för största delen…

…och också ett antal dioraman.

Det fanns också lite mer okonventionella artefakter.

En läsmyshörna.

Vid vårt senaste besök upptäckte jag tyvärr att den ena av stadens två hobbybutiker (och den i mitt tycke roligaste) lagt ner och blivit grönsaksbutik istället, men Radiostyrt Modellhobby finns kvar.