Det är en välgjord och detaljerad modell, och etskittet som hänger med kommer nog att ge rätt kul detaljering. Det finns också med flera miljoner minimala pryttlar i påsar, så jag lär bli både vindögd och darrhänt av det här projektet.




Versionerna utvecklades ganska organiskt. Först kom en grundversion av G.IV i slutet av 1916. Till skillnad mot liknande tyska bombare som Gotha och Friedrichshafen, så var det här planet byggt av svetsade stålrör. Den hade inte samma räckvidd eller bomblast som de nyss nämnda. Användes främst till close air support på västfronten.

En utvecklad G.IVb fick större vingspann, med tre vingstöttor.
Även en G.IVk utvecklades, med annorlunda nos och två nedåtriktade automatkanoner på 20 mm i syfte att bekämpa stridsvagnar uppifrån, en sorts tidig Stuka. Den kom däremot aldrig i tjänst.

På den skapades ett nytt stjärtparti, som sedan gick vidare till sena verisoner av G.IVb och snart ledde över till versionen G.V som blev svenskarnas val.

Till Sverige kom sex flygplan. Den första levererades i slutet av 1918, precis efter krigsslutet. Sedan tog det ett halvår och flera leveranshaverier innan alla var på plats. De flögs visserligen inte särskilt mycket, men alla kronmärkta märkligheter är ju kul att bygga. Syftet var snarare att få tag i 12 fina motorer på 260 hk (planen var måttligt begagnade ur överskottsförråd). Motorerna användes snart för att bygga FVM S18 och AEG-planen kasserades. Det finns ett enda bevarat exemplar av någon AEG-version kvar, på Canada aviation andspace museum. En modell av en G.V - fast i civil passagerarversion - finns på Hannovers luftfartsmuseum.
Det blir inte vackert, i bemärkelsen proportionerligt. I stora drag blir dimensionerna som att ta en Tunnan och häkta fast DC3-vingar på flygkroppen. Det har dammsugits på nötet efter bildkällor, och jag frågade på Flygvapenmumseet om de hade ritningar. Tyvärr fanns inget sådant underlag där, men jag har nu ganska många bra bilder.
Jag har gjort en del byggen som var tänkta att leda upp till det här projektet, och lära mig teknikerna. Först lärde jag mig rigga, int eminst min Phönix D.III:
http://www.ipmsstockholm.se/phpBB3/viewtopic.php?t=5465
http://www.ipmsstockholm.se/phpBB3/viewtopic.php?t=7669
Sedan att scratchbygga och modifiera ett FVM Triplanet:
http://www.ipmsstockholm.se/phpBB3/view ... f=3&t=8195
Och nu till sist att jobba med trädekaler på en FFVS J22:
http://www.ipmsstockholm.se/phpBB3/view ... f=3&t=8676
De här erfarenheterna tillsammans är det tänkta att klara ut ett rätt komplext bygge. Vi får se vad det blir av saken.