Att rigga flygplan med spindelnätstråd – flera modeller

Detta är vårt fotografiska forum där besökare kan dela bilder på deras pågående modellprojekt (pågående eller färdiga), för att kunna få feedback och konstruktiva kommentarer. För att lägga upp en bild, klicka på fliken Bilagor under inläggets testruta. Klicka på Lägg till filer för att ladda upp dina bilder, upp till tre bilder per inlägg. 800 × 600 pixlar är lagom storlek.
Pelle F
Inlägg: 288
Blev medlem: 27 aug 2013, 16:23
Namn: Pelle
Ort: Norrköping

Att rigga flygplan med spindelnätstråd – flera modeller

Inlägg av Pelle F »

Jag har ett ganska ambitiöst mål i framtiden, men behöver lära mig lite tekniker för att fixa det. Till att börja med tänkte jag lära mig rigga. Förra vintern blev det lite av den varan, med min HKP10B, med sin antenn utmed stjärtbommen. Då passade jag på att prova olika fiskelinor, elastisk sytråd m.m. Men ingen av dem var riktigt optimal. Framför allt var det svårt att spänna dem så allt blev snyggt.

Därför köpte jag en Uschi riggtråd i somras, elastisk och 0.02 mm tjock. Den tunnast möjliga. Som spindenät, eller hårstrån, är den. Magnifikt tunn men väldigt stark, och tål att dras ut rejält innan den går av. Provade först en ytterst enkel variant, bara för att få grepp om superlim och spindelnät i kombination. En simpel riggning på min gamla B17.
Bild

Okej, så det var ju inga problem, begripligt, färdigt på en minut och superlimmet gick att hantera. Då behövdes en trevlig modell att gå loss på. Så jag satte igång med en Thulin D från AZ Models.
Bild

Bild

Här var det med en bra riggbeskrivning till modellen, så med hjälpa v den och några bilder på digitaltmuseum.se, kom jag långt
Bild

Passade förstås på att försöka få till en linneyta, och väldigt kul att simulera trä i fronten. Bara luckorna på sidan om motorn behövde uppdateras, men annars är den direkt ur låda.
Bild


Kul också att få plocka dit lite annorlunda nationalitetsbeteckningar för en svensk maskin. Med allt fler trådar på plats blev det trångt för min gamla pincett. Köpte ett nytt kit med fyra högkvalitativa pincetter och fortsatte.
Bild

Riggningen var nog egentligen inga större problem, översikten var enkel på översidan av vingen, och enkla raka dragningar. Men gudars så tunn tråden var, vit bakgrund och bra ljus krävdes. Dessutom reagerade tråden med limmet och skapade någon sorts statisk elektricitet. Så ändpunkterna med limmet drog sig till platser den själv tyckte den skulle sitta på, inte där jag ville. Ibland krullade den ihop sig, fastnade i andra trådar och min blygsamma darrhänthet visade sig räcka gott och väl för att kasta omkring tråden över halva vingen. Klippande, omriggande, svordomar...

Till slut blev det ändå något vettigt av det hela. Jättebra övningsobjekt.
Bild

Bild

Det funkade ju rimligt, men jag behövde mer träning. Undanstoppad hade jag en gammal dålig Avro 504, slarvigt gjord, nästan orange, så jag tänkte att den kunde vara kul att fortsätta med.
Bild

Framför allt för att begripa den vanliga kryssriggningen mellan biplansvingarna. Målade om och passade på att prova hur vitmålade fält med ensamma kronor kunde se ut. Jag började rigga genom att ta loss övervingen och helt fräckt dra tråd mellan pinnarna där. Sedan började jag med att skapa små hål med nål på lämpliga platser i vingar och kropp.
Bild

Detta blev enklare än på Thulinen. Tyckte jag åtminstone tills det började bli trångt.
Bild

Bild

Manöverutrymmet för pincetten var inte stor ju fler trådar som kom på plats. Vred och vände. Allt trängre och trängre. Dessutom började modellen bli fulare av små fält av superlim som började ta plats runt rigghål och vingpinnar.
Bild

Det var dags att sätta tillbaka övervingen, men där uppstod nästa problem. Att limma dessa 12 pinnar och få dem att fästa på rätt platser samtidigt blev mig övermäktigt. Trixade och tryckte tills jag tappade modellen i golvet. Där var jag nära att kasta skiten. Men en ny idé uppenbarade sig. Att sätta pinnarna på undervingen och där istället. Sagt och gjort, återigen ett relativt smidigt arbete, och dessutom kunde jag här dra fler trådar mellan vinge och flygkropp direkt.
Bild

Bild

Bild

Men trångt blev det, och när övervingen skulle på, uppstod samma problem. Knöliga hål, gammalt lim, dålig precision, jag lyckades inte få ihop modellen igen. Gav till slut fasen i det hela. Men okej, en bra lärdom var det. Får köpa en ny modell och göra om den en dag.

Missnöjd och frustrerad, behövde jag självförtroende och ytterligare övningsobjekt, lite liknande Avron. Tog därför fram en Phönix D.III som också stått på hyllan några år. Här var förfarandet liknande Avron, med kryssriggning mellan vingarna. Däremot lät jag allt sitta ihop för att slippa mankemanget med att få ihop allt igen senare. Så det blev trängre, men nu började jag få in snitsen på trådarna. På sina ställen behövdes små hål, och sakta växte det fram en rejäl riggning.
Bild

Bild

Kollade hela tiden Flygvapenmuseets bilder på originalet, och fann emellanåt extra wire, som jag inte sett tidigare. Bland annat en särskild på vänstersidan från strax framför sittbrunnen till fläkten ovanpå övervingen.
Bild

Jag har alltid varit orolig för att göra ingrepp på dekaler, det är så ohjälpligt irreversibelt om något blir fel. Men modellen tarvade riggning genom dem. Dessutom behövde jag skapa några små fästen i rodren.
Bild

Väl färdig med den, tyckte jag mig ha självförtroende nog att gå vidare. Naturligtvis inte färdiglärd.
Bild

Men nu vet jag vilka verktyg som gäller. Och jag kan verkligen rekommendera den här Uschitråden, alla andra varianter jag testat är betydligt jobbigare. Den är förlåtande och klarar vissa felgrepp när man lägger tummen mitt i riggningen. Lätt reparerad om olyckan ändå är framme. Bara så förbålt tunn, så man får ont i skallen av att försöka fokusera blicken på den emellanåt.
Stellan
Inlägg: 5677
Blev medlem: 12 dec 2011, 21:13
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Att rigga flygplan med spindelnätstråd – flera modeller

Inlägg av Stellan »

Underbara byggen och bilder! Kul att se dina riggningar och resultatet. Et tips är att borra små hål i vingarna varigenom du sedan trär tråden som alltså ej behöver vara måttpassad. Dutta lim i hålet. Skär/klipp av tråden när limmet torkat. Slipa på över-/undersidan så blir du av med ev limrester. Sedan är det bara att måla över och placera eventuella dekaler som döljer allt. Rejält tunn tråd det där.
Stellan Schroeder Englund
Ulf Lundberg
Inlägg: 2141
Blev medlem: 25 jan 2012, 20:57

Re: Att rigga flygplan med spindelnätstråd – flera modeller

Inlägg av Ulf Lundberg »

Bra jobbat Pelle!
Riggning är görkul när man väl kommit på teknikerna.
Uffe
Anders.Edblad
Inlägg: 1156
Blev medlem: 19 feb 2012, 19:19

Re: Att rigga flygplan med spindelnätstråd – flera modeller

Inlägg av Anders.Edblad »

Snygga byggen och intressant att se dina prov med Uschi tråden. Jag har testat att rigga med den och tycker att det fungerar bättre än med den elastiska sytråden. Uschi säljer även 0,2 mm borrar som fungerar bra. Köpte såna på Elfa men dom var så hårt härdade att dom gick av direkt om man vinklade dom för mycket. Dom var dessutom ganska dyra.

Anders E
magnusf
Site Admin
Inlägg: 3905
Blev medlem: 02 apr 2012, 20:16
Namn: Magnus Fridsell

Re: Att rigga flygplan med spindelnätstråd – flera modeller

Inlägg av magnusf »

Hej Pelle!

Kul att läsa om dina experiment och mycket ambitiöst gjort! Både Thulinen och Dronten blev fina, dessutom är det alltid lite extra skoj med sådant man inte ser byggt varje dag!

Kommer att återkomma till denna tråd (ursäkta den oavsiktliga ordvitsen) för jag har lite pillig riggning på gång snart!

Hälsningar

Magnus
Pelle F
Inlägg: 288
Blev medlem: 27 aug 2013, 16:23
Namn: Pelle
Ort: Norrköping

Re: Att rigga flygplan med spindelnätstråd – flera modeller

Inlägg av Pelle F »

Tackar hjärtligast, gott folk. Stellan: Bra tips, jag ska prova det på nästa modell. Innebär limning och slipning att man ska rigga innan målning? Jag inbillar mig att det är enklare att måla först (vågar knappt tänka på vad jag skulle åstadkomma med en pensel mitt ibland alla trådar).

Ulf: Jo, visst var det kul, men nog svor jag emellanåt.

Anders: tack för tipset, jag ska kolla Elfa.

Magnus: Jo, jag tyckte länge att flygplan från omkring ww1 verkade trista att bygga, men jag har verkligen ändrat uppfattning. Det är massor av kul detaljer och annorlunda målningsmöjligheter. Så det blir mer av den varan, därav övningarna här.

/Pelle
Stellan
Inlägg: 5677
Blev medlem: 12 dec 2011, 21:13
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Att rigga flygplan med spindelnätstråd – flera modeller

Inlägg av Stellan »

Japp, borra, rigga, låt limmet torka, knipsa och slipa, måla, dekaler. Måla klart undersidan där du riggar, låt ovansidan där du ska dekalera vara ren och måla detta när du har riggat klart.

Kul märkning med rundlarna, riktigt färgglatt :)
Stellan Schroeder Englund
Anders.Edblad
Inlägg: 1156
Blev medlem: 19 feb 2012, 19:19

Re: Att rigga flygplan med spindelnätstråd – flera modeller

Inlägg av Anders.Edblad »

Jag såg att jag var otydlig när jag skrev om borrarna. Uschi borrarna beställde jag direkt av honom och dom fungerar bra. Borrarna jag köpte på Elfa var av ett annat fabrikat och det var dom som gick av väldigt lätt.

Anders E
easy_company
Inlägg: 832
Blev medlem: 23 okt 2013, 21:59
Namn: Henrik Persson
Ort: Stockholm

Re: Att rigga flygplan med spindelnätstråd – flera modeller

Inlägg av easy_company »

All respekt till dig Pelle för riggningarna. Phu.....
/Henrik Persson
"If you going through hell, keep going!" -Winston Churchill.
Skriv svar