Sena julaftonskvällen tillbringades därefter framför datorn där White Ensigns detaljeringset beställdes och diverse byggtrådar för Airfix Stirling lästes. Visade sig att det behövs göras en hel del för att få Airfix fina gamla dam ”up to standards”…
Våren 2014 tillbringades med att slipa, såga, skära, bygga om och bygga nytt in- och utvändigt. Airfix nya Lancaster B.II inhandlades för att studera Hercules stjärnmotorerna, Airfix-Stirlingens gamla… ja, vi ska nog inte prata så mycket mer om dem.
Lancastern byggdes sedan parallellt med Stirlingen.
Hopp fram till våren 2015 och efter mycket byggsvett, -blod och -tårar hade så Stirlingen börjat anta formerna av ett flygplan. Då kom Italeri med en helt ny Stirling så som sig bör enligt modellbyggarlagen. Italeris Stirling inhandlades och jämfördes med Airfix och vad jag åstadkommit hittills. Kom fram till att Italeris Stirling är en fin byggsats men kanske lite grov i ytfinishen, dock inte allvarligt. Beslut togs att inte överge Airfix utan även starta detta Stirling/Italeri bygge.
Hopp igen till vintern 2015/16 och byggena slutförs. Målning sker där märkningarna på alla tre planen målas med masker (förutom de minsta märkningarna där dekaler används) varpå lite arbete påbörjas på basplattor för planen samt lite småfigurer och fordon för att ge lite liv åt planen så småningom.
Airfix lady



Lancaster


Italeri lady


Egentligen kan jag rekommendera alla tre byggsatserna, Lancastern är genomgående mycket bra och ett fint exempel på en av de byggsatser ”nya” Airfix släppte för ett par år sedan. De två olika Stirling byggsatserna är bra (ja, även Airfix gamla faktiskt!) men med lite olika förutsättningar. Har satt ihop en kort lista nedan om för- och nackdelar jag upplevt med de olika byggsatserna (har inte använt dekalerna från de olika byggsatserna så dessa kan jag inte kommentera):
Airfix
+
Bra plast att arbeta med.
Bra generella dimensioner.
Bra passform för kropp och vingar
Många byggtrådar på nätet om hur man förbättrar byggsatsen.
-
Stort detaljeringsbehov då byggsatsen är mycket förenklad, detaljer saknas, är fel eller alltför grova (t.ex. noskanontorn, skevroder).
Klara delar alldeles för grova för att kunna användas.
Få detaljeringssatser tillgängliga.
Italeri
+
I stort sett bra generella dimensioner (finns lite frågor runt kroppssnitten i främre och bakre kroppen på nätet).
Bra detaljeringsgrad (inredning, kanontorn, landningsställ m.m.).
Hyfsat bra passform på stora såväl som små delar.
Bra fotoets-detaljer medföljer byggsatsen.
Många detaljeringssatser (Eduard främst) tillgängliga.
-
Irriterande detaljfel, t.ex. feldragna panellinjer och indikationer för klaffar, beroende på version man väljer måste man själv spackla för att dölja fästen för delar till andra versioner.
Plasten lite hård och skör därigenom besvärligt att skära ut de indikerade fönster, hål och luckor för resp. modell av Stirling som man vill bygga.
Skört huvudställ (precis som hos förebilden!).
Dekaler finns med för ”Luftwaffe-Stirlingen” men inga konverteringsdetaljer för t.ex. den skadade nosen följer med byggsatsen.
Ovan är alltså mina intryck, säkert inte fullständiga listor på för- och nackdelar men de som jag stött på i byggandet. Lite fler bilder finns på Uppsala forumet:
http://www.ipmsuppsala.forum24.se/ipmsu ... ut689.html
Ola