Bästa byggsatsen av C 47. (DC 3)

På detta forum diskuteras allt om skalamodeller och relaterade ämnen såsom byggteknik, verktyg, byggsatser, modellrelaterad forskning, evenemang mm. Har du problem eller frågor har du också kommit till rätt ställe - tveka inte att ställa en fråga.
gunthu

Bästa byggsatsen av C 47. (DC 3)

Inlägg av gunthu »

Jag har tänkt bygga en modell av FRAs signalspanings DC 3 som sköts ned av ryssarna över Östersjön i skala 1:72.
Vilken tillverkare gör den bästa modellen? De jag tittat på verkar lite sisådär.
jfall
Inlägg: 677
Blev medlem: 07 feb 2012, 00:00
Namn: Jakob Fall
Ort: Sollentuna, Stockholm

Re: Bästa byggsatsen av C 47. (DC 3)

Inlägg av jfall »

Jag tror att de C-47/DC-3 som gjorts i 1/72 är från Italeri, Esci och Monogram. Vad jag ska ha läst så är Monogram sämst. Esci och Italeri ska tydligen vara ungefär lika bra men Italeri satsen är ju lättare att få tag på en Esci:n även om man kanske kan hitta den på Ebay. Annars verkar det ju som att båda är lite sådär. Om du kan tänka dig 1/48 är dock Trumpeters helt fantastik (har den själv) både när det gäller detaljer och passform även om den har några brister enligt puritanerna.

Jakob
Jakob Fall
AP
Per Börjeson
Inlägg: 39
Blev medlem: 10 feb 2012, 01:21

Re: Bästa byggsatsen av C 47. (DC 3)

Inlägg av Per Börjeson »

Eftersom det inte kommit ut någon ny modell av DC-3/C-47 m.fl. på över 30 (undantaget Trumpeter) år får vi nöja oss med de befintliga ett tag till.
Italeris byggsats är den bättre i 1/72, det är för övrigt samma som återfinns i Airfix och Revells kartonger sedan ett tiotal år. Inte perfekt, visst, men fullt byggbar och okej i proportionerna. Är man petig kan man fila ner motorkåporna en smula eftersom de är något tjocka i framkant och så får man förstås putsa lite på krondikena till panellinjer. I övrigt är den bra direkt ut lådan. En simpel och bra byggsats helt enkelt! Italeris egna utgåvor brukar ha något trevligare plast än Airfix och Revell.

Escis är samtida med italeri (sent 70-/tidigt 80-tal) och har lite snyggare detaljer men betydligt tunnare och sladdrigare i plasten och därmed rätt bökig att få ihop på ett snyggt sätt, man ser rätt ofta färdiga modeller som börjat spricka i skarvarna. Den är okej i formen men inte mer, nosen är för spetsig och motorerna alldeles för små och spinkiga, detsamma gäller propellrar och landställ. En smula anorektisk helt enkelt... Den har visserligen inte Italeris krondiken men i gengäld är varenda nitrad markerad som en försänkt linje i plasten! Ser ut som den vore kaklad!

Längre tillbaka fanns en Airfix som var hyfsad, fanns kvar i sortimentet som en AC-47 fram till tidigt 90-tal och går fortfarande att hitta på sina ställen. Det var ett typiskt nitmonster a'la 60-talet med lösa roderytor och tjock härlig plast, med andra ord krävs en rejäl insats med spackel och sandpapper för att bygga ihop den på ett snyggt sätt men den har i alla fall bättre passform än Esci! Nosen ser lite skum ut dock, en aning för kort eller trubbig. Jag nämner modellen främst för att den riskerar att förväxlas med Italeri som ju även finns i Airfixkartong men det är alltså inte samma byggsats!
Monogram gav aldrig ut någon DC-3 i 1/72 men däremot en i 1/96 som faktiskt är väldigt fin om man lyckas hitta den. Påminner om deras 1/48. Det finns även en C-47 från Rocco i 1/87 som är riktigt bra.

Ska man bygga en Tp 79 så rekommenderar jag varmt att utgå från Italeri eftersom den är mest lättbyggd. Ett extra fönster behöver tas upp i kroppen på höger sida, på en signalspanare (d.v.s. 79001 och 79002) får man dessutom ta upp ett par hål i taket där det satt obervationskupoler och givetvis sätta dit ett antal olika antenner. Ett par små, avlånga fönster över navigatörens plats, respektive toaletten längst bak i kabinen kan också tas upp om man vill. Det blir rätt smått i 1/72 men eftersom samtliga byggsatser bommat just den detaljern så nämner jag det...
Det finns inte direkt något omfattande referensmaterial att tillgå eftersom båda flygplanen var strängt hemliga när det begav sig men en del av modifieringarna går fortfarande att ana på 79002 som står i Karlsborg. Googla!
I övrigt kan nämnas att Tp 79 saknade radarantennerna på nosen som ofta användes på C-47 och att samtliga individer hade den mindre typen av luftintag och de vanliga tvådelade lastdörrarna.
AndreasSamuelsson
Inlägg: 205
Blev medlem: 25 jan 2012, 23:15
Ort: Helsingborg

Re: Bästa byggsatsen av C 47. (DC 3)

Inlägg av AndreasSamuelsson »

Min åsikt:

I den större skalan kan jag rekommendera Monograms fina byggsats. Visst har den upphöjda panellinjer och passformen är väl inte perfekt. I gengäld ser den ut som en trea vilket Trumpetarnas inte gör...
Priset är dessutom rejält mycket mindre.

I skala 1:72 tycker jag mest om Italeri med Esci som klar tvåa.
Som Per skriver så har båda nedsänkta panellinjer men Italeris ser något bättre ut.
Jag har nyligen byggt en DC-3 av en Italeri och blev väldigt nöjd.
Jag slipade till motorkåporna och ersatte motorerna med nya från Quickboost.
Om jag inte har missförstått det hela ska Italeris senaste utgåva från i år vara Escis modell som de tydligen äger formerna till.

Lycka till!

Andreas
Stefan S
Inlägg: 953
Blev medlem: 30 jan 2012, 20:34

Re: Bästa byggsatsen av C 47. (DC 3)

Inlägg av Stefan S »

Jag har byggd både Italeris och Escis och jag föredrar helt kart Italeris. Rutmönstret på Escis krop ser inte bra ut. Escis kropp är lite mulligare än Italeris. På Italeris får man komplettera landningsstället med lite detaljer som saknas.

Bild

Bild

Esci

Bild

Italeri

Monogram har en gammal DC-3a i 1/90 som skall vara bra i formen. Sen finns det en Nitto? i 1/100 som funnits utgiven av flera tillverkare,

Stefan

PS ang Revell, så tror jag den första DC-3an i 1/72 som dom gav ut med Lufthansa dekaler var Escis modell. ds
Andre B.
Inlägg: 3358
Blev medlem: 28 feb 2012, 19:31
Namn: Andre
Ort: Någonstans på västkusten...

Re: Bästa byggsatsen av C 47. (DC 3)

Inlägg av Andre B. »

Jag får nog hålla med om att Italeri´s kärra ser bättre ut än Esci's. Esci's är klart rundare och motorerna ser små ut. Och det är något knepigt med vindrutan. Matchboxdikena på Esci's utgåva får mig att undra om jag inte skall spackla igen alla linjer på min modell och sen rita in dem efter det modellen blivit målad.

Kanske skall låta modellen ligga tills jag springer på Italeri's utgåva och plocka det bästa från bägge modellerna...
Bättre allt för många obyggda och påbörjade modeller i garderoben och i lådor än en enda modell för lite... 8-)

Lite av vad som finns i vitrinet...
S 26 "6" (Airfix), J 26 "Gul H" (Hasegawa), J 26 "Vit Bertil" (Heller).
Sten Ekedahl
Inlägg: 477
Blev medlem: 26 jan 2012, 02:20
Ort: Järfälla

Re: Bästa byggsatsen av C 47. (DC 3)

Inlägg av Sten Ekedahl »

Såg på Hannants hemsida idag att Airfix just har släppt en återutgivning av deras C-47 som alltså ursprungligen är en Italeri.

Men nu kommer det märkliga: Italeri har också en DC-3/C-47 som finns på marknaden idag. Men det är ursprungligen ESCI:s byggsats! :shock:
Sten Ekedahl
Rule Britannia!
Stellan
Inlägg: 5634
Blev medlem: 12 dec 2011, 21:13
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Bästa byggsatsen av C 47. (DC 3)

Inlägg av Stellan »

Sten Ekedahl skrev:Såg på Hannants hemsida idag att Airfix just har släppt en återutgivning av deras C-47 som alltså ursprungligen är en Italeri.

Men nu kommer det märkliga: Italeri har också en DC-3/C-47 som finns på marknaden idag. Men det är ursprungligen ESCI:s byggsats! :shock:
Med tanke på annan tråd om Tamiya/Italeri kanske vi får se en ESCI-byggsats i Tamiya-låda för fyrdubbla priset framöver... :?
Stellan Schroeder Englund
Mats Averkvist
Inlägg: 990
Blev medlem: 26 jan 2012, 19:24
Ort: Strömsnäsbruk
Kontakt:

Re: Bästa byggsatsen av C 47. (DC 3)

Inlägg av Mats Averkvist »

Jag tycker det låter som att det säkraste är att köpa modern Revell / Airfix...
gunthu

Re: Bästa byggsatsen av C 47. (DC 3)

Inlägg av gunthu »

Stort tack för de uttömmande svaren. Det jag har hängt upp mig på är de överdrivna panellinjerna. Hur funkar det att spackla igen dom och gör nya? Men hur då? Tips mottages tacksamt.
Skriv svar